Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πώς ψηφίζουμε

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 11η Οκτώβρη, μέρα διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι οποίες θα αναδείξουν δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικά συμβούλια, κοινοτικά συμβούλια, τοπικά συμβούλια, νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια.

Η ψηφοφορία, τόσο στις 11 Οκτώβρη, όσο και την Κυριακή 18 του μήνα - δεύτερος γύρος - ξεκινά στις 7 π.μ. και λήγει στη 7 μ.μ. Στις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι δημότες εκλογείς που είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας. Επίσης όλοι οι δημότες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου - δηλαδή των παλιών δήμων ή κοινοτήτων που συνενώθηκαν με το νόμο "Καποδίστρια" και τώρα αποτελούν ενιαίο δήμο - για την εκλογή δημάρχου, κοινοτάρχη και των μελών του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου, ψηφίζουν μόνο οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου δημοτικού διαμερίσματος. Για την εκλογή δημοτικού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης μπορεί να βάλει για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης για τον υποψήφιο δήμαρχο. Για δε την εκλογή τοπικών συμβούλων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα μόνο σταυρό προτίμησης. Για την εκλογή κοινοτικού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης για τον υποψήφιο πρόεδρο κοινότητας.

Σ' ό,τι αφορά την εκλογή του νομαρχιακού συμβουλίου, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στις παρακάτω Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ): Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασηθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.Μέχρι τρεις σταυρούς μπορεί να βάλει στις εξής ΝΑ: Ηλείας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Σερρών και Φθιώτιδας.Μέχρι τέσσερις σταυρούς μπορεί να βάλει στις παρακάτω ΝΑ:Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Λάρισας, Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης.

Ψηφίζουμε στην πόλη ή το χωριό που ψηφίζαμε έως σήμερα και στα εκλογικά κέντρα που θα αναρτηθούν από τις οικείες δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

Να σημειώσουμε πως από χτες, 1 Οκτώβρη, λειτουργεί ειδικό Κέντρο πληροφόρησης για τους εκλογείς του Νομού Αττικής, με αριθμό τηλεφώνου 1207.

  • Να προσέλθουν στην Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να παραλάβουν το διοριστήριο έγγραφό τους, καλεί με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) τους δικηγόρους, που έχουν διοριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ