ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Συνεχίζουν ν' αγωνίζονται

Δεκάδες διακηρύξεις και ανακοινώσεις παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αντιστασιακούς να στηρίξουν δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές, στην υπηρεσία του λαού, που θα αντιστέκονται στην κυβερνητική λαίλαπα

Αποφασισμένοι να δώσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι οι αντιστασιακοί όλης της χώρας. Οι άνθρωποι που είχαν δώσει το αίμα τους, προκειμένου να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη, οι άνθρωποι που ήθελαν να δουν αυτή τη χώρα πραγματικά ανεξάρτητη από κάθε είδους κατακτητές, σήμερα, δίνουν τρανό και δυναμικό "παρών", ενόψει των δημοτικών εκλογών, προκειμένου να εκλέξουν δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές...

Πράγματι, σε σχετική διακήρυξή τους οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ των Επιτροπών Στήριξης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών της Α και Β Περιφέρειας Πειραιά που στηρίζει το ΚΚΕ,επισημαίνουν την ανάγκη, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να ψηφίσουν ανθρώπους δοκιμασμένους και ικανούς για να παλέψουν και να αντισταθούν στη λαίλαπα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το συνδυασμό "Δύναμη Ενότητας" με επικεφαλής τον Γρηγόρη Γυφτόπουλο.Οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αγίας Παρασκευής επισημαίνουν, σε σχετική ανακοίνωσή τους, ότι στηρίζουν δυναμικά τη Δημοτική Κίνηση "Ανθρώπινη Πόλη" με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Αυγερόπουλο,διότι "με βάση το πρόγραμμά της η Κίνηση μας εκφράζει, εφόσον αποτελεί εγγύηση για μια Αυτοδιοίκηση από και για το λαό".

Με ψήφο στην "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία Ελευσίνας" με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Μαϊλη και στη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη,είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν στην αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα, που πλήττει την πόλη τους, οι αντιστασιακοί της Ελευσίνας.

Την απόφασή τους να στηρίξουν και να αγωνιστούν μαζί με τη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" και τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Σοφό διατρανώνουν, με σχετική ανακοίνωσή τους, και οι αντιστασιακοί του Περιστερίου.Ταυτόχρονα τα μέλη της ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου,μετά από πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση, αποφάσισαν να στηρίξουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές την Κίνηση "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Παπακωνσταντίνου,γιατί, όπως λένε, "είναι η μόνη πραγματική αριστερή φωνή που συνεχίζει να αγωνίζεται για μια γνήσια λαϊκή Αυτοδιοίκηση, όπως τη ζήσαμε στην Ελεύθερη Ελλάδα".

Επίσης, οι ανάπηροι και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, της Επιτροπής Στήριξης του Εκλογικού Αγώνα,στηρίζουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια αντίστασης και αγώνα της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" και της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση",ενώ καλούν τους αντιστασιακούς να ψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Τέλος, η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών συμπαραστέκεται στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Λεων. Αυδή,επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", και σε όλους τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Οι επαναπατρισθέντες Βέροιας

Ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Βέροιας καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες του Νομού Ημαθίας, να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια για το νομό, του υποψήφιου νομάρχη Γιώργου Ορφανίδη και του υποψήφιου δημάρχου Βέροιας Πέτρου Αγαθαγγελίδη.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου επισημαίνει ότι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του νομού συμμετέχουν και είναι υποψήφιοι μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκφράσουν τόσο τα προβλήματα που απασχολούν τον ίδιο το Σύλλογο, όσο και όλα τα ζητήματα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του λαού μας.

Πρωτομάχοι οι αντιστασιακοί στη Ν. Ιωνία

Σε ενθουσιώδη αγωνιστική συγκέντρωση στήριξης της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας" (ΔΗΠΙ) και του υποψηφίου δημάρχου Παναγιώτη Τσουκαλά,μετατράπηκε η μαζικότατη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι αντιστασιακοί της Ν. Ιωνίας στο εκλογικό κέντρο της παράταξης, υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν κατά την περιοδεία της στη Ν. Ιωνία επισκέφθηκε και το εκλογικό κέντρο της ΔΗΠΙ. Το εκλογικό κέντρο δεν έγινε δυνατό να χωρέσει όλους τους συγκεντρωμένους αγωνιστές αντιστασιακούς. Ενώ η ενθουσιώδης υποδοχή που επιφύλαξαν στην Αλ. Παπαρήγα και τον υποψήφιο δήμαρχο, επικεφαλής της ΔΗΠΙ, που την συνόδευε στην περιοδεία, ήταν ένα μήνυμα - πρόκριμα πως οι αντιστασιακοί της Ν. Ιωνίας στηρίζουν, στο σύνολό τους, τον αγωνιστή υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Τσουκαλά.

Οι αγωνιστές αντιστασιακοί της Ν. Ιωνίας επιβεβαίωσαν, μ' αυτό τον τρόπο, την απόφαση που πήραν πρόσφατα ως οργάνωση της ΠΕΑΕΑ να στηρίξουν και ψηφίσουν τον Παναγιώτη Τσουκαλά για δήμαρχο της πόλης της Ν. Ιωνίας. Δείχνοντας, μάλιστα, ότι δε μένουν μόνον στις διαβεβαιώσεις οι αντιστασιακοί φρόντισαν, ήδη, να οργανώσουν, κατά ομάδες, πρόγραμμα για επαφές με τους κατοίκους της περιοχής για την ενημέρωση και τη διακίνηση των ψηφοδελτίων της παράταξης και στον τελευταίο κάτοικο της πόλης. Ετσι, μια ακόμα φορά, οι αντιστασιακοί αναδείχνονται σε πρωτομάχους, τούτη τη φορά για να κερδηθεί η μάχη των εκλογών για τη ΔΗΠΙ και τον υποψήφιο δήμαρχο Π. Τσουκαλά στη Ν. Ιωνία.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Μόνη διέξοδος, η συσπείρωση και η διεκδίκηση

Μιλά στο "Ρ" η υποψήφια δήμαρχος, Ελένη Αρμάου

"Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία". Η λύση, δεν είναι άλλη από το να "συσπειρωθούμε αγωνιστικά, διεκδικητικά", λέει η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Αρμάου,τονίζοντας τα προβλήματα της ανεργίας, της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, της υποβάθμισης της πρόνοιας. Επισημαίνοντας τις επιπτώσεις τους στις γυναίκες, υπογραμμίζει ότι:

"Πέρα από τον τομέα του δημοσίου και τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή μας επιχειρήσεις, όπου θα μπορούσαν να εργαστούν γυναίκες. Κάποτε, στις μικρές επιχειρήσεις κατεργασίας και συσκευασίας της ελιάς, που είναι το κύριο προϊόν του τόπου μας, εργάζονταν αρκετές γυναίκες. Σήμερα, έχουν λιγοστέψει αισθητά και εργάζονται μόνο εποχιακά. Οι αγρότισσες δουλεύουν στην οικογενειακή παραγωγή. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της ανεργίας στις νέες κοπέλες, που μόλις τελειώσουν το σχολείο δεν έχουν σχεδόν καμιά επαγγελματική προοπτική. Οι δυο μεταλλευτικές εταιρίες της περιοχής μας ενώθηκαν σε μια (Κυριακοπούλου - Ηλιοπούλου) και έγιναν πάρα πολλές απολύσεις. Αυτό δημιούργησε έντονο πρόβλημα στην αγορά της Αμφισσας γενικότερα, έπεσε η αγοραστική κίνηση και αυτό, όπως ήταν φυσικό, είχε επιπτώσεις και στις γυναίκες.

Τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πόλη μας είναι παρόμοια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ' όλη την Ελλάδα. Περικοπές των κοινωνικών παροχών, υποβάθμιση της Πρόνοιας... Είχαμε έναν κρατικό παιδικό σταθμό που τώρα έγινε δημοτικός. Οι γονείς πληρώνουν ένα ευτελές αντίτιμο για τη φύλαξη των παιδιών, αλλά το θέμα είναι ότι οι υπηρεσίες παρέχονται πια με τη συνεισφορά τους.

Υπάρχει ένα πολιτιστικό κέντρο που συνεργάζεται με το δήμο και έχει χορευτικό συγκρότημα, αλλά αυτό δεν επαρκεί για τις πολιτιστικές ανάγκες που έχει το ευρύ κοινό.

Γενικότερα υπάρχει μια φθίνουσα κατάσταση. Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου υφίσταται μόνο τυπικά και οι δημότισσες γίνονται θύματα της τηλεοπτικής πλύσης εγκεφάλου, που προπαγανδίζει το πισωγύρισμα για τις γυναίκες, ύστερα από όλα όσα είχαν κερδίσει με τους αγώνες τους. Στόχος μας, αν θα κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών, είναι να συσπειρωθούν οι γυναίκες και να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η θέση τους, γιατί βρίσκονται σ' αυτή τη θέση και φυσικά με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Και η λύση είναι, βέβαια, να συσπειρωθούμε όλοι οι πολίτες διεκδικητικά και αγωνιστικά".

Πώς ψηφίζουμε

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 11η Οκτώβρη, μέρα διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι οποίες θα αναδείξουν δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικά συμβούλια, κοινοτικά συμβούλια, τοπικά συμβούλια, νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια.

Η ψηφοφορία, τόσο στις 11 Οκτώβρη, όσο και την Κυριακή 18 του μήνα - δεύτερος γύρος - ξεκινά στις 7 π.μ. και λήγει στη 7 μ.μ. Στις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι δημότες εκλογείς που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας. Επίσης όλοι οι δημότες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου - δηλαδή των παλιών δήμων ή κοινοτήτων που συνενώθηκαν με το νόμο "Καποδίστρια" και τώρα αποτελούν ενιαίο δήμο - για την εκλογή δημάρχου, κοινοτάρχη και των μελών του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου, ψηφίζουν μόνο οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου δημοτικού διαμερίσματος. Για την εκλογή δημοτικού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης μπορεί να βάλει για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης για τον υποψήφιο δήμαρχο. Για δε την εκλογή τοπικών συμβούλων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα μόνο σταυρό προτίμησης. Για την εκλογή κοινοτικού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης για τον υποψήφιο πρόεδρο κοινότητας.

Σ' ό,τι αφορά την εκλογή του νομαρχιακού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στις παρακάτω Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ): Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασηθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.Μέχρι τρεις σταυρούς μπορεί να βάλει στις εξής ΝΑ: Ηλείας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Σερρών και Φθιώτιδας.Μέχρι τέσσερις σταυρούς μπορεί να βάλει στις παρακάτω ΝΑ:Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Λάρισας, Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης.

Ψηφίζουμε στην πόλη ή το χωριό που ψηφίζαμε έως σήμερα και στα εκλογικά κέντρα που θα αναρτηθούν από τις οικείες δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

Να σημειώσουμε πως από χτες, 1 Οκτώβρη, λειτουργεί ειδικό Κέντρο πληροφόρησης για τους εκλογείς του Νομού Αττικής, με αριθμό τηλεφώνου 1207.

  • Να προσέλθουν στην Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να παραλάβουν το διοριστήριο έγγραφό τους, καλεί με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) τους δικηγόρους, που έχουν διοριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Πληροφορίες και εκδηλώσεις
  • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Πληροφορίες ετεροδημοτών για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στα τηλέφωνα: 5249.111 - 4, (εσωτερικά 405 - 406 - 597) της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • ΙΤΑΜΟΣ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιτάμου και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Ενότητας Ιτάμου" Γιάννης Βαγγελάκος θα μιλήσει το Σάββατο 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στους ετεροδημότες στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • ΙΚΑΡΙΑ: Η Εθνικοτοπική Ικαρίων της Αθήνας καλεί τα μέλη και τους φίλους της, σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) την Κυριακή στις 5 μ.μ., με θέμα: Δημοτικές εκλογές. Πληροφορίες τηλ. 7792.854, 3839.831


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ