ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Ψήφος - μήνυμα αγωνιστικό!

Περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή και του Θεοχάρη Παπαμάργαρη στο υποκατάστημα της Ιονικής στη Θεμιστοκλέους

Την καθοριστική σημασία που έχουν οι επερχόμενες εκλογές για την "ταυτότητα" της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την ανάγκη να στείλει ο λαός μήνυμα καταδίκης στην κυβερνητική πολιτική, τόνισαν ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνα - Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Θεοχάρης Παπαμάργαρης,της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), σε περιοδεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στο κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας (Θεμιστοκλέους και Γαμβέττα).

"Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το ύφος και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Στο όνομα της αποκέντρωσης δίνονται τεράστιες αρμοδιότητες σε δήμους και νομαρχίες, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους. Η Αυτοδιοίκηση εξελίσσεται σε μίνι κράτος", επισήμανε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης. Και συνέχισε: "Τα άσχημα τελείωσαν και μας περιμένουν τα χειρότερα. Γι' αυτό το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες πρέπει να είναι πολιτικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό. Να εκφραστεί η δυσφορία και να πάρει η κυβέρνηση λιγότερους δήμους και νομάρχες. Στις 11 Οκτώβρη η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί. Μόνο τότε θα σκεφτεί τα λάθη της και ίσως να βάλει νερό στο κρασί της. Προβάλλουν την κατάσταση σαν μονόδρομο, όμως δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ολα τα προβλήματα έχουν λύση και αυτή είναι ο αγώνας. Η ΝΑΣ βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας".

Στην παρατήρηση ενός εργαζόμενου ότι "τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές όλοι μας θυμούνται", ο Σπύρος Χαλβατζής απάντησε: "Η ΝΑΣ, και το ΚΚΕ που τη στηρίζει, πάντα βρισκόταν και θα βρίσκεται κοντά στα προβλήματα του λαού, των εργατών. Και στον πρόσφατο αγώνα σάς στηρίξαμε όσο μπορούσαμε. Η επαφή μας με τους εργάτες αποτελεί μια σταθερή επιλογή και στην ηρεμία και στους αγώνες".

Για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι "από τη θητεία που έχουμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται η επιθυμία της κυβέρνησης να εκλεγούν διαχειριστές της μίζερης κατάστασης που επικρατεί και εκπορεύεται από την ΕΕ και στηρίζεται από τις δυνάμεις που αποδέχονται τις επιταγές της. Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης είναι η διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία. Οι δημότες θα πρέπει να αναρωτηθούν όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες τι Αυτοδιοίκηση θέλουν, ποιον θα εξυπηρετεί; Το λαό ή το μεγάλο κεφάλαιο;".

Ασκώντας κριτική στα υπόλοιπα κόμματα, υπογράμμισε: "Η ΝΔ είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής της ΕΕ. Ο ΣΥΝ ασκεί κριτική σε διαδικαστικά και δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ το ΔΗΚΚΙ εμφανίζεται με λαϊκισμό, κάνει λόγο για το μεγάλο κεφάλαιο και στις βασικές της θέσεις αποδέχεται το δρόμο της ΟΝΕ". Και συνέχισε: "Η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων δε θα σταματήσει εδώ. Το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι το πιο αντιδραστικό. Οι μικρομεσαίοι θα χτυπηθούν ανελέητα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, σε κοσμοπολίτικο πάρκο. Η Ιονική Τράπεζα είναι σε διαδικασία πώλησης. Οταν πριν τρία χρόνια, σε ημερίδα που είχε διοργανώσει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), είχαμε πει ότι θα μείνουν μόνο τρεις τραπεζικοί όμιλοι στη χώρα μας, είχαμε κατηγορηθεί ότι "καταστροφολογούμε και κινδυνολογούμε". Δυστυχώς, αποδείχτηκε πως είχαμε δίκιο".

"Σε όλα αυτά υπάρχει λύση. Υπάρχει ο δρόμος της ενότητας, της πάλης, του αγώνα. Η ΝΑΣ παλεύει, αγωνίζεται, διεκδικεί. Ημασταν χτες στο πλευρό των εργαζομένων, είμαστε σήμερα. Θα είμαστε πάντα", κατέληξε ο Σπύρος Χαλβατζής. Οι εργαζόμενοι κρίνουν συνολικά

Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: "Διαπιστώσαμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι, και ειδικά οι εργαζόμενοι στην Ιονική, που έχουν μια πλούσια εμπειρία από τους πρόσφατους αγώνες προβληματίζονται συνολικά, όχι μόνο για το τι θα ψηφίσουν, ως αποτέλεσμα της δικής τους εμπειρίας από την προσπάθεια ξεπουλήματος της Ιονικής, αλλά για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτήν τη φορά οι τραπεζοϋπάλληλοι δε θα κρίνουν χωρίς να σκεφτούν. Θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν αυτούς οι οποίοι στάθηκαν δίπλα τους, χτες, σήμερα και θα είναι και αύριο στους αγώνες τους. Θα κρίνουν την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της. Οχι μόνο στις επιμέρους αρνητικές επιπτώσεις της".

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
Ενίσχυση της ΝΑΣΘ - αφετηρία αντεπίθεσης

"H κυβέρνηση και οι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζουν την πολιτική της, πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, με βαριές συνέπειες για τους δημότες, αλλά και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", τόνισε ο Μιχάλης Σπυριδάκης,υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΘ, στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους του Δήμου Νεάπολης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοτάξιο του Δήμου.

Στις συζητήσεις αυτές ο Μιχάλης Σπυριδάκης επέμενε στην αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μονιμότητα, στο οκτάωρο, την πλήρη απασχόληση, που αυτή τη στιγμή αποτελούν τους κύριους στόχους εργοδοσίας, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με την κατάργησή τους βλέπουν να πραγματοποιείται ένα σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων που προωθείται συστηματικά από τα μεγάλα αφεντικά της Ευρώπης και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Οι εργαζόμενοι του δήμου έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη αντίστασης στα σχέδια μετατροπής των δήμων σε εμπορικές επιχειρήσεις και φορομπηχτικούς μηχανισμούς και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις δρομολογήσεις της κεντρικής εξουσίας που σ' αυτές συναινεί και η δημοτική αρχή.

Η αντιπροσωπεία της ΝΑΣΘ επισκέφτηκε αργότερα το δημοτικό εργοστάσιο "Σουρωτή", για το οποίο έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Ο Μιχάλης Σπυριδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και από τις εξελίξεις αυτές για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και για όσους στο χώρο της ΤΑ στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ο ομιλητής υπέβαλε σε αυστηρή κριτική τις απόψεις που καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού και προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η μετοχοποίηση δεν είναι άσχημη λύση και επομένως οι αγώνες είναι άσκοποι ή και επιζήμιοι.

Η ψήφος στη ΝΑΣΘ και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, τόνισε ο Μιχάλης Σπυριδάκης μπορεί να βάλει φραγμό στη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και ν' αποτελέσει αφετηρία για μια συνολική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος.

ΝΑΣ ΑΧΑΪΑΣ
Τιμωρήστε τους υπεύθυνους της ανεργίας

Τις θέσεις της ΝΑΣ για το "πρόβλημα των προβλημάτων" στην Αχαϊα παρουσίασε χθες ο υποψήφιος νομάρχης Ανδρέας Αθανασόπουλος, μαζί με τις υποψήφιες ΝΣ Τασία Σκαρτσιάρη, άνεργη και Ζωή Τσιαντή - Σαριτζόγλου, απολυμένη της Π - Π.

Τονίστηκε πως αιτία για την όξυνση του προβλήματος που μετέβαλε την Αχαϊα από βιομηχανική περιοχή σε πρωτεύουσα της ανεργίας, είναι η κυβερνητική πολιτική. Ο Α. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στις "μεγάλες έως εγκληματικές" ευθύνες του κυβερνητικού νομάρχη αλλά και των νομαρχιακών παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που συναίνεσαν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ θύμισε στους κατοίκους της Αχαϊας ότι η Συνεργασία ήταν η μόνη παράταξη που αντιστάθηκε, που παραβρέθηκε σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων, τονίζοντας πως "θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο λαός στην πάλη για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής του νομού, για την επαναλειτουργία των εργοστασίων, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη ματαίωση των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας".

Ο υποψήφιος νομάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Συνεργασίας τονίζοντας πως αυτό "δεν είναι ένα πρόγραμμα συνδιαχείρισης της κρίσης", αλλά ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την παρατεταμένη κρίση και κάλεσε το λαό της Αχαϊας, ανεξάρτητα από τις κομματικές του τοποθετήσεις, να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ που είναι το μόνο ψηφοδέλτιο που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Διευκρίνιση

Στο έντυπο της ΝΑΣ Αθήνας - Πειραιά με τα ονόματα των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων, γράφτηκε κατά λάθος πως ο Γιάννης Φασουλάς είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, ενώ το σωστό είναι ότι είναι πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Περιοδείες του Ν. Σοφιανού

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός θα περιοδεύσει τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο Χαλάνδρι, την Τρίτη στις 11 π.μ. θα βρεθεί στη Φυσικομαθηματική Σχολή και στις 6 μ.μ. στην Κυψέλη στη Φωκ. Νέγρη. Την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί τα ΤΕΙ και στις 6 μ.μ. την Καισαριανή, την Πέμπτη στις 6 μ.μ. θα βρεθεί στο Μπουρνάζι και την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στη Ν. Ιωνία.

ΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ψεύδεται ο Γ. Φλώρος

Απάντηση στα όσα υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο νυν και ξανά υποψήφιος νομάρχης Λάρισας Γιάννης Φλώρος, ότι δηλαδή όλες οι αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι ομόφωνες, δίνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Λάρισας.

"Με έκπληξη ακούσαμε τα όσα είπε ο κ. Φλώρος, αφού στα περισσότερα Συμβούλια και σε σοβαρά θέματα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ εξέφραζαν τη διαφορετική άποψη και μάλιστα δεν είναι λίγες οι αποφάσεις που δεν είναι ομόφωνες. Προς τι λοιπόν τα ψέματα κ. Φλώρε;", αναρωτιέται η ΝΑΣ.

Συνεχίζοντας η ΝΑΣ υπενθυμίζει στον Γ. Φλώρο πως δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος πρότεινε τον αποκλεισμό των μελών της ΝΑΣ από το ΔΣ των Νομικών Προσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), από τον Αθλητικό Οργανισμό κλπ.

"Οταν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ ζητούσαν να εκφράσει το ΝΣ συμπαράσταση στους καπνοπαραγωγούς, στους ξεσηκωμένους αγρότες, η απάντησή του ήταν ότι δε θα γίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο "βιομηχανία έκδοσης ψηφισμάτων". Προς τι η προσπάθεια ωραιοποίησης και της δήθεν συναινετικής πολιτικής των πτερύγων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όταν τα πρακτικά των ΝΣ είναι αδιάψευστοι μάρτυρες;", καταλήγει η ανακοίνωση - απάντηση της ΝΑΣ Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ