ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Εκλογές - ορόσημο για την παραπέρα μας ζωή

Από τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΨΙΑ,μικροσυνταξιούχο, από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, πήραμε την παρακάτω επιστολή: "Στις σημερινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, από την ψήφο μας θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα. Είναι εκλογές - ορόσημο για την παραπέρα μας ζωή, καθώς και των παιδιών και εγγονιών μας.

Αυτοί που θέλουν να θολώσουν τα νερά, υποστηρίζουν ότι η πολιτική δεν έχει θέση στις δημοτικές εκλογές και ψηφίζουμε μόνο για έναν καλό δήμαρχο, που θα ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το δήμο του. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη πλάνη, γιατί δήμαρχοι που αποδέχονται την πολιτική της κυβέρνησης, με τη μονόπλευρη λιτότητα, δεν μπορούν να υπηρετήσουν σωστά το δήμο και να κάνουν έργα λαϊκά για τους δημότες.

Οι εκλογές λοιπόν αυτές είναι πολιτικές και μ' αυτές θα κριθεί το έργο της κυβέρνησης και η πολιτική της, αυτή που εφαρμόζει τόσα χρόνια σε βάρος των εργαζομένων, κατ' επιταγή των Βρυξελλών.

Θέλω να αποταθώ στους συναδέλφους μου συνταξιούχους, και να τους θυμίσω την αντιμετώπιση που είχαμε από τους κυβερνώντες μας, καθώς και τις "περιποιήσεις" που δεχόμασταν από τα ΜΑΤ, στις διαμαρτυρίες μας και τα συλλαλητήριά μας, όταν βγαίναμε στους δρόμους, όλοι εμείς οι απόμαχοι της δουλιάς, ζητώντας μια μικρή αύξηση στις πενιχρές μας συντάξεις. Γιατί να τους ψηφίσουμε αυτούς και τους "συνοδοιπόρους τους";

Ακόμη θέλω να θυμίσω στους αγρότες, τη στάση της κυβέρνησης - τότε που κατέβηκαν στις "εθνικές" διεκδικώντας αγωνιστικά τα αιτήματά τους. Μέχρι και στα δικαστήρια τούς τράβηξαν, χώρια που τους χάλασαν και τα τρακτέρ τους σχίζοντας τα λάστιχα.

Τέλος, δυο λόγια έχω να πω και για τους νέους μας, που με λαχτάρα θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη: Ν' αναλογιστούν τα δεινά που τους έχουν συσσωρεύσει προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση, καταδικάζοντάς τους στην ανεργία, στα ναρκωτικά, μ' ένα αβέβαιο μέλλον, με λειψή μόρφωση και αβάσταχτο άγχος.

Σήμερα, που όλοι εμείς οι δεινοπαθούντες θα βαδίσουμε προς τις κάλπες, ας σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να ψηφίσουμε ψύχραιμα, με αξιοπρέπεια, αναλογιζόμενοι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Να αναδείξουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα αγωνιστούν με ευθύνη και αυταπάρνηση για τη λύση των προβλημάτων μας και να "μαυρίσουμε" εκείνους που υπηρετούνε πολιτικές που στρέφονται ενάντιά μας".

"Ψηφίστε με εμπιστοσύνη"

Από τον αντιστασιακό ΕΥΘΥΜΗ ΜΑΛΕΖΑ,από την Σκύδρα, υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο στο συνδυασμό "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", με υποψήφιο νομάρχη τον Λευτέρη Ζεγκίνη,πήραμε το παρακάτω γράμμα, που το απευθύνει προς τους ψηφοφόρους του Νομού Πέλλας. "Δεν μπορεί να υπάρχει, στις σημερινές νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές φίλος ή αντίπαλος του υποψήφιου νομάρχη μας Λευτέρη Ζεγκίνη, που να μην αναγνωρίσει πως ο συνδυασμός αντίστασης, δράσης και διεκδίκησης, του οποίου είναι επικεφαλής, δεν είναι διαποτισμένος κι απ' τους στίχους του αντιστασιακού ποιητή μας Γ. Κοτζιούλα, που τους αφιέρωσε στην αθάνατη μνήμη των 500.000 πεσόντων πατριωτών αγωνιστών της ΕΑ: "Πεθάνανε γι' αυτό της γης μας το κομμάτι, για της πατρίδας μας ακέραιας την τιμή κι ακόμα για το δίκιο τ' άγιο του χωριάτη, για της φτωχολογιάς τ' ατίμητο ψωμί".

Για τους λόγους της αγωνιστικής και διεκδικητικής πάλης του συνδυασμού της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", δέχτηκα, παρά την προχωρημένη ηλικία μου, να παλέψω κι εγώ δίπλα τους, ως αντιστασιακός υποψήφιος σύμβουλος.

Ο εθνικοδημοκρατικός μου αγώνας αρχίζει αμέσως μετά την τριπλή χιτλεροφασιστική κατοχή της χώρας μας. Τότε που, όπως μυριάδες Ελληνες πατριώτες, αφήνοντας τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή Αθηνών, εντάχθηκα στις τάξεις του ΕΑΜικού αντιστασιακού μας κινήματος (1941 - 1945) για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στην Κατοχή αγωνίστηκα κυρίως στον τομέα της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου εκλέχτηκα το 1944 από τη Γενική Συνέλευση δεκάδων προέδρων Λαϊκών Συμβουλίων, ΕΑΜικός έπαρχος Εδεσσας.

Σήμερα που θα βρεθούμε μπροστά στις κάλπες, σας καλώ να ψηφίσετε μ' εμπιστοσύνη, για την εκλογή του νομάρχη, το ψηφοδέλτιο του λαϊκού αγωνιστή, Λευτέρη Ζεγκίνη".

Το "Καφενείον η Ελλάς"

"Οταν δίνεται άδεια για μια χρήση και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι το παραδοσιακό καφενείο είναι νάιτ κλαμπ, παίρνουμε πίσω την άδεια". Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Αβραμόπουλος, απάντησε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Τι τρέχει; ", τον Ιούνη του 1998. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, "άλλο είναι στα λόγια κι άλλο στην πράξη".

Το παλαιότερο, ίσως, από τα παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας, κατά παράβαση και του μισθωτηρίου, το μετέτρεψε ο ενοικιαστής σε σνακ - μπαρ, μεζεδοπωλείο, ζαχαροπλαστείο, μια και ο καταστηματάρχης άνοιξε άλλο καφενείο στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Πρόκειται για το ιστορικό "Καφενείον η Ελλάς", που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και λειτουργεί από το 1934 στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι. Και να ήταν μόνο η παράβαση της αλλαγής χρήσης; Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρός του και ένας αντιδήμαρχος, με ψευδείς προφάσεις, όπως "δεν υπάρχει παράβαση", "δεν ειδοποιήθηκε ο καταστηματάρχης", "αναμένεται απάντηση από τη Νομική Διεύθυνση", "η εταιρία λύθηκε όταν την αρμοδιότητα είχε η Αστυνομία", "αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά το κύρος της οικοδομικής αδείας", καλύπτουν τον καταστηματάρχη και σε άλλες παραβάσεις όπως: έλλειψη μισθωτηρίου, έλλειψη οικοδομικής άδειας για αυθαίρετες κατασκευές, λύση εταιρίας.

Ομως, οι χαριστικές αυτές πράξεις, που είναι αντίθετες και προς την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, αποτελούν παραβάσεις και της υπάρχουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα:

- Της Εγκ. Υπ. Δημόσιας Τάξεως με αρ. 1010/3/141 - στ/23/1/1989, σύμφωνα με την οποία η άδεια λειτουργίας ανακαλείται αν μέσα στον εύλογο χρόνο των 10 ημερών δε συμμορφωθεί ο καταστηματάρχης.

- Του Νόμου 2307/1995 (Αρθρο 11 παρ. 2), σύμφωνα με τον οποίο, αποτελεί παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, αν δεν ανακληθεί η άδεια λειτουργίας σε διάστημα 30 ημερών, και

- Της Εγκ. Υπ. Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων με αρ. ΑΙΒ/9508/27/10/88, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση μετατροπής της επιχείρησης από εταιρική σε ατομική, απαιτείται νέα εξ υπαρχήςάδεια λειτουργίας.

Για τις παραβάσεις αυτές, της κάλυψης της παράνομης λειτουργίας του καταστήματος από τις Δημοτικές Αρχές, αν και έχει λάβει γνώση ο κ. Αβραμόπουλος με 30 τεκμηριωμένες, επί τετραετία, καταγγελίες μου και δημοσιεύματα στις εφημερίδες, καμία ενέργεια δεν έκανε για αποκατάσταση της νομιμότητας και ούτε απάντησε. Η σιωπή είναι χρυσός ή ενοχή;

Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να απαντήσει ο κ. Αβραμόπουλος.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

τ. καθηγητής Μαθηματικών, δημότης Αθηναίων

Με το ίδιο νόμισμα

Αναγνώστης μας με τα αρχικά Λ. Α. Ε., σιδηροδρομικός από την Αθήνα, με γράμμα του, καταγγέλλει τα παρακάτω:

"Το 1990 η ΝΔ, με πρόσχημα την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, επέβαλε με το Ν. 2084 έκτακτη εισφορά 1,8% σε μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα, οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ - οι οποίοι από τη θέση της αντιπολίτευσης είχαν υποσχεθεί την κατάργηση αυτής της εισφοράς, όταν θα ξαναγίνονταν κυβέρνηση - με την παρότρυνση και ενθάρρυνση των σφραγιδοφυλάκων συνδικαλιστών, βάζουν κι αυτοί το χέρι (αυτή τη φορά βαθύτερα) στην τσέπη των εργαζομένων και συνταξιούχων σιδηροδρομικών με το νέο χαράτσωμα 3% σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο νέος τσάρος της οικονομίας και εντολοδόχος των Βρυξελλών δεν περνά μέρα, που να μη μας διαβεβαιώνει ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι. Και μετά παραπονιούνται που τους λέμε ...φορομπήχτες.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η μηνιαία εφημερίδα των συνταξιούχων σιδηροδρομικών, ενώ στα προηγούμενα φύλλα της έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας (ΤΑΠΟΣΕ), προτείνοντας την επιβολή έκτακτης εισφοράς σαν τη μόνη λύση για τη διάσωσή του, στο τελευταίο φύλλο της (Σεπτέμβρης 1998), χύνει κροκοδείλια δάκρυα, όχι για τη ζημιά που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί, αλλά, δήθεν, γιατί δε συμμετέχει και ο ΟΣΕ σ' αυτήν την εισφορά, ενώ στο ίδιο φύλλο παραλείπεται πως η απόφαση είχε ληφθεί από το ίδιο το Ταμείο στη συνεδρίασή του, της 23/3/98.

Εδώ η συμπαιγνία Υπουργείου - Ταμείου - Οργανώσεων είναι τόσο ξεκάθαρη, που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ας είναι, όμως, βέβαιοι και οι τρεις συνεταίροι πως οι σιδηροδρομικοί διαθέτουν και γνώση και μνήμη και πως κάποτε θα τους πληρώσουν με το νόμισμα που τους αξίζει".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Σε ποιους απευθύνεται;

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής, 34ο Λύκειο Αθηνών, Πολύτεκνος: Για τα όσα ελέχθησαν από τον κ. Σημίτη στην παρωδία της συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στην Καλλιθέα, σαν πολύτεκνος και ευρισκόμενος στα όρια της φτώχειας, επιθυμώ να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου.

Σε ποιο στρώμα λαού απευθύνθηκε ο κ. πρωθυπουργός; Στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς; Στην άνεργη νεολαία, στις νοικοκυρές που καθημερινά βλέπουν τα τρόφιμα ν' ακριβαίνουν, αντί να φτηναίνουν όπως διατυμπάνιζε ο πρωθυπουργός; Μήπως στους αγρότες που τα προϊόντα τους θάβονται στις χωματερές, γιατί έτσι προστάζουν οι Βρυξέλλες ή στους γιατρούς που τους περικόπτουν τις εφημερίες τους; Πιθανόν ν' απευθυνόταν στους άστεγους που δεν έχουν "πού την κεφαλήν κλίναι" ή στους εργαζόμενους άνεργους από την αποβιομηχανοποίηση, "αγαθό" και "δώρο" των Βρυξελλών; Μπορεί στους ανθρώπους με "ειδικές ανάγκες", που έχουν μπει στο στόχαστρο του εκσυγχρονισμού και κινδυνεύουν να χάσουν τα πενιχρά επιδόματά τους από την πρόνοια της αναλγησίας και της σκληρότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης; Ισως τέλος, ν' απευθυνόταν στους πολύτεκνους που τους φορολογούν ασύστολα, χωρίς αιδώ;

Οχι κύριε πρωθυπουργέ! Η ομιλία σας στην Καλλιθέα απευθυνόταν στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφαλαιοκρατικό κατεστημένο! Σ' αυτό δίνετε την πίστη και τη φερεγγυότητα ότι θα συνεχίσετε να εργάζεστε για την κατοχή και διαιώνιση των υλικών προνομίων του, εντείνοντας έτσι την κοινωνική ανισότητα και μεγαλώνοντας την οικονομική δυσπραγία σε βάρος των μη κατεχόντων! Αξιος ο μισθός σας!

Οι αρμόδιοι απαντούν

ΟΓΑ

Αναφερόμενοι στο από 6-9-98 δημοσίευμά σας με τον τίτλο "Ζητάμε το επίδομα του ΟΓΑ που δικαιούμαστε" και στο οποίο σχολιάζεται αν ο ΟΓΑ ακούει τα παράπονα των πολυτέκνων, σας πληροφορούμε ότι ο ΟΓΑ ακούει με προσοχή τα παράπονα των πολυτέκνων και αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Ειδικότερα για τη συνέχιση της πληρωμής των Αλεξάνδρας Βαδάση, Αικατερίνης Πρίτση και Ανδρονίκης Πορφύρη, κατοίκων Κοινότητας Οξυάς Ιωαννίνων, που αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμά σας, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

Οι δικαιούχοι ισόβιας σύνταξης Αλεξάνδρα Βαδάση και Αικατερίνη Πρίτση υπέβαλαν ελλιπή δικαιολογητικά για την συνέχιση καταβολής της σύνταξής τους, μετά την 1-3-1997, ημερομηνία ισχύος του Ν. 2459/97 που αφορά στον έλεγχο εισοδήματος.

Με τα έγγραφά μας αριθ. 109311/25-9-97 και 5750/1-4-98, αντίστοιχα, ζητήσαμε συμπληρωματικά στοιχεία από τις ανωτέρω, τα οποία δεν έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα στην Υπηρεσία μας, άγνωστο γιατί και παρά τους ισχυρισμούς τους ότι τα έστειλαν και γι' αυτό το λόγο οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ