Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπέκυψε τελικά η Αμ. Γκινάκη

Η άτυχη κοπέλα, αθώο θύμα της αστυνομικής επιχείρησης της οδού Νιόβης και του Μ. Σορίν, άφησε την τελευταία πνοή της χτες στις 11.30 το πρωί, ενώ νοσηλευόταν επί 17 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού"

Βαθιά συγκίνηση έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη,της νεαρής κοπέλας, που πλήρωσε με τη ζωή της τα τραγικά λάθη των αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν να την απελευθερώσουν από τα χέρια του Ελληνορουμάνου κακοποιού, στο σπίτι της μητέρας της στην οδό Νιόβης 4 στα Πατήσια. Η άτυχη κοπέλα άφησε την τελευταία πνοή της χτες στις 11.30 π.μ. ενώ νοσηλευόταν επί 17 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού", με πολυοργανική ανεπάρκεια και σε κατάσταση βαριάς σήψης.

Γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονταν στο πλάι της όλες αυτές τις μέρες, μιλούν με έκπληξη για τις αντοχές της και σημειώνουν ότι "η νεανική της καρδιά την κράτησε μέχρι το τέλος". O διευθυντής της Μονάδας Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον πρόωρο χαμό της κοπέλας, ήταν σαφής: "Το τελευταίο 24ωρο διαπιστώσαμε ότι η μάχη είχε χαθεί. Μας νίκησε η χειροβομβίδα".

Να υπενθυμίσουμε ότι η άτυχη κοπέλα εισήχθη στο Νοσοκομείο την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη και ώρα 11.30 μ.μ. Αμέσως μπήκε στο χειρουργείο, όπου της αφαίρεσαν το δεξί πόδι και τη μισή λεκάνη. Τις πρώτες μέρες, έκανε συχνά μεταγγίσεις, υποστηριζόταν μηχανικά η αναπνοή της, ενώ η πίεσή της ήταν σταθερή. Η πρώτη επιδείνωση παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Η πίεσή της άρχισε να πέφτει. Της χορηγήθηκε ειδική φαρμακευτική αγωγή, στην οποία ανταποκρίθηκε ο οργανισμός της και η πίεσή της ανέβηκε. Ωστόσο, τη βδομάδα που ακολούθησε παρουσιάστηκαν προβλήματα στους νεφρούς και το ήπαρ. Οι νεφροί υποστηρίχτηκαν μηχανικά, ενώ υπήρχε φόβος για νέκρωση του ήπατος. Επίσης, είχε προχωρήσει αρκετά η σηψαιμία στα κάτω άκρα.

Η προχτεσινή αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της Αμαλίας Γκινάκη ήταν καθοριστική. Λίγα λεπτά πριν τις 7 μ.μ., παρουσίασε ενδοκοιλιακή αιμορραγία, υψηλό πυρετό και η αρτηριακή πίεση έπεσε, με αποτέλεσμα την αφαίρεση του φίλτρου αιμοδιύλισης. Η νεανική της καρδιά δεν άντεξε άλλο. Σταμάτησε να χτυπά χτες στις 11.30 π.μ.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, έστειλε στην οικογένειά της το παρακάτω τηλεγράφημα: "Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο της Αμαλίας. Ως κόμμα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εφόδου της Αστυνομίας".

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας στο τηλεγράφημά του την Αμαλία Γκινάκη αθώο θύμα μιας ειδεχθούς εγκληματικής ενέργειας, που έδωσε έναν άνισο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ