Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Στάσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Το "Βοστάνειο" νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν αποτελεί εξαίρεση απ' τον κανόνα της διαρκούς μείωσης των κονδυλίων για την υγεία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και εξαγγέλλει τετράωρες στάσεις εργασίας (9 πμ - 1 μμ) στις 14.10.1998 και στις 16.10.1998.

"Κονδύλια για την υγεία που διαρκώς μειώνονται, ελλείψεις προσωπικού, περικοπές εφημεριών, κατάργηση εφημεριών σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών των Κέντρων Υγείας, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων μαζί με τη σπατάλη και κακοδιαχείριση, είναι μερικά από τα προβλήματα στο χώρο της υγείας", υπογραμμίζει το σωματείο των γιατρών. Στο "Βοστάνειο" νοσοκομείο τα παραπάνω προβλήματα εκφράζονται με ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος των ασθενών που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν βασικές εξετάσεις εκτός νοσοκομείου ή να καταφεύγουν σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, κάτω από δραματικές συνθήκες πολλές φορές. Την εικόνα των ελλείψεων συμπληρώνουν οι ανεπαρκείς και πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις".

"Οι γιατροί του ΕΣΥ της Λέσβου, συνεχίζει η ανακοίνωση, εξουθενωμένοι πλέον από τη μακροχρόνια και χωρίς επαρκή ανταπόδοση εργασία τους, ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στο χώρο τους και προτείνουν: Πλήρη λειτουργία των Πανάκριβων Κέντρων Υγείας του νησιού της Λέσβου με κανονική εφημερία των γιατρών τους και χωρίς περικοπές αμοιβών. Αμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων του νομού μας. Αμεση προκήρυξη όλων των των κενών θέσεων του νοσοκομείου μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν επίσημα γίνει. Πλήρη ανάπτυξη υλικοτεχνικής υποδομής και ζωτικών χώρων, στα πλαίσια της δημιουργίας και λειτουργίας ενός σύγχρονου περιφερειακού νοσοκομείου".

Τέλος, οι γιατροί ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, αναδρομικά από την 1.1.1998 (μισθών και εφημεριών) που αδικαιολόγητα καθυστερούν εδώ και δέκα μήνες.

Προτάσεις για την Επιτροπή

Στο μεταξύ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών απέστειλαν στον υπουργό Υγείας τις προτάσεις για τους εκπροσώπους τους, στη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία θα διατυπώσει τις αρχές και τις θέσεις για τις εφημερίες.

Η Απεργιακή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι σε όσα νοσοκομεία δε θα έχουν εγκριθεί μέχρι τις 13.10.1998 τα προγράμματα των εφημεριών των επιστημονικών οργάνων, οι εφημερεύοντες, θα αποσύρονται.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Ψυχιατρείο Αττικής (ΨΝΑ) αποφάσισε το κλείσιμο της εφημερίας του ΨΝΑ για τη Δευτέρα (12.10.1998) και την Τετάρτη (14.10.1998), ενώ την Πέμπτη θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση.

Προχτές το βράδυ έφτασε σε ορισμένες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι "σε μαζική συνέλευση" οι γιατροί του "Σωτηρία" αποφάσισαν από χτες επίσχεση εργασίας. Η "είδηση" της επίσχεσης μεταδιδόταν μέχρι και χτες το μεσημέρι από γνωστό ραδιοσταθμό, ώσπου οι γιατροί του "Σωτηρία" ειδοποίησαν το σταθμό, ότι ήταν στις θέσεις τους και το νοσοκομείο λειτουργούσε κανονικά. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να μην προσέλθουν ασθενείς στο νοσοκομείο (αναβλήθηκαν για παράδειγμα έξι τεστ κοπώσεως)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ