ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Προσυπέγραψαν" το ψηφοδέλτιο της νίκης
  • Ογκώδης και μαχητική συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Ταχυδρομείου
  • Γ. Παττάκης: Η νίκη μας, νίκη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του λαού της Λάρισας

Με την ογκώδη, μαχητική και ενθουσιώδη παρουσία τους στη συγκέντρωση της"Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", την Κυριακή το βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, οι Λαρισαίοι "προσυπέγραψαν" στο ψηφοδέλτιο νίκης του συνδυασμού του υποψήφιου νομάρχη Γιάννη Παττάκη.Μια νίκη που - όπως τόνισε στην ομιλία του ο λαϊκός αγωνιστής Γ. Παττάκης - "θα χρεωθεί, αποκλειστικά, στο λαό του νομού".

Μπροστά στην εξέδρα της πλατείας συγκεντρώθηκε πλήθος Λαρισαίων, από τα χωριά του νομού, τις συνοικίες και τις γειτονιές της πόλης. Ηταν εκεί, αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες, νέοι και συνταξιούχοι, που δημιούργησαν κλίμα ενθουσιασμού κι έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης στη νίκη της ΝΑΣ, στη νίκη της Αυτοδιοίκησης, στη νίκη του λαού της Λάρισας.

Κι όπως επισήμανε ο Γ. Παττάκης, οι παραβρεθέντες αντιπροσώπευαν όλους τους αγωνιστές της Αυτοδιοίκησης που παλεύουν για την αναβάθμιση του θεσμού, όλους τους αγρότες των "μπλόκων" της Εθνικής οδού, όλους τους ανέργους των κλειστών εργοστασίων της Λάρισας, όλους τους νέους που αγωνίζονται για δουλιά και μόρφωση, όλους τους συνταξιούχους που διεκδικούν αξιοπρεπή σύνταξη για ανθρώπινη ζωή.

Απαντώντας στην αντίληψη που καλλιεργείται από "ψηλά" και υποστηρίζει πως"τίποτα δε γίνεται κι όλοι το ίδιο είναι", ο ομιλητής υπενθύμισε - δείχνοντας τους υποψήφιους συμβούλους της ΝΑΣ, που τον πλαισίωναν στην εξέδρα - τους αγώνες των αγροτών κι άλλων κοινωνικών στρωμάτων, που αναπτύχθηκαν κι έφεραν αποτελέσματα, τονίζοντας πως "τίποτα δε χαρίζεται κι όλα κατακτιούνται με αγώνες".

Οι δύο αντιλήψεις

Αναφερόμενος στις δυο αντιλήψεις που συγκρούονται στις νομαρχιακές εκλογές, ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι οι άλλοι τρεις συνδυασμοί επιχειρούν ν' αποπροσανατολίσουν τους ψηφοφόρους, τάζοντας "φύκια για μεταξωτές κορδέλλες" και διαχωρίζοντας τα λεγόμενα "τοπικά" από τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα."Λένε ψέμματα - είπε - όσοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των κατοίκων του νομού, χωρίς ν' αντιπαλεύουν τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας". Κι αναρωτήθηκε πώς μπορεί ν' αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, χωρίς οι αγρότες να έρθουν σε ρήξη με την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Πώς μπορεί ν' αναπτυχθεί η βιομηχανία, χωρίς παρέμβαση του δημόσιου τομέα και τη λήψη μέτρων προστασίας της ντόπιας παραγωγής, χωρίς να μπει φραγμός στην ασυδοσία του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Η αντίληψη των άλλων συνδυασμών - συνέχισε - στην εφαρμογή της σημαίνει Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εντολοδόχος της κρατικής εξουσίας και διαχειριστής της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, χωρίς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες, "Κερκόπορτα" για να περνούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, "φορομπήχτης" στις τσέπες των πολιτών, "πλασιέ" ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, "άντρο" ρουσφετιών, "πυροσβέστης" και υπονομευτής των λαϊκών αγώνων.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πώς εφάρμοσε αυτή την αντίληψη ο νυν και υποψήφιος κυβερνητικός νομάρχης, Γ. Φλώρος,επισήμανε ότι αποδέχτηκε την υποβάθμιση του θεσμού και τον "Καποδίστρια", διακρίθηκε στα "σπορ" των ανέξοδων υποσχέσεων, για όλα και προς όλους, και του ρουσφετιού, δήλωσε εμφαντικά "απών" από τους κοινωνικούς αγώνες, στάθηκε "απέναντι" ακόμα και στους αγώνες των αντιστασιακών, ξεχνώντας πως "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός νομάρχης δεν έχει να παρουσιάσει έργο και υπενθύμισε ότι δεν προχωρούν και δεν ολοκληρώνονται μεγάλα κι αναγκαία έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, η κτιριακή υποδομή των σχολείων, η τουριστική αξιοποίηση των παραλίων του νομού, του Ολύμπου και της Οσσας κ. ά.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως η παράταξη του υποψήφιου της ΝΔ λειτούργησε ως "συμπολίτευση" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κι εκείνη του υποψήφιου του ΣΥΝ ως συμπαραστάσης του Γ. Φλώρου,που τώρα φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του "αναχώματος" στο "ρεύμα" της ΝΑΣ, υποστηρίζοντας στο β' γύρο τον κυβερνητικό υποψήφιο κι εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα γι' αυτό.

Ψήφος για το συμφέρον του λαού

Παρουσιάζοντας τη διαφορετική αντίληψη της ΝΑΣ και τονίζοντας ότι αυτή δε χωράει στα πλαίσια απλώς μιας διοικητικής μεταρρύθμισης, ο Γ. Παττάκης επισήμανε πως η ΝΑΣ πιστεύει και μάχεται για μια Αυτοδιοίκηση που θ' αγωνίζεται εναντίον της πολιτικής που συρρικνώνει την παραγωγική βάση, "πετάει" στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, στερεί από τη νεολαία το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, παραδίδει την εθνική ανεξαρτησία στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ."Την ερχόμενη Κυριακή - είπε - οι ψηφοφόροι του νομού μας θα κληθούν να διαλέξουν στην κάλπη ανάμεσα σ' αυτές τις δυο αντιλήψεις και πρακτικές για την Αυτοδιοίκηση κι όλοι γνωρίζουν πως "μετά την αποχώρηση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη μάχη των εκλογών, ο Γ. Παττάκης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η ΝΑΣ ζητάει την ψήφο κάθε ψηφοφόρου, ανεξαρτήτως του κοινωνικού και πολιτικού χώρου όπου ανήκει και υπόσχεται να τιμήσει και ν' αξιοποιήσει κάθε ψήφο προς το συμφέρον του νομού και των κατοίκων του.


H Λάρισα "ψήφισε" Τάσο Σκυλλάκο

Μεγάλη συγκέντρωση της "Δημοτικής Συνεργασίας" στην πλατεία Ταχυδρομείου χτες βράδυ

Τάσο Σκυλλάκο "ψήφισε", χτες βράδυ, η Λάρισα. Η ογκώδης και ενθουσιώδης συγκέντρωση της "Δημοτικής Συνεργασίας", στην πλατεία Ταχυδρομείου, έδειξε ότι η πόλη "γυρίζει σελίδα", κλείνοντας τη "θλιβερή παρένθεση" της δημαρχίας Καφφέ και αναδεικνύοντας μια νέα δημοτική αρχή, αξιόπιστη, σοβαρή, αγωνιστική, ικανή.

Ηταν η παρουσία πλήθους ανθρώπων απ' όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, που "πλημμύρισε" το χώρο, μπροστά στην εξέδρα, απ' όπου μίλησε ο Τάσος Σκυλλάκος, που προμηνύει την ερχόμενη μεγάλη νίκη. Ηταν η παρουσία πλήθους νέων, που έδωσαν το δικό τους, νεανικό και μαχητικό, "στίγμα" στη συγκέντρωση, δημιουργώντας κλίμα ενθουσιασμού, εκδηλώνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Τάσο Σκυλλάκο και στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας", διαδηλώνοντας την πίστη τους στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον της νεολαίας, στον οποίο θα συμμετέχει μαζί τους και η νέα δημοτική αρχή.

Ο Τάσος Σκυλλάκος ξεκίνησε την ομιλία του, μεταφέροντας το μήνυμα νίκης που βρήκε, σ' όλη την προεκλογική περίοδο, σε κάθε γωνιά της Λάρισας, τονίζοντας ότι οι Λαρισαίοι διαθέτουν πολιτικό κριτήριο και θα στηρίξουν, και με την ψήφο τους, την κοινή προσπάθεια να ξαναγίνει ο δήμος σπίτι των δημοτών, κυψέλη δημιουργίας, στήριγμα και αρωγός των δημοτών και των φορέων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πάλης και των κατοίκων της.

Και εξήγησε πως η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην πραγματικότητα και στα πλεονεκτήματα του συνδυασμού του, έναντι των άλλων. Σε ένα από αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στάθηκε ιδιαιτέρως, αναφέροντας: "Κατορθώσαμε να συγκροτήσουμε τον πιο πλατύ και ενωτικό συνδυασμό στην ιστορία της πόλης. Για πρώτη φορά συναντιούνται, σ' ένα δημοτικό συνδυασμό, τόσοι συμπολίτες που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα ή είναι ανένταχτοι, και καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Για πρώτη φορά, τόσο αξιόλογοι συμπολίτες,με πλούσια δραστηριότητα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με κύρος, πετυχημένοι στον επαγγελματικό στίβο, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια,συγκροτούν ένα δημοτικό συνδυασμό. Ολους, μας ενώνει η αγάπη για τη Λάρισα, η αγωνία για το μέλλον του λαού μας. Μας ενώνει η θέληση για προσφορά, μας καθοδηγεί η δοκιμασμένη αρχή, ότι χωρίς αγώνες, χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν υπάρχει δημιουργία, δεν υπάρχει πρόοδος".

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις και μη δεσμεύσεις του αγωνιστικού συνδυασμού του, επισημαίνοντας πως δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από πολιτικές που προωθούν τη λογική της κερδοσκοπίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγώνων, που θέλουν την Αυτοδιοίκηση εξαρτημένη και ελεγχόμενη από ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό κράτος και όχι στην υπηρεσία του πολίτη. Αντίθετα, δεσμεύεται να διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του λαού, να ενώνει τους δημότες και να στηρίζει τους αγώνες τους, να υπηρετεί την πόλη, τους κατοίκους και το θεσμό.

Διεκδικητικό πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του συνδυασμού του, ο Τ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι αυτό διαμορφώθηκε παίρνοντας υπόψη και την άσχημη οικονομική κατάσταση που δημιούργησε η απερχόμενη δημοτική αρχή,στο δήμο. "Γνωρίζετε - είπε - ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή φορολόγησε βαριά τους Λαρισαίους, διαχειρίστηκε με σπάταλο και αλόγιστο τρόπο τα χρήματα του δήμου, δε διεκδίκησε κονδύλια από το κράτος, έφερε κοντά στη χρεοκοπία το δήμο και πραγματοποίησε μικρότερο έργο, σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή". Κι αντιπαρέβαλε σ' αυτήν την πολιτική το σχέδιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, που περιλαμβάνει: Διεκδίκηση από την πολιτεία των παρακρατηθέντων πόρων, επανένταξη των δαπανών του δήμου από μηδενική βάση, νοικοκύρεμα, περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κ.ά.,για να τονίσει ότι "σε καμία περίπτωση δε θα επιβαρύνουμε τους δημότες, δε θα δεχτούμε την επιβολή νέων φόρων, θα "παγώσουμε" τα δημοτικά τέλη για όλη την τετραετία και θα επανεκτιμήσουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΛ, με στόχο να ανακουφίσουμε τους δημότες".

Στη συνέχεια, ο Τ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε σε έργα που χρειάζεται να γίνουν στην πόλη για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό,η ζώνη οικιστικού ελέγχου,η αξιοποίηση του Πηνειού και άλλα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έργα για πολιτιστική και αθλητική αναβάθμιση.Επίσης, αναφέρθηκε στους αγώνες που θα κάνει η νέα δημοτική αρχή, μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της παραγωγικής συρρίκνωσης, της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, υγείας και της πρόνοιας, που προκαλεί η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Μαζί με τη νεολαία

Τέλος, ο Τ. Σκυλλάκος - ανταποκρινόμενος και στο κλίμα νεανικού ενθουσιασμού που διαμορφώθηκε στη συγκέντρωση - απευθυνόμενος στους νέους, αναφέρθηκε στη γνωστή ευαισθησία του συνδυασμού του για τη νέα γενιά, τονίζοντας: "Εμείς δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε μαζί για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, που γίνεται όλο και ακριβότερη. Γιατί εμείς θέλουμε μια νέα γενιά, που να οραματίζεται, να αμφισβητεί, να δημιουργεί η ίδια το μέλλον της. Γιατί εμείς πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους, δεν τους θέλουμε στο περιθώριο, απαθείς, απογοητευμένους, που να αναζητούν ατομικές λύσεις και να οδηγούνται στα αδιέξοδα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη νεολαία, γιατί ξέρουμε ότι έχει όρεξη για το ωραίο, το τίμιο. Ξέρουμε ότι θέλει να ερωτεύεται, να διασκεδάζει, να μορφώνεται, να οραματίζεται, να διεκδικεί τα δικαιώματά της. Ξέρουμε ότι απορρίπτει τη χειραγώγηση, την ασχήμια, τα ρουσφέτια και τον εκβιασμό των συνειδήσεων. Εμείς δεν προσβλέπουμε στην παθητική σας ψήφο. Θέλουμε τη ζωντάνια σας, τη φρεσκάδα σας, την όρεξή σας για τη ζωή, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας για όλους τους κατοίκους της".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ