Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπαγορευμένη από τα μονοπώλια η κυβερνητική πολιτική

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής που διέπει το κύκλωμα εμπορίας υγρών καυσίμων είναι η ενίσχυση και η επικράτηση των ολιγοπωλίων των εταιριών, με τη βίαιη συρρίκνωση των πρατηρίων και σ' αυτή την πολιτική εντάσσονται μια σειρά μέτρα ή παραθυράκια που επιτρέπουν στις εταιρίες να αλώνουν το χώρο. Αυτό κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας(ΟΒΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλήματα του κλάδου περιγράφοντας την κατάσταση στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, όπως έχει διαμορφωθεί κυρίως μετά την "απελευθέρωση" το 1992.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ανέφεραν ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χάρτη της αγοράς είναι τρεις: Πρώτον τα τέσσερα διυλιστήρια, αυτά των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη που καλύπτουν το 60% της αγοράς και τα δύο ιδιωτικά της "Πετρόλα" στην Ελευσίνα και της "Μότορ Οϊλ" στην Κόρινθο που καλύπτουν το 15% και 25% αντίστοιχα. Δεύτερον οι εταιρίες εμπορίας που ξεπερνούν τις 30 και τρίτον οι 7.500 πρατηριούχοι.

Μεταξύ των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι είναι η εισβολή των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στη λιανική πώληση. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους, από την επομένη κιόλας της ψήφισης του σχετικού νόμου που απαγορεύει στα πρατήρια να έχουν πρόσβαση στα διυλιστήρια και στις εταιρίες να ιδρύουν πρατήρια άρχισε η καταστρατήγησή του από τις εταιρίες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και με το να ιδρύουν οι τελευταίες πρατήρια μέσω θυγατρικών εταιριών τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, οι πρατηριούχοι καταγγέλλουν ότι μετά την "απελευθέρωση" οι εταιρίες "λύνουν και δένουν", πουλώντας όσο θέλουν στο κάθε πρατήριο, ανάλογα με τη σχέση που έχουν με καθένα από αυτά με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο δύο πρατήρια με μερικά μέτρα απόσταση να έχουν διαφορετικές λιανικές τιμές. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μετά το '92 έχουν πενταπλασιάσει τα κέρδη τους, αφού στην περιφέρεια φτάνουν να κερδίζουν μέχρι και 25 δραχμές το λίτρο. Τόνισαν, δε, ότι οι τιμές, τις οποίες διαθέτουν στους πρατηριούχους τα καύσιμα, είναι ίδιες ή υψηλότερες από αυτές που δίνει κάθε βδομάδα το υπουργείου Ανάπτυξης ως ενδεικτικές λιανικής πώλησης.

Τέλος, οι πρατηριούχοι ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια κατοχής οκτάτονου βυτιοφόρου, προκειμένου να μεταφέρουν τα καύσιμα, τη θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και τη θέσπιση αποστάσεων μεταξύ των πρατηρίων. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

  • Χτες, η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε ότι από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνονται κατά 0,20 δραχμές το λίτρο οι τιμές πώλησης για τις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη και κατά 0,40 δραχμές το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ