ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Υπόσχεση για εφημερίες "πραγματικών αναγκών"

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τις χτεσινές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα

Την υπόσχεση για "προγράμματα εφημεριών στη βάση των πραγματικών αναγκών και όχι στη βάση των κονδυλίων", έδωσαν χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης στη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Τα ίδια επανέλαβαν αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και προς τους δημοσιογράφους, όμως στο δελτίο Τύπου που δόθηκε αργότερα στη δημοσιότητα δεν αναφέρεται η παραπάνω διατύπωση εκτός απ' το σημείο εκείνο των δηλώσεων του Μ. Σκουλάκη: "Το υπουργείο Υγείας θα καλύψει όλες τις πραγματικές εφημερίες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων".

Σήμερα το πρωί, ώρα 10 π.μ., θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση.

Χτες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου έγινε εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) και στις 11 π.μ. έγινε παράσταση στο υπουργείο Υγείας. Στη διάρκεια της παράστασης αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με τους υπουργούς και επανέλαβε το αίτημα της Ενωσης "να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα των εφημεριών όπως έχουν συνταχθεί από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους".

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ επανέλαβε και πάλι ρητώς την αντίθεσή της στις πλασματικές εφημερίες και απαίτησε να σταματήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης να χρησιμοποιούν το έωλο αυτό επιχείρημα για να μην ικανοποιήσουν το αίτημα για κάλυψη των πραγματικών εφημεριών. Ακόμα ζήτησε - εφόσον συνταχτούν προγράμματα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα - το υπουργείο Υγείας να κάνει ελέγχους για την τήρηση των προγραμμάτων.

Οι υπουργοί απάντησαν ότι θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των ενώσεων και, εντός 1,5 μήνα, που θα διατυπώσει τις αρχές και τα κριτήρια για τις εφημερίες για το 1999. Η ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην Επιτροπή. Το υπουργείο δηλαδή προκρίνει μια πρακτική την οποία έπρεπε να είχε πράξει πριν ακόμα συνταχθεί το νομοσχέδιο για το Ιατρικό Μισθολόγιο - που είναι πλέον νόμος και δημιουργεί τις παρενέργειες που αναστάτωσαν τα νοσοκομεία.

Στο ερώτημα για τα προγράμματα των εφημεριών του 1998 ο υπουργός είπε - θέση που επανέλαβε και στους δημοσιογράφους - ότι οι "περιπτώσεις αυτές συζητούνται με τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες". Ο υπουργός δήλωσε διατεθειμένος να αναγνωρίσει λογιστικά λάθη - όπως το να μη συμπεριλάβουν κάποιες διοικήσεις το κονδύλι για το επίδομα των διευθυντών ή τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι για τα νοσοκομεία της Αττικής - και γενικότερα τα νοσοκομεία της Α Ζώνης διαμορφώνεται η εξής κατάσταση:

  • Υπάρχουν τα νοσοκομεία εκείνα, τα οποία μετά και τις τελευταίες υπαναχωρήσεις του υπουργείου, μπορούν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση απ' την 1.1.1998.
  • Υπάρχουν τα νοσοκομεία εκείνα που πρέπει να διορθωθούν τα "λογιστικά λάθη"
  • Υπάρχουν τα νοσοκομεία, όπου υπάρχει ακόμα απόσταση στα κονδύλια που ζήτησαν οι διοικήσεις και σε αυτά που εγκρίνει το υπουργείο.

Ο Κ. Γείτονας αρνήθηκε να δηλώσει ότι επανεξετάζει τις περιπτώσεις που υπάρχουν αποστάσεις, ωστόσο κατά την εκτίμηση των συνδικαλιστών και για τα προγράμματα του 1998 ο οδηγός θα είναι οι προτάσεις της επιτροπής για το 1999.

Ο Κ. Γείτονας αντιπαρήλθε το ερώτημα αν υπάρξουν λιγότερες συνολικά αποδοχές από εκείνες του 1997 με το επιχείρημα ότι θα το δει στην πράξη και δεν απαντά σε υποθετικές περιπτώσεις.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα ότι το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας - το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι αστικού τύπου - πήρε προφορική εντολή απόστέλεχος του Θριάσιου Νοσοκομείου - όπου ανήκει - να μην κάνει εφημερίες. Ο Κ. Γείτονας είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να μην εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας γενικότερα.

Ακόμα ο Κ. Γείτονας, με αφορμή διάφορες απόψεις που διατυπώνονται για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, τάχτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κ. Γείτονας χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης θετικό.

Την ίδια ώρα όμως ο Δ. Ρέππας χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών αδικαιολόγητες.

Ο ΙΣΑ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την "παράλογη ακαμψία της πολιτείας, η οποία κυρίως ευθύνεται για την αναταραχή και τα ακραία φαινόμενα".

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη του για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων και να προβεί σε άμεσο διάλογο που ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με σκοπό την αναζήτηση οριστικών λύσεων και όχι την παρέλκυση του θέματος. Ακόμα ζητά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των γιατρών, ιδιαίτερα αυτό της εξομοίωσης των αποδοχών τους τουλάχιστον με τις αποδοχές του Δεκέμβρη 1997 και να προωθήσει τη στελέχωση των εφημεριών των νοσοκομείων με τους αναγκαίους αριθμούς γιατρών, όπως προσδιορίστηκαν από τα αρμόδια όργανά τους.

Αναβρασμός εκτός Λεκανοπεδίου

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε και ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τυχόν επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών από τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία

Με συμβολικό αποκλεισμό και περικύκλωση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στις 10 το πρωί, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που έστειλαν και χτες μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην κατάληψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ήταν ξεκάθαρο και απαντούσε σε όσους θέλουν και με κάθε τρόπο μεθοδεύουν την υπονόμευση του αγώνα τους. "Είμαστε αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα και όχι για αναστολή της απεργίας" δήλωναν οι γιατροί, έξω από την πύλη του ΑΧΕΠΑ.

Οπως εξήγησαν οι γιατροί συνεχίζουν "στη λογική του αποκλεισμού ενός εκ των δύο εφημερευόντων νοσοκομείων, που έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση και συσσώρευση των περιστατικών στο άλλο, προκειμένου να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τι θα συμβεί αν περικοπούν κατά 50% τα προγράμματα εφημεριών. Τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή της διυπουργικής απόφασης". Επίσης προειδοποιούν τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας πως αν η κυβέρνηση αναδειχτεί νικητής σ' αυτό τον αγώνα, το εξωτερικό ιατρείο που δε δουλεύει σήμερα λόγω της απεργίας, αύριο θα κλείσει για πάντα...

Την επόμενη Δευτέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν και να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Στο μεταξύ και ενώ πρόεδροι των νοσοκομείων και γιατροί διαβεβαίωναν πως εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά και όλοι οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών από τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία.

Εξάλλου αιφνιδιαστική επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να διαπιστώσει αν βρίσκονταν στη θέση τους όλοι οι γιατροί. Επίσκεψη που κάθε άλλο παρά "άδειασε" τους γιατρούς, αφού επιβεβαίωσε πως ήταν παρόντες στα πόστα τους και όσοι έλειπαν βρίσκονταν σε ετοιμότητα στα σπίτια τους, όπως προβλέπεται από τη λειτουργία, στα πλαίσια των εφημεριών.

Στα Γιάννινα

Συνεχίστηκαν και χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Γιάννινα. Οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, ενώ η Ενωσή τους (ΕΙΝΗ) έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα", κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, έγινε συζήτηση των γιατρών με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του νοσοκομείου. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των γιατρών. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του νοσοκομείου τόνισε ότι τα κονδύλια που δίνει το υπουργείο δεν επαρκούν για την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών, καθώς με τις περικοπές πολλά τμήματα παραμένουν χωρίς εφημερεύοντες.

Από τη μεριά τους οι γιατροί σημείωσαν ότι μερικά τμήματα, ήδη και χωρίς τις περικοπές λειτουργούν σε επίπεδα κάτω του ορίου ασφαλείας, καθώς υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις ιατρικού προσωπικού και χρειάζεται άμεση προκήρυξη θέσεων. Ας σημειωθεί ότι το νοσοκομείο "Χατζηκώστα" είναι περιφερειακό νοσοκομείο, που εφημερεύει ισότιμα με το Πανεπιστημιακό, μέρα παρά μέρα, καλύπτοντας όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και βαριά περιστατικά από την Αλβανία. Εντούτοις, λειτουργεί στις εφημερίες, για τον ίδιο φόρτο εργασίας με πολύ λιγότερο προσωπικό από το Πανεπιστημιακό.

Αύριο το πρωί στις 11, οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία.

Συνεχίζουνστο Ηράκλειο

Αντί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στο θέμα των εφημεριών, η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ηρακλείου, απειλώντας ακόμα και ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα. Μάλιστα χτες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Β. Βαλασσόπουλος,μαζί με τους προέδρους των δύο νοσοκομείων, Γ. Σμπώκο καιΛ. Δουλγεράκη,χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη τη συνέχιση της απεργίας.Ωστόσο, οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας δεν έχουν ικανοποιήσει του γιατρούς του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου και του ΠΕΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου). Οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών αποφάσισαν χτες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σήμερα λήγει η τριήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει. Οι γιατροί των δύο νοσοκομείων θα κάνουν σήμερα νέες γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την πορεία του αγώνα τους.

Οι πανεπιστημιακοίστην Πάτρα

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με καθολική αποχή από τα νοσηλευτικά - κλινικά τους καθήκοντα, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΝΙ-ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αφελή την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίζει τα μισθολογικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών με λογιστικές αλχημείες. Επίσης, διαμαρτύρεται διότι "η δήθεν αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών, που εξήγγειλε με θορυβώδη τρόπο η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ, ισοδυναμεί με σημαντική μείωση στην περίπτωση των πανεπιστημιακών νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση και σε πλήρες ωράριο παρέχουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία, για το οποίο δεν αμείβονται".

Οι πανεπιστημιακοί νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας, μεταξύ των άλλων, ζητούν τον καθορισμό του αριθμού των εφημεριών με βάση τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των Κλινικών και Εργαστηρίων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως αυτές ορίζονται από τους αντίστοιχους διευθυντές τους και την Επιστημονική Επιτροπή.

Παράσταση στη Νομαρχία Κορίνθου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη Κορινθίας κάνουν σήμερα, ώρα 10πμ, οι γιατροί των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί του νομού, που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας την περασμένη Δευτέρα (28.9.98). Η γενική συνέλευση αποφάσισε να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας επ' αόριστον. Το διάστημα αυτό δε θα λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και δεν θα εκτελούνται προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και χειρουργεία, ενώ θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Με επιστολή που απέστειλε η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου στον πρόεδρο και το ΔΣ του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου, ζητεί την έγκριση αριθμού εφημεριών, οι οποίες θα καλύπτουν πλήρως τις επιστημονικές ανάγκες του νοσοκομείου, βάσει του σχεδίου που υπέβαλε η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου στο υπουργείο.

Επίσης, οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή των αναδρομικών των τακτικών τους αποδοχών, που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου. Ζητούν την άμεση εκκαθάριση των δεδουλευμένων εφημεριών, οι οποίες χορηγήθηκαν από 1.1.98 μέχρι 31.7.98 υπό μορφή προκαταβολής, την καταβολή της διαφοράς και τη χορήγησή τους, στο εξής, εντός 15 ημερών από την εκτέλεση των εφημεριών.

Εντολή εισαγγελέα για συλλήψεις

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου επέλεξε η κυβέρνηση για τη χτεσινή παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα

Οι τριβές που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" την Τετάρτη, μεταξύ συγγενών ασθενών και ορισμένων γιατρών προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος άσκησε χτες αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ανέθεσε δε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στην Ασφάλεια, με την παραγγελία να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας και να πατάξει φαινόμενα παρεμπόδισης της εισόδου σ' αυτά, τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των ασθενών. Οι παραβάτες, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα συλλαμβάνονται επιτόπου και θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας απαντώντας στο ερώτημα αν η δίωξη συνιστά απειλή, είπε: "Καμμία σχέση. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί αυτόνομα. Οι επιλογές των εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέπας είπε ότι ο εισαγγελέας άσκησε "δίωξη κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας πως περιστατικά κατά τα οποία κάποιοι έχουν εμποδίσει άλλους να εισέλθουν στα νοσοκομεία θα πρέπει όχι μόνο να αποδοκιμαστούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτομάτως και ακαριαία".

Το θέμα της δίωξης τέθηκε και στον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,τόσο απ' την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ όσο και απ' τους δημοσιογράφους. "Η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, όπου και όποτε παραβιάζονται οι νόμοι", είπε ο υπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: "Κάλεσα τους γιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, να επανέλθουν στα καθήκοντά τους και να καταδικάσουν εκείνες τις μορφές πάλης που εμποδίζουν την εξυπηρέτηση της υγείας του πολίτη. Τα νοσοκομεία δεν είναι φέουδα κανενός, είναι ναοί της υγείας και εκείνο που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, πράγμα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κάνει".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο για τα γεγονότα στον "Αγιο Σάββα", όσο και για την παρέμβαση του εισαγγελέα, τόνισε: "Εμείς, περιμέναμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς την είχαμε προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό, για να εξασφαλίσει ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να διασφασλιστεί η δημόσια υγεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εδώ και δέκα μήνες εφημερεύουν μόνοι τους, χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν. Σ' αυτά η Δικαιοσύνη, αν θέλετε, δεν ευαισθητοποιήθηκε, όπως περιμέναμε".

Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά καθ' εαυτά ο Χ. Ζαχαρόγιαννης σημείωσε: "Η θέση μας είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ανοιχτά και παλεύουμε να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο για όλον τον κόσμο. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι απεργοί μπορούν να βρίσκονται στις εισόδους των νοσοκομείων, να μοιράζουν ανακοινώσεις στον κόσμο και οπωσδήποτε να εξυπηρετούν το επείγον περιστατικό, όπως είναι η στάση της ΕΙΝΑΠ υπεύθυνη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας αγανάκτησης που υπάρχει και από τη μεριά των νοσοκομειακών γιατρών και από την κούραση που έχει η κοινή γνώμη από το μακρόχρονο των κινητοποιήσεών μας. Γι' αυτό κι εμείς ως ΕΙΝΑΠ έχουμε επιλέξει την αποχή από τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα (σ.σ. χτες) σε 27 τουλάχιστον νοσοκομεία της Αθήνας γίνονται όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες. Γίνονται δηλαδή και τα τακτικά χειρουργεία και εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Η κυβέρνηση, όμως, κάνει προσπάθεια να χρεώσει αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων, που είναι αναστολή μιας μικρής λειτουργίας των νοσοκομείων, ως παράνομης. Αν η κυβέρνηση επιμείνει θα δυναμιτίσει το κλίμα και εμείς θα περάσουμε στις κλασικές μορφές αγώνα, που είναι η απεργία και θα ανασταλούν όλες οι λειτουργίες. Είναι κάτι που απευχόμαστε".

Ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Ελλειψη 31 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ζητώντας να προβούν στις αναγκαίες κινήσεις προς ομαλοποίηση της αγοράς.

Στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρεται ότι η εξυπηρέτηση των ασθενών καθίσταται δυσχερέστατη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη, με άμεση συνέπεια στην υγεία των ασθενών.

Τα φάρμακα στα οποία παρατηρείται έλλειψη είναι τα εξής: "Aerolin cr 4 mg", "Imigarn tabl 100gr", "Zyloric 300 mg tabl", "Loramet tabl", "Sparine 25 mg tabl", "Sparine 50 mg tabl", "Algesal pom", "Geramet drops", "Pyralvex drops", "Cyclacur", "Microgynon", "Primodolan depot 100 amp", "Proviron tabl", "Testoviron depot 250 amp", "Triquilar tabl", "Canesten rag 1 mg tabl", "Lasonil pom", "Trasilon 50.000 amp", "Glucophase retard tabl","Lasix tabl", "Decadurabolin 100 amp", "Losec caps", "Imdur tabl", "Plendil 5mg tabl", "Pulmicort turbo", "Akineton tabl", "Akineton amp", "Endoxan 1 mg amp", "Lexatol toffes" και "Becozyme forte tabl".

Λεζάντα 1ου

Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας

ΚΚΕ
Η κυβερνητική πολιτική ταλαιπωρεί το λαό

"Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς και καταγγέλλει τη δίωξη, που άσκησε ο εισαγγελέας κατά των απεργών, ως κρατική ενέργεια που στοχεύει να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους γιατρούς, να χτυπήσει τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους και να ισοπεδώσει κάθε αντίσταση στο χώρο της υγείας", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ."Είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, πέρα για πέρα υποκριτικό το δήθεν ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τους αρρώστους και τους συγγενείς τους, για την ταλαιπωρία τους! Τους αρρώστους και τους συγγενείς τους, καθώς και όλο τον λαό, τον ταλαιπωρεί αφάνταστα η κυβερνητική πολιτική. Ο υπ' αριθμόν ένα ένοχος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναγάγει την καταστολή των λαϊκών αγώνων σε δεύτερη φύση της".

Και ανακοίνωση καταλήγει: "Αποδείχνεται και πάλι: Πρώτο, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στην υπηρεσία της πολιτικής που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης αποτελούν υποκρισία. Δεύτερο, ότι η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας είναι αποφασισμένη να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της διά πυρός και σιδήρου. Οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνενωθούν με τους αγωνιζόμενους στον τομέα της υγείας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ