ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Απορρόφηση από τα πολυεθνικά μονοπώλια

Η άλωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τελικά η διάλυσή της, αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις χτεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας και της υπουργού Ανάπτυξης στη διάρκεια ημερίδας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού με θέμα: "Εξοπλισμοί - συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών - οικονομία". Προπέτασμα καπνού σε αυτή την επιχείρηση, είναι η λεγόμενη συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας.

"Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, δεν πρέπει να είναι ξεκομμένο κομμάτι για να βγάζει απλά κάποια προγράμματα του Ελληνικού Στρατού. Πρέπει να ενταχθούμε στα συνολικά ευρωπαϊκά προγράμματα, εκεί μόνο πλέον πετυχαίνουμε μακροχρόνια την ανταγωνιστικότητα, την επιβίωση, αλλά και την επαφή με τα γεγονότα και τις εξελίξεις". Και συνέχισε: "Νομίζω ότι όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές μονάδες και οι κολοσσοί συνενώνονται, όταν σήμερα η μια εταιρία είναι γερμανική και την άλλη βδομάδα γίνεται γαλλική και μετά γίνεται αγγλική, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε στην Ελλάδα - ας μου επιτραπεί η έκφραση - με μικρομάγαζα, να προσπαθούμε να κάνουμε σύγχρονη παραγωγή πολεμικής βιομηχανίας που χρειάζεται το 2000".

Εντύπωση επίσης προκαλεί η άποψη, που εξέφρασε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι "οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται τηλεπικοινωνιακά από τον ΟΤΕ, δεν είναι δυνατόν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, σε όλους τους κλάδους, να μην έχουν εικόνα των γεγονότων σε όλο το Αιγαίο. Δεν είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιούμε δορυφορικές επικοινωνίες αυτοτελείς, που να μην μπορεί κανείς να παρέμβει και να τις ακυρώσει". Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν ο ΟΤΕ, στο βαθμό που ελέγχεται από το κράτος, δεν εξασφαλίζει ασφάλεια, τότε τι ασφάλεια θα εξασφαλίζουν οι πολυεθνικές που ελέγχουν τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες;

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της Β. Παπανδρέου,η οποία χαρακτήρισε απλώς καθυστέρηση την πολιτική της χρόνιας υπονόμευσης των δημοσίων αμυντικών βιομηχανιών και εμφάνισε ως εξυγιαντική πολιτική την ιδιωτικοποίησή τους που προωθείται με τη μέθοδο της συμπαραγωγής, που θα σημάνει και τη συγχώνευση και διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, είτε αυτή είναι δημόσια, είτε ιδιωτική. Μάλιστα η Β. Παπανδρέου ανέφερε ότι προχωράει ήδη η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου Συμβούλου για τις επιχειρήσεις ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ που θα προωθήσει τη λεγόμενη εξυγίανσή τους στα πλαίσια βέβαια της ιδιωτικοποίησης.

Βέβαια, υπό αυτές τις συνθήκες διάλυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και απορρόφησής της από τα πολυεθνικά μονοπώλια, η λεγόμενη ελληνοποίηση των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ψευδεπίγραφη. Παρ' όλα αυτά η Β. Παπανδρέου μίλησε για ποσοστό 10% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 4 τρισ. δρχ. σε ελληνικές βιομηχανίες, ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος έφθασε να μιλάει για 35% τη διετία '97 - '98, για προγράμματα ύψους 255 δισ. δρχ. που ανατέθηκαν σε ελληνικές βιομηχανίες, ωστόσο αυτό που δεν αναφέρεται είναι, τι ποσοστό της προστιθέμενης αξίας αυτών των προϊόντων δημιουργείται στην Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ολα μπαίνουν επί τάπητος

Συνέρχεται από σήμερα η Ιερά Σύνοδος

Επί τάπητος μπαίνουν από σήμερα και μέχρι την άλλη Πέμπτη, που διαρκεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας, όλα τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος. Το πόρισμα για τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας, η πλήρωση των κενών θέσεων μητροπολιτών και η άρση του επιτιμίου, δηλαδή της τιμωρίας που είχε επιβληθεί στους ιερωνυμικούς μητροπολίτες, είναι τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων αναμένεται να εκδηλωθούν μέσω των τοποθετήσεων επί των θεμάτων αυτών με ιδιαίτερα οξύ τρόπο και είναι άγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσουν.

Οπως έχουν αφήσει να φανεί οι δύο πλευρές, από τη μια η πλευρά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και από την άλλη η πλευρά, της οποίας "πρώτος μεταξύ ίσων" είναι ο αντίπαλός του κατά την εκλογή του, μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, δεν αποκλείεται να υπάρξει μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο μπλοκ. Οι κενές μητροπόλεις, για την πλήρωση των οποίων αναμένεται να αποφασίσει η παρούσα Ιερά Σύνοδος, είναι αυτές της Δημητριάδος, της Κοζάνης και των Κυθήρων. Το θέμα του πορίσματος για τα οικονομικά θα συζητηθεί τις τελευταίες μέρες της Συνόδου και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς δεν αποκλείουν κάποιοι αν έμπαινε εξαρχής να λειτουργούσε διαλυτικά για το σύνολο των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου, οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των νέων μητροπολιτών θα δώσουν τη δυνατότητα για μια πρώτη εκτίμηση των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί, πράγμα που θα ορίσει, ως ένα βαθμό, και τα όρια εντός των οποίων θα κινηθεί η κυρίαρχη ομάδα της Εκκλησίας.

Ενδεικτικό της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σπεύδει να εξασφαλίσει "συμμάχους" και εκτός συνόρων της Εκκλησίας, σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαία η μετριοπαθής εμφάνισή του το Σαββατοκύριακο στη Θράκη. Ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε τη μουφτεία, είχε συνάντηση με τον εκεί μουφτή, θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας και, "ξεχνώντας" τα γνωστά εθνικιστικά του κηρύγματα, έκανε λόγο για ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των δύο θρησκειών.

ΒΟΥΛΗ
Εναρξη με αγιασμό

Εκλέχτηκαν οι νέοι κοσμήτορες και γραμματείς

Με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, άρχισε χτες η Σύνοδος της Βουλής, μετά το τέλος της λειτουργίας των τριών Θερινών Τμημάτων. Κατά την τελετή του αγιασμού, ο Χριστόδουλος απέφυγε να ψάλει το γνωστό τροπάριο που περιέχει το "νίκα τοις βασιλεύσει" και προκαλεί αντιδράσεις και το αντικατέστησε με το "Εν Ιορδάνη", προκειμένου να μην "έχει μπλεξίματα", όπως είπε ο ίδιος αργότερα.

Με την εκλογή των κοσμητόρων και των γραμματέων της Βουλής, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και ανέδειξε, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, 2 κοσμήτορες και 4 γραμματείς από την πλευρά της κυβέρνησης, 1 κοσμήτορα και 1 γραμματέα από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και 1 γραμματέα από την πλευρά του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ετσι, εκλέχθηκαν από το ΚΚΕ, για τη θέση του γραμματέα ο βουλευτής Αχιλλέας Κανταρτζής,από το ΠΑΣΟΚ οι Ντ. Βρεττός και Ρ. Ζήση(κοσμήτορες) Α. Αλευράς, Δ. Θάνος, Δ. Κατσικόπουλος και Δ. Κουτσόγιωργας(γραμματείς) και από τη Νέα Δημοκρατία ο Α. Καραμάριος (κοσμήτορας) και οΠ. Καμμένος (γραμματέας).

Σήμερα και αύριο, η Ολομέλεια θα συζητήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και τη συγχώνευση του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Αποχέτευσης. Την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή θα συζητήσει για την άρση ασυλία βουλευτών και, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί, μεταξύ άλλων, η αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραμηνά, που κατηγορείται για θανατηφόρο τροχαίο.

Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της την Τετάρτη λόγω των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και οι συνεδριάσεις θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιχείρηση "διαφοροποίησης" από Σημίτη

Η αγωνιώδης προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να ανασκευάσει την ευρέως διαδεδομένη εικόνα ότι συμπλέει και ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των προεκλογικών περιοδειών και ομιλιών του προέδρου της ΝΔ.

Στόχος του είναι από τη μια να αποφύγει να πληρώσουν οι υποψήφιοι της ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική - που στηρίζει βέβαια και η ηγεσία της ΝΔ - και από την άλλη να διευκολύνει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης προς τους "δικούς του" υποψήφιους, τους οποίους εμφανίζει δήθεν ως "αντιπολιτευόμενους" στην κυβερνητική πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κ. Καραμανλής ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι διαφοροποιείται από την ουσία των κυβερνητικών επιλογών, αντίθετα πλειοδοτεί και υπόσχεται ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Φροντίζει, όμως, να πλασάρει αυτές τις πολιτικές με ένα "ελκυστικό" και "φιλολαϊκό" περιτύλιγμα, που βασικό του γνώρισμα είναι ότι οι "πραγματικές" φιλελεύθερες λύσεις και όχι οι "απομιμήσεις" της κυβέρνησης... συμφέρουν το λαό.

Παρά τις "επικοινωνιακές" προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ, τα αποτελέσματα της περιοδείας του στους νομούς της Θράκης, καθώς και η συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη ήταν μάλλον απογοητευτικά. Παρά την εικόνα ικανοποίησης και αισιοδοξίας που εκπέμπει η Ρηγίλλης, η υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρόεδρο της ΝΔ οι κάτοικοι των ακριτικών νομών ήταν τουλάχιστον αδιάφορη, ενώ μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να μαζέψουν 5.000-6.000 στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.

Το βάρος, πάντως, από τη Ρηγίλλης πέφτει στους Δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τα γκάλοπ που έχουν στη διάθεσή τους, οι κομματικοί υποψήφιοι προηγούνται, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρη η εκλογή τους τη δεύτερη Κυριακή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αίρεται η ασυλία του Λεπέν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Μια άνετη πλειοψηφία της ολομέλειας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάχθηκε από χτες υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν - Μαρί Λεπέν.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με αφορμή τη δήλωση του Μ. Λεπέν, η οποία έγινε στο Μόναχο στις 5 Δεκέμβρη του 1997, ότι "οι θάλαμοι των αερίων (στα ναζιστικά στρατόπεδα) είναι μία λεπτομέρεια της ιστορίας του Β Παγκόσμιου Πολέμου".

Η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να γίνει αύριο γύρω στο μεσημέρι.

Ο Σοσιαλιστής Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Βίλι Ρόθλεϊ δήλωσε ότι η παραπάνω δήλωση του Γάλλου ευρωβουλευτή, "που αφορά τη σκοτεινότερη περίοδο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας" είναι τόσο "αρνητική", ώστε δικαιολογεί την άρση της ασυλίας του Μ. Λεπέν. Η Σοσιαλιστική Ομάδα πλειοψηφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν τελικά αρθεί η ασυλία του, ο Μ. Λεπέν εισερχόμενος στο γερμανικό έδαφος θα συλληφθεί, προκειμένου να ανακριθεί για το περιεχόμενο των δηλώσεών του στο Μόναχο, για τις οποίες η γερμανική Δικαιοσύνη ζήτησε την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ