ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ... ψήφισαν υποταγή!

Ακόμη και τον πάγιο - ομόφωνο στόχο όλων των σιδηροδρομικών, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, εγκατέλειψαν οι παρατάξεις του δικομματισμού

Σε συνέδριο υποταγής και επί της ουσίας στήριξης της αντισιδηροδρομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μετέτρεψαν το 28ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Με αποκλειστική ευθύνη των δύο αυτών παρατάξεων, στο Συνέδριο δεν εξετάστηκαν τα "καυτά" προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων (νομοσχέδιο ξεπουλήματος) και των σιδηροδρομικών (πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων), ενώ οι αποφάσεις που πάρθηκαν κινούνται στη "λογική" της συναίνεσης και του συμβιβασμού προς την κυβερνητική πολιτική. Κι όλα αυτά, όταν όλοι στα λόγια αναγνώρισαν ότι πρόκειται για το πιο κρίσιμο συνέδριο στην ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, ενώ δεν έλειψαν και οι αντικυβερνητικές κορόνες. Αλλά όλα αυτά, μόνο στα λόγια, καθώς στο "πρόγραμμα δράσης", που ενέκριναν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εγκαταλείφθηκε ακόμα και το πάγιο - ομόφωνο αίτημα όλων των σιδηροδρομικών, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ. Τώρα, γίνεται λόγος μόνο για "τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης". Οσον αφορά το επίμαχο θέμα της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων τομέων του ΟΣΕ, μέσω της σύστασης θυγατρικών εταιριών, οι δύο παρατάξεις, συμφωνούν, αρκεί "η δημιουργία θυγατρικών να αφορά μόνο εξωσιδηροδρομικές δραστηριότητες". Αποκαλυπτικό, επίσης, της πρόθεσης των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να στηρίξουν στην ουσία τις κυβερνητικές επιλογές, είναι, ότι στο πλαίσιο δράσης που ενέκριναν για την επόμενη τριετία, μεταξύ άλλων, ορίζονται: Η νέα οργανωτική δομή του ΟΣΕ, η υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, κατοχύρωση του ρόλου των εργαζομένων στην άσκηση των καθηκόντων τους και η ενδυνάμωση του ρόλου των συνδικάτων στις εξελίξεις του Οργανισμού. Αυτά έκριναν ως "τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση της ΠΟΣ", ενώ ως "γραμμή άμυνας", όρισαν: Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην κλείσει ούτε μέτρο γραμμής του δικτύου. Βέβαια, είναι γνωστό, ότι κυβέρνηση και διοίκηση έχουν αποφασίσει τη μείωση του προσωπικού κατά 3.000 άτομα την επόμενη διετία, ενώ ήδη έχουν βάλει "λουκέτο" στη γραμμή Βόλος - Παλαιοφάρσαλα, αλλά και σε άλλες γραμμές του δικτύου της Πελοποννήσου, χώρια τις περικοπές δρομολογίων.

Η ΔΕΣΚ

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων και των σιδηροδρομικών και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λήψη αποφάσεων σε αγωνιστική κατεύθυνση, με σκοπό την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσαν συγκεκριμένο ψήφισμα, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων: Διατήρηση κατά 100% του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου του ΟΣΕ, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και οργάνωσης. Ελεγχο των μεγάλων συμφερόντων (αυτοκινητοβιομηχανίες, πετρελαιοβιομηχανίες, εταιρίες ελαστικών, ανταλλακτικών κλπ.) που θησαυρίζουν από την υποβάθμιση του σιδηροδρόμου. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και οικονομική - λειτουργική εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων, με κατοχύρωση της τριμελούς χρηματοδότησης. Το ψήφισμα της ΔΕΣΚ απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και το ψήφισμα της ΣΕΚ (πρόσκειται στο ΣΥΝ).

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, με τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέων οργάνων στην ΠΟΣ και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Ψήφισαν 136 σύνεδροι και έλαβαν: ΠΑΣΚΕ 63 ψήφοι, 13 έδρες και 6 αντιπρόσωπους στη ΓΣΕΕ. ΔΑΚΕ 49 ψήφοι, 9 έδρες, 4 αντιπρόσωπους. ΔΕΣΚ 16 ψήφοι, 3 έδρες και έναν αντιπρόσωπο. ΣΕΚ 11 ψήφοι, 2 έδρες. Σημειώνεται ότι ο ίδιος συσχετισμός δυνάμεων υπάρχει και στο απερχόμενο ΔΣ της ΠΟΣ.

O Σωτ. Ραυτόπουλος,εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, δήλωσε στο "Ρ": Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα ιδιαίτερο απ' τη νέα διοίκηση της ΠΟΣ, με βάση το συσχετισμό δυνάμεων. Η μόνη λύση και η μόνη προοπτική είναι η συσπείρωση από τα κάτω. Είναι δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες συγκρότησης επιτροπών από τη βάση, ώστε να οργανωθεί η αντίσταση των σιδηροδρομικών απέναντι στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει ήδη η κυβέρνηση και η οποία αναμένεται να ενταθεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί με όλες της τις δυνάμεις η ΔΕΣΚ και οι εκλεγμένοι της εκπρόσωποι στα συνδικαλιστικά όργανα.

Ν. Κ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ
Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα

Και νέα ερωτηματικά προστίθενται στα προηγούμενα, για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του Ελληνορουμάνου κακοποιού Ματέι Σορίν,στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, το Σάββατο στις 26 Σεπτέμβρη. Προχτές το βράδυ, νέα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου, έρχονται να περιπλέξουν ακόμη πιο πολύ τα πράγματα στην"υπόθεση Σορίν".

Πάντως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος,σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα,έστειλε χτες επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλο,με την οποία ζητάει να ερευνηθούν εξαντλητικά και εξονυχιστικά οι σχετικές καταγγελίες για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου έγιναν δύο καταγγελίες από ανώνυμες γυναίκες, οι οποίες υποστήριξαν τηλεφωνικά πως "φάγανε" τον Σ. Ματέι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες δύο βαθμοφόροι αστυνομικοί της Ασφάλειας μπήκαν στο θάλαμο νοσηλείας του Ελληνορουμάνου κακοποιού, έβγαλαν έξω τον ειδικευόμενο γιατρό υπηρεσίας και σύμφωνα πάλι με τις ίδιες καταγγελίες οι βαθμοφόροι αστυνομικοί ενδεχομένως προκάλεσαν το θάνατο του Μ. Σορίν. Στο μεταξύ χτες η μητέρα του Μ. Σορίν, Ζ. Ντουμίνικα,με αίτησή της στον υπουργό ΔικαιοσύνηςΕ. Γιαννόπουλο ζητάει να ενημερωθεί ποιος έδωσε εντολή να μεταφερθεί ο γιος της από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού και για ποιους λόγους επισπεύστηκε η μεταφορά.

Με την ίδια αίτηση ζητάει να πληροφορηθεί ποιος ή ποιοι συνόδευαν τον ασθενή και σε ποια κατάσταση βρισκόταν κατά τη μεταφορά του. Και τέλος, ποιος τον παρέλαβε στο νοσοκομείο των φυλακών και ποιοι ανέλαβαν τη φρούρηση και νοσηλεία του μέχρι τη στιγμή που επήλθε ο θάνατος.

  • Κι ενώ η Αμ. Γκινάκη δίνει μια άνιση μάχη στην Εντατική Μονάδα του "Ερυθρού Σταυρού" και η κατάστασή της επιδεινώνεται καθημερινά, το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Ζαβολέα, για τον αντεισαγγελέα Ι. Σακκά, ο οποίος παραβρισκόταν στα γεγονότα της οδού Νιόβης, σημειώνει πως δεν προκύπτουν ευθύνες για τον τελευταίο, αφού "επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του και συνεπώς δεν υπέπεσε σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη συμμετοχή του στην αστυνομική επιχείρηση σύλληψης του επικίνδυνου κακοποιού Σ. Ματέι".
Ανέλαβε ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας

Ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, λίγη ώρα μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο του "Ερυθρού Σταυρού", όπου υποβλήθηκε σε δυο εγχειρήσεις για το τραύμα του στο αριστερό μάτι. Χτες το απόγευμα συνεδρίασε υπό την προεδρία του το ανώτατο συμβούλιο και τοποθέτησε στη θέση του υπαρχηγού τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας του υπουργείου Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, ο οποίος προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου. Λόγω της προαγωγής του προηγούμενου, αποστρατεύονται ο μέχρι πρότινος αττικάρχης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για το μακελειό της οδού Νιόβης) και ο προσωπάρχης Γεώργιος Τσουκάκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο νέος αρχηγός, φιλοδοξεί να αναπτερώσει το ηθικό των αστυνομικών, προωθώντας μέτρα αξιοκρατίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει στην εμπέδωση της πειθαρχίας και στην πάταξη της διαφθοράς των αστυνομικών. Στις προτεραιότητες εντάσσεται επίσης η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και πολιτών.

Προκήρυξη θέσεων για συνοριακούς φύλακες

Την τελευταία βδομάδα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών... επέλεξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να προκηρύξει το διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.000 συνοριακών φυλάκων, για τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Καστοριάς και Φλώρινας, όπου θα λειτουργήσουν υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης. Σύμφωνα με το υπουργείο οι θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής: Ιωάννινα 333 άνδρες και 37 γυναίκες, Θεσπρωτία 180 άνδρες και 20 γυναίκες, Καστοριά 207 άνδρες και 23 γυναίκες και Φλώρινα 180 άνδρες και 20 γυναίκες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στα τοπικά αστυνομικά τμήματα μέχρι τις 30 Οκτώβρη. Οι προσλήψεις θα γίνουν με μόρια (βασική προϋπόθεση είναι η εντοπιότητα).

Αθωώθηκαν για την κλοπή των πινάκων

Αθώους έκρινε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τρεις πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που ήταν κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για τους Γ. Καρτσωνάκη, Κ. Μαραγιάννη και Π. Μπογράκο - Τζανετάκο. Το αδίκημα για το οποίο είχαν παραπεμφθεί σε δίκη αφορούσε την κλοπή επτά αναγεννησιακών πινάκων ζωγραφικής από το μουσείο της Βουδαπέστης το 1983. Σύμφωνα με την κατηγορία, είχαν δώσει εντολή να μη γίνει έρευνα στο σπίτι του εκλιπόντος σήμερα Ευθύμιου Μοσκαχλαϊδή, εγκεφάλου της κλοπής, που είχε γίνει από συμμορία αλλοδαπών. Οι πίνακες βρέθηκαν, τελικά, το 1984 εγκαταλειμμένοι στο Μοναστήρι της Τρυπητής στο Αίγιο και επιστράφηκαν στη Βουδαπέστη.

Το ίδιο δικαστήριο απάλλαξε και τον αδελφό του Ευθ. Μοσκαχλαϊδή, Ιωάννη, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στην κλοπή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δε δικαιούνται επίδομα ειδικών δαπανών

Δε δικαιούνται το επίδομα ειδικών δαπανών οι δικαστικοί υπάλληλοι των Διοικητικών Δικαστηρίων, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ετήσιο επίδομα ειδικών δαπανών παίρνουν οι φοροτεχνικοί υπάλληλοι και μια σειρά άλλοι υπάλληλοι (όπως ΟΔΔΥ, ΝΣΚ, ΥΛΚ κλπ.), για την εκτέλεση και κατάρτιση του τακτικού προϋπολογισμού. Οι δικαστικοί υπάλληλοι των Διοικητικών Δικαστηρίων με το επιχείρημα ότι και οι ίδιοι συμμετέχουν στη διαδικασία βεβαίωσης οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους και τέλη με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, με προσφυγή τους στο ΣτΕ διεκδίκησαν το επίμαχο επίδομα. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των δικαστικών υπαλλήλων κρίνοντας ότι στον υπουργό Οικονομικών δεν παρέχεται από τη νομοθεσία το δικαίωμα να διευρύνει τον αριθμό των προσώπων που δικαιούνται αυτή τη χρηματική παροχή.

ΦΩΚΙΔΑ
Σοβαρές ελλείψεις στην Αστυνομία

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό παρουσιάζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στο νομό Φωκίδας. Σύμφωνα με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, μέχρι το τέλος του χρόνου οι κενές οργανικές θέσεις θα γίνουν 66, ενώ από τα 33 περιπολικά τα δώδεκα είναι σε κακή κατάσταση και σε κάθε περίπτωση κανένα δεν είναι ικανό για καταδιώξεις. Ορισμένες υπηρεσίες δε διαθέτουν καν ασύρματο, ενώ στο λιμάνι της Ιτέας δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό για τον έλεγχο διαβατηρίων. Υφάσματα για χειμερινές στολές δεν έχουν χορηγηθεί από το 1994, οι αστυνομικοί που κάνουν μπλόκα για τη σύλληψη κακοποιών δεν έχουν πιστόλια ή αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ. Το σωματείο ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να πάρει μέτρα για τη σωστή αστυνόμευση της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ