Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Υποθεση όλων η υπεράσπιση του Ασύλου

Ενώ, ήδη, διαφαίνονται οι κίνδυνοι και άλλα πανεπιστήμια, να "μιμηθούν" την Σύγκλητο του ΑΠΘ, οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην απαράδεκτη αποφαση της υπονόμευσης του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες, σε υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, οπότε, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου δεν ισχύει το Ασυλο. Στη συναυλία συμμετείχε το συγκρότημα της Λαϊκής Μορφωτικής Στέγης Αμπελοκήπων (ΛΑΜΟΣΑ) και το μουσικό σχήμα του Β. Κασούρα.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ χτες το πρωί, επιχείρησε και πάλι να παρουσιάσει την απόφαση της Συγκλήτου ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας που εκδηλώνονται μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, όπως αρχικά παρουσιάστηκε, αφού από τη συνεδρίαση απουσίαζαν κοσμήτορες, πρόεδροι Τμημάτων και φυσικά οι εκπρόσωποι των φοιτητών, που τελικά ορίστηκαν χτες και αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων τους από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προσχήματα και... ομολογίες

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως στο επόμενο διάστημα η Σύγκλητος σε πλήρη σύνθεση θα επανεξετάσει το θέμα και δεν αποκλείεται να αλλάξει θέση. Εθεσε όμως ως ασφαλιστική δικλείδα την προϋπόθεση, η όποια νέα πρόταση των φοιτητών να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. "Μόνο τότε, είπε, θα την εφαρμόσουμε". Σε ερώτηση για το αν τελικά με την απόφαση της Συγκλήτου για μερική κατάργηση του Ασύλου και με δεδομένη την αδυναμία πλήρους καταστολής του εγκλήματος από την αστυνομία, τελικά διασφαλίζεται σίγουρα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο Μ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε να απαντήσουν η Εισαγγελία και η Αστυνομία...

Πάντως, μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσε πως ισχύει η απόφαση για φύλαξη των ανοιχτών χώρων από την αστυνομία, η οποία κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι πλέον - σε συνεργασία με την αστυνομία - να αποφασίσει το σχέδιο επιχειρήσεων στο χώρο... για την καταστολή των εγκληματικών ενεργειών.

Επίσης αποκαλυπτικός ήταν ο πρύτανης του ΑΠΘ, όταν από τη μία προσπαθούσε να πείσει πως η απόφαση λήφθηκε για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την απρόσκοπτη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και από την άλλη αναρωτιόταν "πού είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία όταν το ανώτερο πανεπιστημιακό όργανο, η Σύγκλητος, μπορεί να διαλύεται από ομάδα φοιτητών". Του ξέφυγε; Ισως... Πάντως έδωσε μια πτυχή του τι ρόλο μπορεί να κληθεί να παίξει αύριο η αστυνομία. Καταστολής αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των φοιτητών. Εκτίμηση που ενισχύθηκε, όταν λίγο αργότερα ανέφερε πως ήδη και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης άρχισε να βλέπει θετικά την απόφαση, μετά τις τελευταίες αντιδράσεις των φοιτητών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας.

Σήμερα το απόγευμα ο πρύτανης Μ. Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου κλήθηκε από τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά για την απόφαση και το σκεπτικό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ