Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΡΛΟΒΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΝΑΣ
Παλεύουμε και διεκδικούμε

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και στη Φλώρινα αποδείχτηκε ότι λειτούργησε σαν ιμάντας μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής του μονόδρομου προς την ΟΝΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συμφωνούν τα κόμματα της ευρωλαγνίας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υπό ασφυκτικό έλεγχο από την κεντρική εξουσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση που επιβάλλει ο νόμος 2218/94. Επομένως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να παίξει αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους όλο αυτό το διάστημα;

- Η ανεργία, το ζήτημα της ασύδοτης δράσης των ιδιωτικών ορυχείων ξυλίτη και το ζήτημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν ανύπαρκτη και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ιδιωτικά ορυχεία, καθώς και στις μαζικές απολύσεις που γίνανε στο χώρο της Βιομηχανίας Ενδυμάτων "Γεωργίου".

Το κύριο πρόβλημα του νομού είναι ότι δεν υπήρχε καμία επιστημονική στήριξη από τη Νομαρχία. Υπήρξε το οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΜΕΛΙΤΗΣ. Το μόνο που έκανε η Νομαρχιακή Αρχή ήταν να μοιράσει ελπίδες χωρίς αντίκρισμα για μια θέση εργασίας στον ΑΗΣ που θα έχει ζημιογόνα λειτουργία στην περιοχή και στη ΔΕΗ στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την όλη κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα οικονομήσουν οι Κοπελούζοι και οι Βαρβούτηδες. - Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση;

- Παρά το γεγονόςότι ο νομός μας είναι πλούσιος σε ορυκτό πλούτο, υδάτινο, δασικό, και με προοπτικές για ανάπτυξη του τουρισμού, η μοίρα που του επεφύλαξαν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη και στον μαρασμό. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης τόσο της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της βιομηχανίας αλλά με τη φιλοσοφία της ΝΑΣ. Μοχλός ανάπτυξης πρέπει να είναι ο δημόσιος τομέας με συνεργασία των συνεταιριστικών κέντρων για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που εκτιμάμε ότι θα δώσουν έστω κάποια λύση στους κατοίκους, να μην εγκαταλείπουν τη γη τους με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, και ιδιαίτερα οι νέοι που τους έχει ανάγκη ο τόπος.

Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η ενδεχόμενη λειτουργία του καζίνο στη Φλώρινα γιατί είναι έργο αντιαναπτυξιακό. Εμείς προτείνουμε να λειτουργήσει ο σταθμός με ευθύνη της ΔΕΗ και να λαμβάνεται υπόψη η εντοπιότητα, ιδιαίτερα από την πληγείσα περιοχή που τους κλέβουν κυριολεκτικά τη γη.

Παλεύουμε για μια διεκδικητική αγωνιστική ριζοσπαστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που κέντρο αναφοράς θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα αντιστέκεται στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία και λόγω γεωγραφικής θέσης του νομού θέλουμε να είναι κάστρο της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς, με αμοιβαίο όφελος. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως τέτοιος θεσμός και σε αυτό θα συμβάλει η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και η ενίσχυση της ΝΑΣ.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ