Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΚΠΑ
Κωφεύει ο δήμος στην κατάργησή του

Η παιδίατρος Κατερίνα Μουρτζοπούλου επισημαίνει στο "Ρ" τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για τους κατοίκους της περιοχής το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ

Ανεξίτηλα θα μείνουν τα σημάδια στην Αγία Βαρβάρα από την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ - όπως προβλέπει ο αντιλαϊκός νόμος της κυβέρνησης - αφού αυτό έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη στον τομέα της ιατροκοινωνικής πρόνοιας. Δεκάδες χιλιάδες είναι εκείνοι, κάτοικοι και μη της Αγίας Βαρβάρας, που δέχτηκαν τη βοήθεια του ιδρύματος. Οι εργαζόμενες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αν το ΠΙΚΠΑ σταματήσει να επιτελεί το έργο του, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Δυστυχώς, τους φόβους και τις ανησυχίες τους δε συμμερίστηκε ο δήμος. Οσες φορές κι αν απευθύνθηκαν, οι κραυγές αγωνίας τους προσέκρουσαν σε "ώτα μη ακουόντων"...

Στο ΠΙΚΠΑ της Αγίας Βαρβάρας συναντηθήκαμε με την παιδίατρο Κατερίνα Μουρτζοπούλου,η οποία ανέφερε συνοπτικά τη δραστηριότητα του ιδρύματος: "Το ΠΙΚΠΑ από την ίδρυσή του εφάρμοζε πρωτοποριακούς θεσμούς, όπως της ανάδοχης οικογένειας, της υποστήριξης οικογένειας και παιδιού, της επισκέπτριας υγείας. Πάμε σε όποιο σπίτι υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και βοηθάμε να λυθεί. Εκτός αυτού η δραστηριότητά του έχει να κάνει με διατροφή παιδιών σε ειδικές εστίες, με κινητές μονάδες σε απομακρυσμένα μέρη για εμβολιασμούς, αγωγή υγείας, τεστ ΠΑΠ, μαζικούς εμβολιασμούς κ.ά. Επιτελεί ένα έργο ζωής".

Στην Αγία Βαρβάρα το ΠΙΚΠΑ παρέχει πρωτοβάθμια υγεία, δωρεάν, σε όλους τους κατοίκους, ακόμα και των γύρω δήμων, χωρίς να απαιτείται αυτοί να είναι ασφαλισμένοι ή καταγραμμένοι σε μητρώα. Πολλές φορές οι εργαζόμενες του ιδρύματος χτύπησαν πόρτες, που υποψιάζονταν ότι έκρυβαν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Πολλές φορές ανέλαβαν πρωτοβουλίες χωρίς να υπολογίσουν κόπο και χρόνο, όπως πριν τρία χρόνια που εμβολίασαν τους Τσιγγάνους στον Ασπρόπυργο, όπως ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ Γυμνασίου σε Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.

"Ανησυχούμε - επισημαίνει η Κατερίνα Μουρτζοπούλου - ότι αυτό το έργο δε θα μπορούμε να το επιτελούμε για πολύ. Ομως επιμένουμε ότι το ΠΙΚΠΑ είναι απαραίτητο, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τραγικές, ποιος θα εμβολιάζει όλους αυτούς τους ανθρώπους; Τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας που μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανένα; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις επιδημίες που θα ξεσπάσουν; Γιατί σκορπάνε ένα έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό; Το ΠΙΚΠΑ δεν τους κοστίζει δραχμή, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν;".

Τη ρωτήσαμε αν έχουν απευθυνθεί στον δήμαρχο, αν έχουν καταθέσει εκεί τα αιτήματά τους και μας απαντά: "Ναι, τα καταθέσαμε, αλλά ο νυν δήμαρχος ο κ. Μίχος, ανεπίσημα, μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Φανταστείτε ότι ζητήσαμε και από γονείς να υπογράψουν ένα ψήφισμα συμπαράστασης, ξέρετε τι μας είπαν; Δεν μπορούμε γιατί φοβόμαστε! Γιατί φοβούνται; Γιατί, για παράδειγμα, δε θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις του δήμου, γιατί φοβούνται ότι αν το κάνουν ο δήμος θα τους χτυπήσει όπου μπορεί, γι' αυτό".

Καταλήγοντας η γιατρός σημειώνει: "Κάνουμε έκκληση σε όλους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μη χάσει το χαρακτήρα του το ΠΙΚΠΑ. Και δε φωνάζουμε γιατί θα χάσουμε τη δουλιά μας, όπως βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν πολλοί. Εμείς σαν εργαζόμενοι είμαστε εξασφαλισμένοι. Φωνάζουμε, γιατί το έργο του ΠΙΚΠΑ είναι αναντικατάστατο κι αυτό το ξέρουν καλύτερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ