ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Αγαπητέ Θανάση

Λίγος χρόνος μας χωρίζει από την ώρα που θα κληθείς να ψηφίσεις για πολλοστή φορά. Ξέρω ότι προβληματίζεσαι. Σκέφτεσαι ότι δεν κατάφερες να ενημερωθείς πραγματικά για το τι λένε και τι έπραξαν οι υποψήφιοι και πως ξανά τα ΜΜΕ δε σε βοήθησαν ουσιαστικά. Αυτές τις μέρες διαβάζεις και ακούς πολλά. Ολοι σε θυμήθηκαν. Είσαι βλέπεις ο "κυρίαρχος λαός" για λίγες μέρες κάθε 4 χρόνια...

Τώρα λοιπόν, είναι ώρα να σκεφθείς και να αποφασίσεις με ένα και μοναδικό κριτήριο: το πραγματικό, το ταξικό σου συμφέρον.

Να σκεφθείς τη δική σου αγωνία για το μεροκάματο, για το ωράριο, για την ασφάλισή σου, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το αν θα έχεις αύριο δουλιά εσύ και το παιδί σου. Να σκεφθείς ποιους βρήκες να αγωνίζονται δίπλα σου για όλα αυτά. Να σκεφθείς ποιους βρήκες απέναντι να σε καλούν να θυσιάσεις όλα σου τα δικαιώματα για να πιάσουμε τους στόχους της ΟΝΕ, για να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί οι πραγματικοί εχθροί σου, τα μεγάλα μονοπώλια.

Να σκεφθείς ποιος ευθύνεται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης, π.χ. το κυκλοφοριακό και την τσιμεντοποίηση της Αθήνας. Μόνο ο σημερινός δήμαρχος και ο σημερινός νομάρχης, που συμφωνούν με τις βασικές κυβερνητικές επιλογές; Μόνο η σημερινή κυβέρνηση; Η μήπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους που στηρίζουν το μονόδρομο των μονοπωλιακών συμφερόντων και των κοινοτικών επιλογών εδώ και δεκαετίες...

Να σκεφθείς ποιοι ανέχονται και συμπλέουν στην πράξη με τα σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, ποιοι προσυπογράφουν ουσιαστικά τα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια για τα Βαλκάνια.

Να σκεφθείς ποιος είχε στην πραγματικότητα δίκιο: Ο κ. Σημίτης που δήλωνε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτιδιοίκηση θα χτυπηθεί το υπερσυγκεντρωτικό κράτος ή το ΚΚΕ που τόνιζε ότι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες θα μετατραπούν σε εκτελεστικά όργανα της κρατικής μηχανής και σε ιμάντες προώθησης της κυβερνητικής παρέμβασης;

Σκέψου, μήπως τάχα έγινε κομμουνιστής ο κυβερνητικός υποψήφιος για το Δήμο του Πειραιά κ. Χρ. Φωτίου, που στην ερώτηση των "ΝΕΩΝ" (5/10/98) "γιατί δεν ξανακατεβαίνει για νομάρχης", απαντά:

"Ο δήμαρχος έχει περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης απ' ό,τι ο νομάρχης, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να διεκπεραιώνει με τον μανδύα του αιρετού τις κρατικές υποθέσεις".

Να σκεφθείς πόσο ειλικρινείς είναι αυτοί που δηλώνουν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι, όταν την ίδια στιγμή στηρίζονται ανοιχτά από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Οταν το πρόγραμμά τους και η πρακτική τους συμβαδίζει με όλες τις βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Να σκεφθείς για παράδειγμα πόσο υπερκομματικός και "αυτοδιοικητικός" μπορεί να είναι ο συνδυασμός της βουλευτίνας του ΣΥΝ κ. Δαμανάκη, όταν για τη στήριξή του ενεργοποιείται το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Συνασπισμού.

Να σκεφθείς πόσο πιστεύουν τα προεκλογικά τους προγράμματα για "αναμόρφωση της Αθήνας" ο κ. Αβραμόπουλος και η κ. Δαμανάκη, που επέλεξαν για τόπο κατοικίας τους τα βόρεια προάστια, μακριά από το συγκεκριμένο δήμο.

Να σκεφθείς σε ποια βάση, πέρα από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, κάνουν αντιπολίτευση οι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως π.χ. ο κ. Μπέης, που δηλώνει στη ΝΕΤ ότι θα υποστηρίξει τον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Κουλουμπή στις νομαρχιακές εκλογές.

Να σκεφθείς γιατί αγωνιά ο κ. Ψυχάρης να μας πείσει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα κρίνει τις προσωπικότητες των υποψηφίων και όχι την κυβερνητική πολιτική. Γιατί διακινδυνεύει την ίδια τη σοβαρότητά του και ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν περικλείει σοβαρότατο πολιτικό μήνυμα, το γεγονός ότι μερίδα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα στραφεί προς τους άλλους υποψηφίους, ώστε να αποτύχει ο κυβερνητικός συνδυασμός στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Ξέρω ότι δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο να τα σκεφθείς όλα αυτά αγαπητέ μου Θανάση. Τρέχεις για το μεροκάματο, τρέχεις για τα παιδιά, τρέχεις να ξεφύγεις από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τρέχεις γενικά...

Ομως τώρα πρέπει να κάνεις μια στάση, για να μην επιβεβαιώσεις το γνωμικό "όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια"... Πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου και να επιλέξεις τη μόνη διαφορετική λύση που υπάρχει:

Να εμπιστευτείς τη δική σου συλλογική δύναμη και να βαδίσεις στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που σε στρέφουν. Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης και του αγώνα για όσα σου ανήκουν. Να συστρατευθείς με τους κομμουνιστές και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές που συσπειρώνονται στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους δήμους και στις νομαρχίες.

Τώρα πρέπει να δώσεις δύναμη στη διαμαρτυρία σου και αγωνιστική διέξοδο στην αγανάκτησή του. Πρέπει να ξεπεράσεις την επιφυλακτικότητα και τη μοιρολατρία. Κλείσε τ' αυτιά σ' όσους σου ζητάνε να σκύψεις το κεφάλι και να αποδεχτείς ότι "τίποτα δε θ' αλλάξει". Ψήφισε με φανατισμό τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους δήμους και τους συνδυασμούς της ΝΑΣ.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο συναγωνιστής σου Μ. Π."

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΡΛΟΒΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΝΑΣ
Παλεύουμε και διεκδικούμε

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και στη Φλώρινα αποδείχτηκε ότι λειτούργησε σαν ιμάντας μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής του μονόδρομου προς την ΟΝΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συμφωνούν τα κόμματα της ευρωλαγνίας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υπό ασφυκτικό έλεγχο από την κεντρική εξουσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση που επιβάλλει ο νόμος 2218/94. Επομένως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να παίξει αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους όλο αυτό το διάστημα;

- Η ανεργία, το ζήτημα της ασύδοτης δράσης των ιδιωτικών ορυχείων ξυλίτη και το ζήτημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν ανύπαρκτη και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ιδιωτικά ορυχεία, καθώς και στις μαζικές απολύσεις που γίνανε στο χώρο της Βιομηχανίας Ενδυμάτων "Γεωργίου".

Το κύριο πρόβλημα του νομού είναι ότι δεν υπήρχε καμία επιστημονική στήριξη από τη Νομαρχία. Υπήρξε το οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΜΕΛΙΤΗΣ. Το μόνο που έκανε η Νομαρχιακή Αρχή ήταν να μοιράσει ελπίδες χωρίς αντίκρισμα για μια θέση εργασίας στον ΑΗΣ που θα έχει ζημιογόνα λειτουργία στην περιοχή και στη ΔΕΗ στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την όλη κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα οικονομήσουν οι Κοπελούζοι και οι Βαρβούτηδες. - Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση;

- Παρά το γεγονόςότι ο νομός μας είναι πλούσιος σε ορυκτό πλούτο, υδάτινο, δασικό, και με προοπτικές για ανάπτυξη του τουρισμού, η μοίρα που του επεφύλαξαν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη και στον μαρασμό. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης τόσο της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της βιομηχανίας αλλά με τη φιλοσοφία της ΝΑΣ. Μοχλός ανάπτυξης πρέπει να είναι ο δημόσιος τομέας με συνεργασία των συνεταιριστικών κέντρων για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που εκτιμάμε ότι θα δώσουν έστω κάποια λύση στους κατοίκους, να μην εγκαταλείπουν τη γη τους με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, και ιδιαίτερα οι νέοι που τους έχει ανάγκη ο τόπος.

Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η ενδεχόμενη λειτουργία του καζίνο στη Φλώρινα γιατί είναι έργο αντιαναπτυξιακό. Εμείς προτείνουμε να λειτουργήσει ο σταθμός με ευθύνη της ΔΕΗ και να λαμβάνεται υπόψη η εντοπιότητα, ιδιαίτερα από την πληγείσα περιοχή που τους κλέβουν κυριολεκτικά τη γη.

Παλεύουμε για μια διεκδικητική αγωνιστική ριζοσπαστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που κέντρο αναφοράς θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα αντιστέκεται στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία και λόγω γεωγραφικής θέσης του νομού θέλουμε να είναι κάστρο της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς, με αμοιβαίο όφελος. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως τέτοιος θεσμός και σε αυτό θα συμβάλει η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και η ενίσχυση της ΝΑΣ.

Ε. Γ.

χερακια

Η ΜΑΦΙΑ ελέγχει την περιοχή του Ψυρρή. Και ο Δήμος Αθηναίων, όχι μόνον παρακολουθεί απαθής τη δράση της, αλλά φαίνεται - όπως δείχνουν όλες οι καταγγελίες - ότι της στρώνει το παιχνίδι... (σελίδες 8 - 9).

ΜΟΣΧΑ: Ενώ σε όλη τη χώρα τα εκατομμύρια διαδηλωτών, που συμμετείχαν στην πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου Μπ. Γιέλτσιν, αυτός δήλωσε την Πέμπτη ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί (σελίδα 22).

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ λεηλασία στα πλατιά λαϊκά στρώματα αποδίδει καρπούς, καθώς ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους ξεπερνά κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 (σελίδα 24).

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ γλίτωσαν 24 ναυτεργάτες, που αποτελούν το πλήρωμα του... 21χρονου φορτηγού πλοίου BELUGA με σημαία... Μάλτας, όταν προχτές λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πρυμναίο μέρος του πλοίου (σελίδα 25).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης των καθηγητών του Πολυτεχνείου και υποψηφίων της "Συμπαράταξης", Γ. Σαρηγιάννη και Ε. Πορτάλιου, για τα προβλήματα της πρωτεύουσας, τις υπάρχουσες λύσεις και τον τρόπο δράσης των δημοτικών παρατάξεων (σελίδα 28).

ΔΩΣΤΕ δύναμη στη νομαρχία. Ψηφίστε ΝΑΣ! Συνέντευξη στο "Ρ" του υποψήφιου νομάρχη Ανατολικής Αττικής Νίκου Στεφανίδη (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ