ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Οταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Μετά από πολύχρονους αγώνες της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων του Ελληνικού, εγκαινιάστηκαν και λειτουργούν το Παιδικό Κέντρο και το Ποντιακό Μουσείο

Το Παιδικό Κέντρο Ελληνικού και το Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων εγκαινίασαν την περασμένη Παρασκευή και Κυριακή αντίστοιχα, ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης και ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης.Δύο έργα που, το καθένα από την πλευρά του, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους και χρειάστηκαν αγώνες και προσπάθειες χρόνων από τη δημοτική αρχή και τους φορείς της περιοχής για να υλοποιηθούν.

Το Παιδικό Κέντρο θα λειτουργεί ως βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός, με δυναμικότητα υποδοχής 20 βρεφών και 50 νηπίων. Κατασκευάστηκε με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενεί παιδιά από 40 ημερών μέχρι 4 ετών. Για την ανέγερσή του χρειάστηκε αγώνας 14 χρόνων και χτίστηκε τελικά σε οικόπεδο έκτασης 1.400 τετραγωνικών μέτρων που παραχώρησε ο δήμος. Τα προβλήματα όμως δεν τέλειωσαν. Αν και το κτίριο είναι έτοιμο, δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει, γιατί δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις προσωπικού. "Για το θέμα αυτό θα πρέπει να μεριμνήσει και η πολιτεία και η νομαρχία", επισήμανε στον νομάρχη, η δημοτική σύμβουλος Ελληνικού Ροδή Γεωργακάκη.Το Παιδικό Κέντρο αναμένεται να αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς στην περιοχή και για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική κρατική μέριμνα.

Ποντιακό Μουσείο

Το πολύχρονο όνειρο των Πόντιων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο δήμο του Ελληνικού και ειδικότερα στα Σούρμενα, έγινε πράξη. Το Ποντιακό Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης εγκαινιάστηκε την Κυριακή από τον δήμαρχο Κ. Κορτζίδη, την Ενωση Ποντίων Σουρμένων και τον νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη.

"Είναι σημαντικό να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες μας", τόνισε φανερά συγκινημένος ο αντιδήμαρχος, Πόντιος στην καταγωγή, Αν. Λαβασάς,ευχαριστώντας εκ μέρους όλων των Ποντίων τον δήμαρχο της πόλης που "συντέλεσε αποφασιστικά στη μετατροπή της προσφυγούπολης σε σύγχρονη πόλη".Για την προσφορά του στους αγώνες των προσφύγων να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση που έφεραν μαζί τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα στη νέα τους πόλη, στα χρόνια που το "τιμόνι" της διοίκησης του δήμου το είχε ο Κ. Κορτζίδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων, Αχιλλέας Βασιλειάδης,του απένειμε αναμνηστική πλακέτα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Την κατασκευή του έργου επιμελήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και ολοκληρώθηκε με δαπάνη από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Πέρα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, θα στεγάσει τα γραφεία της Ενωσης Ποντίων και ένα σημαντικό αριθμό εκθεμάτων (αντικείμενα - φωτογραφίες) που έχουν σχέση με τη μνήμη και την παράδοση και τα οποία έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι της περιοχής, όταν εγκαταστάθηκαν στο Ελληνικό.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΟΧΙ στους δημάρχους των σαλονιών

Διακήρυξη συνδικαλιστών οικοδόμων, με την οποία καλούν τους συναδέλφους τους να ψηφίσουν εκείνους που θα στηρίξουν τους αγώνες τους

"Με την ψήφο μας, είναι αναγκαίο να αναδείξουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Αγωνιστές και ασυμβίβαστους, των αγώνων του πεζοδρομίου, των ταξικών συγκρούσεων και όχι των σαλονιών και των διαβουλεύσεων, τα χαϊδεμένα παιδιά των καναλιών και της πλουτοκρατίας".

Με τα λόγια αυτά, σε διακήρυξη που υπογράφουν, δεκαέξι συνδικαλιστές οικοδόμοι της πρωτεύουσας καλούν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τους συνδυασμούς του αγώνα και της πάλης. Τους συνδυασμούς που αντιτίθενται στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Και συγκεκριμένα να στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές το συνδυασμό της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή και στις νομαρχιακές το συνδυασμό της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με υποψήφιο πρόεδρο της ενιαίας νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά τον Σπύρο Χαλβατζή,τον Θεοχάρη Παπαμάργαρη,υποψήφιο νομάρχη Αθήνας και την Ελπίδα Παντελάκη,υποψήφια νομάρχη Πειραιά.

Στη διακήρυξή τους οι οικοδόμοι, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στις 11 του Οκτώβρη, έχουν γενικότερη πολιτική σημασία, αφού δεν ψηφίζουμε μόνο για δήμαρχο και νομάρχη, αλλά συνολικότερα για την κατάσταση στη χώρα και για τις αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Εμείς οι οικοδόμοι, συνεχίζει η διακήρυξη, από τους χαμένους της κυβερνητικής πολιτικής, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται και με την ψήφο μας να καταδικάσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην όξυνση των προβλημάτων μας, στη σημερινή κατάντια της πόλης που ζούμε".

Και η διακήρυξη καταλήγει, τονίζοντας: "Θα ψηφίσουμε αυτούς που είναι δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, ώστε την επομένη των εκλογών να είναι πιο αποτελεσματική η φωνή που ξεσκεπάζει και αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική και τους φορείς της, που θα προβάλλει και θα στηρίζει τα αιτήματά μας, τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που θα δώσουμε".

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι οικοδόμοι: Γιάννης Πάσουλας,Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος,Αλέκος Εξαρχος,Παναγιώτης Φουσέκης,Θόδωρος Χωριανόπουλος,Αποστόλης Κουρτέλης,Ηλίας Κλήμος,Γιώργος Τσοϊδάκης,Κώστας Δαλαμάγκας,Βαγγέλης Παλάσκας,Βλάσης Κριεμπάρδης,Χρήστος Μαλιέρος,Νίκος Μελισσινός,Θανάσης Πουλόπουλος,Χρήστος Φουσέκης καιΝίκος Βώτης.

Ψηφίζοντας Κορτζίδη, ψηφίζεις όχι στην καταστροφή!

Να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστροφή του Ελληνικού, ψηφίζοντας το συνδυασμό της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό", με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη,καλεί τους κατοίκους της περιοχής η "Κίνηση Πολιτών Παραλίας Σαρωνικού για την Οικολογία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη", με χτεσινή της ανακοίνωση.

"Η προσεχής τετραετία είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ελληνικού. Το ήδη εξαγγελθέν τεχνητό νησί - μαρίνα 120 στρεμμάτων στην παραλία του Ελληνικού, για τις ανάγκες δήθεν των Ολυμπιακών Αγώνων και η πιθανή εγκατάσταση καζίνο σ' αυτό συνιστούν ένα οικολογικό - πολεοδομικό και κοινωνικό έγκλημα", επισημαίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

"Η καταστροφή της παραλίας, συνεχίζει, αποτελεί τον προάγγελο κάποιων σχεδίων για την οικοδόμηση του χώρου του αεροδρομίου, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Ετσι, ο Δήμος Ελληνικού κινδυνεύει να υποβαθμιστεί τραγικά, την ίδια στιγμή που η απομάκρυνση του αεροδρομίου, του δίνει τη δυνατότητα για ριζική αναβάθμιση".

"Η σημερινή δημοτική αρχή (Κορτζίδη) είναι η μόνη σε όλη την Αττική που αντιστάθηκε στα σχέδια για την "Ολυμπιακή" καταστροφή της παραλίας και παρουσίασε ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλική προς το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, δέχτηκε το δημόσιο έπαινο των περιβαλλοντικών οργανώσεων".

"Η υπερψήφιση, καταλήγει η ανακοίνωση, του συνδυασμού Κορτζίδη "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό" αποτελεί αποδοκιμασία των σχεδίων για την καταστροφή του Ελληνικού και εγγύηση ότι ο μεγάλος αγώνας για τη διάσωση της παραλίας και του χώρου του αεροδρομίου θα είναι νικηφόρος".

Σκίζεται τον τελευταίο μήνα να προλάβει. Το τίποτα. Γιατί δεν κάνει τίποτε περισσότερο απ' το να... ράβει ό,τι ξηλώνει και να ξηλώνει ό,τι ράβει. Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει βγάλει τις δημοτικές υπηρεσίες στο δρόμο. Για να δείξει ότι κάνει... έργο. Και το μόνο που κάνει είναι να κατασπαταλά το δημοτικό χρήμα και να προσθέτει στην πόλη τα μόνα πράγματα που ξέρει. Τσιμέντο, τούβλα, σίδερα, πλαστικό.

Ετσι μετά τα τούβλα και το τσιμέντο που πρόσθεσε στη νησίδα της Πατησίων, σειρά έχει τώρα η Μιχαλακοπούλου. Η πλακόστρωτη νησίδα ξηλώνεται, αν και αυτές οι πλάκες τουλάχιστον έχαιραν... άκρας υγείας. Δε βάζει πράσινο, ούτε το χώμα σκέτο αφήνει. Οσο για τη λέξη δέντρα, μάλλον δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό του. Πλάκες βάζει πάλι ο άνθρωπος - "καπάκι", με το που ξηλώνει τις προηγούμενες - και πάνω τους τσιμεντένιες μπάλες για να σπάνε τα πόδια τους οι αφελείς πεζοί. Ο,τι διαφημίζει δηλαδή και στο ακριβό περιοδικό ποικίλης ύλης - πρόγραμμα το ονομάζει - που μοίρασε υπό τύπον διαφημιστικού πολυκαταστήματος στο εσωτερικό κυριακάτικων εφημερίδων. Ελεος!

Ψηφοδέλτιο Νέας Ιωνίας

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Ιωνίας αποτελείται από τους:

Υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Τσουκαλάς.

Νίκος Ακτύπης εργάτης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Εργοστασίου ΚΑΖΗ,Ευθύμιος Αμπλάς υπάλληλος ΟΤΕ, Αρης Ανδριώτης τελειόφοιτος ΤΕΙ, Νίκος Αποστολόπουλος νοσηλευτής, Ευαγγελία Αργυράκη - Λεσγίδη ιδιωτική υπάλληλος, Βαγγέλης Βαλαβάνης ηλεκτρολόγος, Μαρία Βασιλειάδου ιδιωτική υπάλληλος, Νίκος Βλάχος ιδιωτικός υπάλληλος, Σμάρω Βουγιουκλάκη τελειόφοιτος ΑΣΟΕΕ, Ιουλία Γκαγκούλια - Μπαρδαμάσκου εκπαιδευτικός, Βασίλης Επικαρίδης εργαζόμενος στην ΕΑΒ, Τασούλα Ευαγγελίου πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Ζερβούδης σπουδαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, Βάσω Καραμπεσύνη συνταξιούχος υφάντρια, Φιλίτσα Κατσαρού - Βενετσανοπούλου γιατρός αναισθησιολόγος νοσοκομείου Αγία Ολγα, Κατερίνα Κεμερίδου - Κυρίτση φυσικοθεραπεύτρια, Γιώργος Κοντογιώργος ταπητοκαθαριστής ΕΒΕ, Θανάσης Κούβελας συνταξιούχος ΙΚΑ, Κώστας Κουντούρης συνταξιούχος μεταλλεργάτης,Θεόδωρος Κουτσούπας επιπλοποιός ΕΒΕ, Αντώνης Κυριακόπουλος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Παραρτήματος Ν. Ιωνίας - Ριζούπολης, Θανάσης Κωνσταντινίδης υδραυλικός, Αντώνης Λαζαράκης πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Λογιστικού Κρατικών Παιδικών Σταθμών, Παναγιώτης Μακρίδης γυψοτεχνίτης ΕΒΕ, Μάνθα Μπακογιάννη - Πρίφτη ιδιωτική υπάλληλος, Δέσποινα Μπαμπαλά εμποροϋπάλληλος, Κική Μπαρδάκη - Ψαθά χημικός, Ελένη Δασκαλοπούλου - Μωραϊτη εκπαιδευτικός, Νίκη Ντουρούντζη ιδιωτική υπάλληλος, Κώστας Παπαδόπουλος συνταξιούχος, Παναγιώτης Πατσάρισος δημοτικός σύμβουλος, επαγγελματοβιοτέχνης, Γιάννης Παυλίδης οικονομολόγος εφοριακός, Κώστας Πετρούλης αρτοποιός, Παυλίνα Πρεβελιανάκη διοικητική υπάλληλος, Αγγελική Πυρομάλη - Κουρτέση φαρμακοποιός, Κώστας Σαμοθρακίτης ιδιωτικός υπάλληλος, Μαρία Σελέκου απόφοιτος Παντείου, Ασλάνης Σοφιανός συνταξιούχος υφαντουργός, Ξανθή Σταυρουλάκη πρόεδρος Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Τραϊκόπουλος εργοδηγός μηχανολόγος, Τάσος Τρανόπουλος υπάλληλος ΟΤΕ, Βούλα Τσανάκα παιδίατρος, Μαριάνθη Χαλβατζή - Αλειφεροπούλου γιατρός, Θοδωρής Χαμαλίδης δημοτικός σύμβουλος, τοπογράφος μηχανικός και Γιώργος Χαραλαμπίδης συνταξιούχος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ