Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ
Στο Θριάσιο μπορούν να αλλάξουν πολλά

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στείλουν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υπερψηφίζοντας το συνδυασμό της ΝΑΣ

- Εμπειρία τεσσάρων χρόνων από το θεσμό της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

- Από την αρχή, τότε που θεσμοθετήθηκε η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διαφαινόταν καθαρά ότι η κυβέρνηση δε σκόπευε στη δημιουργία ενός θεσμού που θα εξυπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Αντίθετα, ήθελε ένα θεσμό δεμένο σφιχτά με τον κρατικό κυβερνητικό μηχανισμό, που να "περνά" την πολιτική της και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε όλα τα επίπεδα. Τα όσα λέμε αποδεικνύονται από το ότι όλες οι εξουσίες πήγαν σε ένα πρόσωπο, τον νομάρχη και παραγκωνίστηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα μ' αυτό, οι όποιες αρμοδιότητες δόθηκαν στις Νομαρχίες ήταν χωρίς πόρους.

Τα προβλήματα του κόσμου που είναι οξυμένα στη Δυτική Αττική, δεν ήταν αντικείμενο της Νομαρχίας. Μόνο ο δικός μας συνδυασμός ενδιαφέρθηκε. Με έναν σύμβουλο που είχαμε, σ' αυτά τα τέσσερα χρόνια κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να αναδειχτούν τα προβλήματα της υγείας, της παιδείας, με δική μας παρέμβαση αναδειχνόταν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, ο νομάρχης έφερνε θέματα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπως η έγκριση παράνομων λατομείων...

- Ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

ποιος είναι;

- Η ΝΑ είναι ένας θεσμός που θα μπορούσε κάτω από άλλες συνθήκες, άλλη πολιτική, να δρα για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Οι ανάγκες του, έχουν να κάνουν με τη διαβίωσή του, το περιβάλλον που ζει, εκεί που δουλεύει. Μια Νομαρχία για να λειτουργεί σωστά, πρέπει να αντιστέκεται στις επιλογές της κυβέρνησης, πρέπει να ασχοληθεί με όλα τα προβλήματα.

Βέβαια, αυτή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να πούμε ότι είναι ένας θεσμός διοικητικός. Αλλά οι σημερινές ανάγκες του λαού είναι τέτοιες, που πρέπει να είναι διεκδικητική και αγωνιστική. Κι αυτό γιατί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση του 8ωρου, πλήττει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους εργαζόμενους, γιατί όσο λύνονται τα προβλήματά τους, τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει μια στάση σωστή. Υπέρ του λαού. Ετσι τη βλέπουμε εμείς. Αλλωστε, οι θεσμοί υποτίθεται ότι γίνονται για να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους.

- Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει καταθέσει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Νομαρχιών. Μέσα απ' αυτό δίνεται η δυνατότητα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει φόρους. Πώς το σχολιάζετε;

- Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μια επίθεση από την κυβέρνηση στα οικονομικά της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό συμβαίνει σκόπιμα. Διότι έτσι η Αυτοδιοίκηση "στραγγαλίζεται", δεν της δίνεται η δυνατότητα - αφού τα οικονομικά της είναι περιορισμένα - να αντιμετωπίσει τα προβλήματα προς όφελος των κατοίκων, γιατί οι νομάρχες που δε διεκδικούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζουν φόρους και έτσι χάνει το φιλολαϊκό της χαρακτήρα.

Οι παράνομα παρακρατηθέντες πόροι της ΤΑ ανέρχονται σε 1,4 τρισ. δρχ. Ενα μέρος αυτών έπρεπε να έρθει και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού τα χρήματα αυτά ανήκουν στο λαό! Και παρακρατήθηκαν αντί να δοθούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών! Η απόδοσή τους στους δήμους και στους νομούς είναι πάγιο αίτημά μας, που δυστυχώς δεν το συμμερίζονται και οι άλλοι δήμαρχοι και νομάρχες. Αντίθετα, εκείνοι, συναινούν στην απόφαση της κυβέρνησης.

Τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο λαός ήδη φορολογείται από το κράτος. Ετσι η Νομαρχία, ανάλογα και με το ποιες δυνάμεις βρίσκονται στη διοίκηση, θα μπορεί να χαράξει πολιτική με βάση τα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων και προς όφελος τους.

"Πνίγεται" στα προβλήματα

- Ποια κατάσταση επικρατεί στη Δυτική Αττική;

- Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική είναι η ανεργία, που ξεπερνάει το 17%. Στο Θριάσιο Πεδίο διαλύεται η βαριά βιομηχανία, ενώ στην τετραετία που πέρασε χάθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας.

Συρρικνώνεται ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών, που "χτυπιούνται" καθημερινά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ο αγροτικός πληθυσμός έφτανε κάποτε το 20%. Τώρα μειώνεται συνεχώς.

Τρίτο ζήτημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέσα στην τετραετία είχαμε πλημμύρες και καταστροφές στην περιοχή. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν. Τα έργα χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια και μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί ούτε καν μερικά εκατομμύρια για τη γέφυρα του Σαρανταπόταμου, τη διευθέτηση των ρεμάτων, τα έργα των Ανω Λιοσίων και του Ζεφυρίου, τα οποία έχουν ξεκινήσει, αλλά έτσι όπως πάνε δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθούν. Οσον αφορά τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς που είχαν προγραμματιστεί, έχουν μείνει μόνο στις μελέτες.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η νεολαία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της είναι άνεργο και καθημερινά "σπρώχνεται" βίαια στο χώρο εργασίας σαν φτηνό εργατικό δυναμικό. Στο χώρο της παιδείας, οι ελλείψεις σε υποδομή είναι τεράστιες, ενδεικτικό είναι ότι λείπουν 20 σχολεία από την περιοχή.

Το Θριάσιο Νοσοκομείο που εδώ και είκοσι χρόνια έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, συνεχίζει να έχει προβλήματα, τα οποία αρχίζουν να διογκώνονται και σίγουρα στο μέλλον θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα.

- Νομίζετε ότι μπορεί η Νομαρχία να παίξει ρόλο στο να αλλάξει το πρόσωπο αυτής της περιοχής; Με ποιον τρόπο;

- Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι: Πάντα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο όταν ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Και εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Γιατί μόνο με τους αγώνες του λαού μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Εμείς, όπου και να πάμε, λέμε το εξής στον κόσμο: "Δε σας λέμε ότι αν θα αλλάξει το σύστημα θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα. Εμείς λέμε ότι αν ο λαός πάρει την υπόθεση στα χέρια του και παλέψει μπορεί να καταφέρει πολλά".

- Λίγες είναι οι μέρες πριν τις εκλογές. Οι περισσότεροι υποψήφιοι υπόσχονται καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων. Συμμερίζεστε το ρόλο του νομάρχη -μάνατζερ;

- Επειδή η Αυτοδιοίκηση είναι και διοίκηση, είναι σωστό από τη μία πλευρά ότι πρέπει να υπάρχουν νομάρχες και δήμαρχοι καλοί διαχειριστές των πραγμάτων. Αλλά τι σημαίνει καλοί διαχειριστές; Αυτοί που αντιμετωπίζουν τη λύση των προβλημάτων προς όφελος του λαού. Οι αγωνιστές δήμαρχοι στο παρελθόν απέδειξαν ότι ήταν και καλοί διαχειριστές, εκτός από καλοί αγωνιστές. Οταν υπάρχει αγωνιστική κατεύθυνση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι και οι νομάρχες μπορούν να είναι και καλοί διαχειριστές. Αυτά πάνε μαζί.

Σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζουμε τη διαχείριση, που θέλει η κυβέρνηση με αυτή που θέλουμε εμείς. Η κυβέρνηση μιλά για καλή διαχείριση και συζητά για δημοτικές επιχειρήσεις, με εργολάβους και απευθείας αναθέσεις μεγάλων έργων. Αν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση, δεν υπάρχει ούτε καλή διαχείριση.

Εμείς μιλάμε για μια Αυτοδιοίκηση, με τους αναγκαίους πόρους και εργαζόμενους για να λυθούν τα προβλήματα των περιοχών προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι να ασχολείται με επιχειρήσεις, να βάζει φόρους, να υποτάσσεται στην κυβερνητική πολιτική. Αναγκαία είναι και η ύπαρξη οργανισμού στους ΟΤΑ για να αποφεύγονται οι ρουσφετολογικές προσλήψεις και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

- Εσείς ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΑΣ στη Δυτική Αττική, ποιο μήνυμα στέλνετε στο λαό της περιοχής;

- Τώρα, στις εκλογές και οι άλλοι συνδυασμοί θα καταγράψουν τα προβλήματα. Η διαφορά μας με τους άλλους συνδυασμούς δε βρίσκεται στην καταγραφή, άλλωστε τέτοια καταγραφή είχε γίνει και στο παρελθόν και τα προβλήματα έμειναν άλυτα, γιατί δεν ακολουθήθηκε μια πολιτική διεκδικητική και αγωνιστική από τη μεριά αυτών που ήταν στην πλειοψηφία.

Το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται από αγωνιστές δοκιμασμένους, που ζουν τα προβλήματα του λαού, εργαζόμενους, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, νέους και γυναίκες, που μπορούν να παλέψουν, να διεκδικήσουν δίπλα στους κατοίκους.

Εμείς, ζητάμε από τον κόσμο να στείλει ψήφο καταδίκης αυτής της πολιτικής και να υπερψηφίσει το συνδυασμό της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", γιατί η ΝΑΣ έχει συνέπεια, έχει διεκδικητικό προσανατολισμό και βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του λαού της περιοχής.

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

: "Τα προβλήματα λύνονται μόνο όταν ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Και εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Μόνον έτσι θα τα καταφέρουμε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιζόμαστε για μια ΤΑ στο πλευρό των εργαζομένων (2004-12-07 00:00:00.0)
Για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού (2002-06-09 00:00:00.0)
Ο Γιώργος Νταγκουνάκης υποψήφιος νομάρχης (2002-06-05 00:00:00.0)
Οι νομάρχες... συζητούν (1999-05-26 00:00:00.0)
Υποψήφιος και πάλι ο Αντ. Πέτσας (1998-08-02 00:00:00.0)
Νομάρχες: Μπορούμε να επιβάλουμε φόρους! (1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ