ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία...

Μέτριο θέαμα, επεισόδια και άδειες κερκίδες στο ακριβότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης

Τίποτα δεν είναι όπως και χτες, τίποτα δεν είναι όπως και πρώτα. Το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που υπέγραψε ο ΕΣΑΚΕ με το συνδρομητικό κανάλι, δεν έφερε ευτυχία στο επαγγελματικό μπάσκετ. Η μεγάλη μερίδα των φιλάθλων προσπερνάει αδιάφορα. Οι εικόνες που περνούν στο τηλεοπτικό κοινό είναι ελάχιστες. Τα κανάλια γυρίζουν την πλάτη τους στο άθλημα που έκανε ρεκόρ θεαματικότητας την τελευταία δεκαετία. Ακόμα και ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να βρει κανάλι για τα εντός έδρας παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Το θέαμα συνεχίζει να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Στην κορυφή οι μεγάλοι κάνουν... περίπατο. Στο βυθό οι μικρομεσαίοι βράζουν στο ζουμί τους. Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα ενάντια στη βία παραμένουν στο συρτάρι. Οι κανονισμοί δεν υπογράφτηκαν ακόμα από την αθλητική ηγεσία. Ο αθλητικός δικαστής αδυνατεί να δικάσει κι η μάχη για το πλουσιοπάροχο μεροκάματο έφερε νωρίς νωρίς σε θέση μάχης προπονητές και διαιτητές.

Το παιχνίδι της μέρας δεν έγινε στο Ιβανώφειο, όπως προδίκαζαν τα προγνωστικά. Το θέαμα που πρόσφεραν Ηρακλής και Αρης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Οι "κίτρινοι" πιο τυχεροί στο φινάλε πήραν τη νίκη με 58 - 56. Εκείνο που έμεινε όμως στη μνήμη των φιλάθλων ήταν οι συνεχείς διαμαρτυρίες των ανθρώπων του πάγκου του Ηρακλή σε βάρος των διαιτητών Παπαδημητρίου και Σπυρίδωνος. Στα αποδυτήρια προπηλακίστηκε μάλιστα ο παρατηρητής διαιτησίας, ενώ η ΚΑΕ Ηρακλής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για αλλοίωση αποτελέσματος. Τα όσα συνέβησαν στο Ιβανώφειο ήταν ελάχιστα μπροστά στα κωμικοτραγικά που εξελίχτηκαν για δεύτερη φορά φέτος στο γήπεδο του Παπάγου. Ο Γερμανός Αριγκμπάμπου αποβλήθηκε επειδή εξύβρισε τους διαιτητές, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι δύο προπονητές. Ο Κ. Διαμαντόπουλος στο 23 με δύο τεχνικές ποινές και ο Μ. Δενδρινός πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος, όταν πέρασε... γενεές δεκατέσσερις τους Μαστραφτσή, Λαϊνιώτη, οι οποίοι δεν έδωσαν το φάουλ στον Σιμς κι ενώ η διαφορά στο σκορ ήταν στο καλάθι. Στο Φάληρο ο Αμερικανός Ολιβερ Μίλερ ενοχλήθηκε που τον αντικατέστησε ο Β. Αλεξανδρής και ξέσπασε στο πλεξιγκλάς πίσω από τον πάγκο της ομάδας του. Πάλι καλά που δεν επιτρέπεται η μετακίνηση οπαδών, γιατί με το παράδειγμα που δίνουν βασικοί παράγοντες του αθλήματος, το οπαδικό πνεύμα θα μπορούσε εύκολα να φουντώσει.

Στα χαρακτηριστικά της αγωνιστικής ήταν η εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού στην Πάτρα, η συντριβή της Νήαρ Ηστ στο Μαρούσι κι οι δύσκολες νίκες των Ευρωπαίων Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Γ. Γ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - BAΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Α 1Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(3η αγωνιστική)

ΑΕΚ - Σπόρτιγκ...... 71-62

ΠΑΟΚ - Περιστέρι.... 77-70

Παπάγου - Πανιώνιος. 90-83

Ηρακλής - Αρης...... 56-58

Μαρούσι - Νήαρ Ηστ.. 94-62

Απόλλων - Παναθ/κός. 67-81

Ολυμ/κός - Ηράκλειο. 85-76

ΗΒ Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α

1. Παναθηναϊκός 3-0 6

2. ΠΑΟΚ........ 3-0 6

3. ΑΕΚ......... 3-0 6

4. Αρης........ 3-0 6

5. Ολυμπιακός.. 2-1 5

6. Παπάγου..... 2-1 5

7. Πανιώνιος... 1-2 4

8. Ηρακλής..... 1-2 4

9. Απόλλων..... 1-2 4

10. Περιστέρι... 1-2 4

11. Μαρούσι..... 1-2 4

12. Ηράκλειο.... 0-3 3

13. Σπόρτιγκ.... 0-3 3

14. Νήαρ Ηστ.... 0-3 3

Α 2Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(3η αγωνιστική)

Εσπερος - Μακεδ/ικός 63-66

Μίλωνας - ΜΕΝΤ...... 61-60

Δάφνη - Π. Φάληρο... 81-77

Αμύντας - Πειραϊκός. 65-70

Αρίωνας - Ηλυσιακός. 53-60

Φίλιππος-Ιωνικός ΝΦ. 59-63

Λάρισα - Ολύμπια Λ.. 63-53

ΗΒ Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α

1. Δάφνη....... 3-0 6

2. Μακεδονικός. 3-0 6

3. Λάρισα...... 2-1 5

4. Εσπερος..... 2-1 5

5. Πειραϊκός... 2-1 5

6. Ιωνικός Ν.Φ. 2-1 5

7. Ηλυσιακός... 1-2 4

8. Π. Φάληρο... 1-2 4

9. Αρίωνας..... 1-2 4

10. Αμύντας..... 1-2 4

11. Μίλωνας..... 1-2 4

12. Ολύμπια Λ... 1-2 4

13. ΜΕΝΤ........ 1-2 4

14. Φίλιππος.... 0-3 3

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Ραντεβού με παλιές γνώριμες

Η ΑΕΚ υποδέχεται την Παρτιζάν Β. και ο Αρης τη Λιμόζ

Με στόχο την τρίτη συνεχόμενη νίκη αγωνίζονται σήμερα Αρης και ΑΕΚ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Το έργο τους δε θα είναι πάντως εύκολο, καθώς αντιμετωπίζουν δυο μεγάλα ονόματα και με ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στις 18.15 ο Αρης φιλοξενεί στο Αλεξάνδρειο την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης γαλλική Λιμόζ (ΣΚΑΪ), που φέτος έχει κάνει ανανέωση. Από τις παλιές καραβάνες έχουν μείνει ο Μοντέρο και ο Ν' Μπαγιά. Λίγο αργότερα η ΑΕΚ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Παρτιζάν Βελιγραδίου (21.00, ΕΤ 1). Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά και από το φάιναλ - φορ της Βαρκελώνης, όταν συναντήθηκαν στον ημιτελικό με νικήτρια την ΑΕΚ. Φέτος η Παρτιζάν εμφανίζεται αποδυναμωμένη αφού έχασε τους Ντρόπνιακ και Τομάσεβιτς. Πάντως, τόσο οι Γιουγκοσλάβοι όσο και οι Γάλλοι έχουν από δύο νίκες σε αντίστοιχα παιχνίδια.

Αλλαγή ξένου στο Περιστέρι

Ο Ντέριγκ Ντάιλακ θα είναι, εκτός απροόπτου, ο αντικαταστάτης του Κελέσεβιτς στο Περιστέρι. Ο Αμερικανός είναι 23 χρόνων, έχει ύψος 1.95, αγωνίζεται στη θέση του σούτινγκ γκαρντ και ως φοιτητής στο Ιστερν Μίτσιγκαν είχε μ. ό. 20,9 πόντους, 6,7 ριμπ. και 2,3 ασίστ. Ο Ντάιλακ είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει το Περιστέρι στον αγώνα του Σαββάτου με την ΑΕΚ. Αναφερόμενος χτες ο Αργ. Πεδουλάκης στο συγκεκριμένο παιχνίδι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "η ΑΕΚ είναι ομάδα με πολλούς σταρ και δεν ξέρεις ποιος θα βρεθεί στη μέρα του να σου κάνει τη ζημιά. Η απόδοσή της στο παιχνίδι με το Σπόρτιγκ δε λέει τίποτα. Ο Κορωνιός θα παίξει στο γήπεδο που έχει μεγαλώσει. Γνωρίζει κάθε γωνιά του. Θα παίξει εντός έδρας και όχι εκτός".

Ο πρωταγωνιστής του αγώνα Ολυμπιακού -Ηρακλείου Αριαν Κόμαζετς, σε μια

Ο πρωταγωνιστής του αγώνα Ολυμπιακού - Ηρακλείου, Αριαν Κόμαζετς, σε μια από τις πολλές επιτυχημένες προσπάθειές του στο αντίπαλο καλάθι

ΒΟΛΕΪ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πρεμιέρα με εκπλήξεις

Ο νεοφώτιστος Πανελλήνιος ήταν η ομάδα που ξεχώρισε στην πρεμιέρα της Α1 του βόλεϊ γυναικών, αφού επικράτησε με 3 - 0 (25 - 20, 25 - 20, 25 - 22) του Φιλαθλητικού που είχε τερματίσει στην τρίτη θέση της περσινής περιόδου.

Εκπληξη αποτελεί και η νίκη του ΓΣ Ηλιούπολης που επικράτησε στην Αλεξανδρούπολη της τοπικής Νίκης με 3 - 1 (22 - 25, 25 - 21, 27 - 25, 26 - 24).

Κατά τα άλλα, ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός ξεκίνησε με νίκη τη νέα χρονιά αφού δε δυσκολεύτηκε να επιβληθεί του Αρη στη Θεσσαλονίκη με 3 - 0 (25 - 16, 25 - 22, 25 - 21), ενώ με το ίδιο σκορ τα Βριλήσσια νίκησαν τον Ολυμπιακό (25 - 6, 26 - 15, 25 - 10). Σπουδαίες νίκες πέτυχαν επίσης η ΕΑ Λάρισας επί του Ιωνικού ΝΦ με 3 - 0 (25 - 16, 25 - 12, 25 - 19) καθώς και ο Αγ. Σώστης που νίκησε εκτός έδρας το Βύρωνα με το ίδιο σκορ (25 - 21, 25 - 18, 25 - 23).

ΠΟΛΟ
Στη Χαλκίδα ο Ψύχος!

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η Χαλκίδα έκανε τη μεγάλη έκπληξη στη μεταγραφική περίοδο του πόλο, αφού κατάφερε να εντάξει στη δύναμή της τον Γιώργο Ψύχο. Ο παίκτης που ταρακούνησε τα νερά της ελληνικής υδατοσφαίρισης το καλοκαίρι, με την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στη γαλλική Μαρσέιγ κάνοντας χρήση της υπόθεσης Μποσμάν, τελικά θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.

Η ομάδα της Εύβοιας, εκμεταλλευόμενη το μπέρδεμα, αφού η Βουλιαγμένη και η Ελληνική Ομοσπονδία δεν έδιναν την άδεια στον παίκτη να αγωνιστεί με τη γαλλική ομάδα, προσέγγισε τους "μπέμπηδες" με τους οποίους ήρθε σε συμφωνία και κατόπιν εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη και του παίκτη.

Ο διεθνής παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο τριών χρόνων και θα λάβει το ποσό των 24 εκατ. δρχ. συνολικά, ενώ η Βουλιαγμένη για να αποδεσμεύσει τον παίκτη θα εισπράξει το ποσό των 16 εκατ. δρχ.

Αποσύρεται ο Τόμπα

Ο Ιταλός τρεις φορές Ολυμπιονίκης σκιέρ και ίσως ο κορυφαίος αθλητής του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο, Αλμπέρτο Τόμπα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά από την ενεργό δράση.

Ο 31χρονος θρύλος του σκι αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πίστες για τα πλατό, αφού όπως τόνισε σκέφτεται να συνεχίσει την καριέρα του ηθοποιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τόμπα ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στο σλάλομ το 1988, καθώς και στο γιγαντιαίο σλάλομ την ίδια χρονιά και το 1992.

Παράλληλα, τρεις φορές έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο σλάλομ, το 1992, 1994 και 1995.

ΤΕΝΙΣ

Η 16χρονη πρωταθλήτρια Λένα Δανιηλίδου ήταν η νικήτρια στο μεγάλο ελληνικό ντέρμπι του γυναικείου τένις αφού επικράτησε της Χριστίνας Παπαδάκη με 2-0 (7-5, 6-3) στο διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως η νεαρή αθλήτρια δεν τα κατάφερε στη συνέχεια, αφού στον ημιτελικό ηττήθηκε απο την Τσέχα Χλάτκοβα (Νο 164 στην παγκόσμια κατάταξη) με 2-1 (4-6, 6-2, 6-1) και δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό.

Η δικαίωση όμως για τις δυο κορυφαίες Ελληνίδες τενίστριες Δανιηλίδου -Παπαδάκη ήρθε στο διπλό, καθώς επικράτησαν στον τελικό των Σερβάονοβα (Σλοβακία) - Κουσέροβα (Γερμανία) με 2-1 (7-6, 4-6, 7-5).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
Στον τελικό η Δρακάτου

Σπουδαίες και σημαντικές επιτυχίες για την ελληνική ιππασία σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης και στο Κύπελλο Εθνών, που πραγματοποιήθηκαν στο Γουδί.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα αμαζόνα Ελένη Δρακάτου μετά από εκπληκτική εμφάνιση κατέλαβε την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία συγκεντρώνοντας 96 βαθμούς και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου που θα γίνει τον Απρίλη στη Σουηδία. Το γεγονός ότι κατέλαβε την πρώτη θέση κάνει την Ελληνίδα αμαζόνα να θεωρείται αυτή τη στιγμή η κορυφαία αθλήτρια ιππασίας την Κεντροανατολικής Ευρώπης.

Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας εκπροσωπείται στο μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου αφού είχε προηγηθεί η πρόκριση του Γιάννη Δημαρά το 1995.

Πάντως η Ελένη Δρακάτου είχε και άλλη μια επιτυχία αφού κέρδισε την πρώτη θέση και στην ειδική βαθμολογία μεταξύ των 14 Ελλήνων διεθνών ιππέων που πήραν μέρος στους αγώνες.

Επιτυχία όμως για τη χώρα μας είχαμε και στο ομαδικό αφού η Εθνική μας, αποτελούμενη από τους ιππείς Γεωργίου - Ρωσιάδη και τις αμαζόνες Δρακάτου -Γεωργίου που συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών κατάφερε να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας πίσω της χώρες με μεγάλη παράδοση στο άθλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ