Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Δεν άγγιξε τα κυκλώματα το "εισαγγελικό νυστέρι"

Αυτό που γνωρίζουν οι πάντες στη χώρα μας για τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο των φυλακών, αγνοεί το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Ζαβολέα.Ετσι, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε γι' αυτό το θέμα, δε διαπίστωσε κυκλώματα στις φυλακές της χώρας!

Η εισαγγελική έρευνα δεν μπόρεσε να σπάσει το νόμο της σιωπής, παρ' όλο που συχνά γίνονται καταγγελίες - σοκ για περιστατικά με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, οι οποίοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των κρατουμένων τοξικομανών, αλλά και όλων εκείνων που έχουν εμπλακεί στο κύκλωμα του θανάτου.

Η προκαταρκτική εξέταση έγινε μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλου, που πήρε σχετικό έγγραφο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.

Ειδικότερα, ο Παν. Ζαβολέας στο πόρισμά του αναφέρει ότι δε διαπιστώθηκαν κυκλώματα που να έχουν σχέση με όπλα, ναρκωτικά κλπ. και ότι ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις, όπου στο "κόλπο" να είναι αναμειγμένοι δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, γιατροί και ιατροδικαστές. Να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι έρευνες που κατά καιρούς έχουν γίνει διαπίστωσαν τα αντίθετα. (Αρκεί να αναφέρουμε το πόρισμα του αείμνηστου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Φλούδα).

Το μόνο πράγμα που διαπιστώνεται στο πόρισμα του ο Παν. Ζαβολέα είναι κάποια μεμονωμένα περιστατικά δικηγόρων και σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονται σε κυκλώματα στις φυλακές. Επίσης, στο πόρισμά του ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι υπάρχουν και λιγοστοί δικηγόροι που διαδίδουν ότι έχουν "υψηλές γνωριμίες", ανάμεσα στους δικαστές, με σκοπό να παρουσιάσουν καλή εικόνα στους πελάτες τους και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε υποθέσεις που χειρίζονται.

Μεταξύ των περιστατικών που αναφέρονται στο πόρισμα είναι η περίπτωση πραγματογνώμονα σε φυλακή της Κρήτης, ο οποίος ζήτησε και πήρε από τοξικομανή υπερβολική αμοιβή, με σκοπό να του εκδώσει ευνοϊκό πιστοποιητικό. Τέλος, ο Π. Ζαβολέας στο πόρισμά του αναφέρει ότι οι εξεγέρσεις στις φυλακές δεν υποκινούνται από έξω, αλλά οργανώνονται από τους ίδιους τους κρατούμενους των φυλακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ