Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντολή εισαγγελέα για συλλήψεις

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου επέλεξε η κυβέρνηση για τη χτεσινή παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα

Οι τριβές που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" την Τετάρτη, μεταξύ συγγενών ασθενών και ορισμένων γιατρών προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος άσκησε χτες αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ανέθεσε δε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στην Ασφάλεια, με την παραγγελία να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας και να πατάξει φαινόμενα παρεμπόδισης της εισόδου σ' αυτά, τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των ασθενών. Οι παραβάτες, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα συλλαμβάνονται επιτόπου και θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας απαντώντας στο ερώτημα αν η δίωξη συνιστά απειλή, είπε: "Καμμία σχέση. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί αυτόνομα. Οι επιλογές των εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέπας είπε ότι ο εισαγγελέας άσκησε "δίωξη κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας πως περιστατικά κατά τα οποία κάποιοι έχουν εμποδίσει άλλους να εισέλθουν στα νοσοκομεία θα πρέπει όχι μόνο να αποδοκιμαστούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτομάτως και ακαριαία".

Το θέμα της δίωξης τέθηκε και στον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,τόσο απ' την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ όσο και απ' τους δημοσιογράφους. "Η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, όπου και όποτε παραβιάζονται οι νόμοι", είπε ο υπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: "Κάλεσα τους γιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, να επανέλθουν στα καθήκοντά τους και να καταδικάσουν εκείνες τις μορφές πάλης που εμποδίζουν την εξυπηρέτηση της υγείας του πολίτη. Τα νοσοκομεία δεν είναι φέουδα κανενός, είναι ναοί της υγείας και εκείνο που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, πράγμα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κάνει".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο για τα γεγονότα στον "Αγιο Σάββα", όσο και για την παρέμβαση του εισαγγελέα, τόνισε: "Εμείς, περιμέναμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς την είχαμε προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό, για να εξασφαλίσει ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να διασφασλιστεί η δημόσια υγεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εδώ και δέκα μήνες εφημερεύουν μόνοι τους, χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν. Σ' αυτά η Δικαιοσύνη, αν θέλετε, δεν ευαισθητοποιήθηκε, όπως περιμέναμε".

Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά καθ' εαυτά ο Χ. Ζαχαρόγιαννης σημείωσε: "Η θέση μας είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ανοιχτά και παλεύουμε να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο για όλον τον κόσμο. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι απεργοί μπορούν να βρίσκονται στις εισόδους των νοσοκομείων, να μοιράζουν ανακοινώσεις στον κόσμο και οπωσδήποτε να εξυπηρετούν το επείγον περιστατικό, όπως είναι η στάση της ΕΙΝΑΠ υπεύθυνη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας αγανάκτησης που υπάρχει και από τη μεριά των νοσοκομειακών γιατρών και από την κούραση που έχει η κοινή γνώμη από το μακρόχρονο των κινητοποιήσεών μας. Γι' αυτό κι εμείς ως ΕΙΝΑΠ έχουμε επιλέξει την αποχή από τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα (σ.σ. χτες) σε 27 τουλάχιστον νοσοκομεία της Αθήνας γίνονται όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες. Γίνονται δηλαδή και τα τακτικά χειρουργεία και εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Η κυβέρνηση, όμως, κάνει προσπάθεια να χρεώσει αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων, που είναι αναστολή μιας μικρής λειτουργίας των νοσοκομείων, ως παράνομης. Αν η κυβέρνηση επιμείνει θα δυναμιτίσει το κλίμα και εμείς θα περάσουμε στις κλασικές μορφές αγώνα, που είναι η απεργία και θα ανασταλούν όλες οι λειτουργίες. Είναι κάτι που απευχόμαστε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ