ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
Σελ. /27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μήνας θεάτρου

Ενα διαφορετικό ξενοδοχείο, ιρλανδικών προδιαγραφών και πολλών αστέρων, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό, στις 15 Οκτώβρη. Πρόκειται για το "Μοτέλ επτά αστέρων",του Χιου Λέοναρντ,άπαιχτο στην Ελλάδα, που ανεβαίνει στο θέατρο "Μελίνα",σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,σκηνικά Ελλης Παπαγεωργακοπούλου,κοστούμια Μάγδας Κασάπογλου,μουσική επιμέλεια Γιάννη Νένε και απόδοση Ελενας Ακρίτα.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελενα Ακρίτα, Ελένη Γερασιμίδου, Μανώλης Δεστούνης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Νένα Μεντή, Παύλος Χαϊκάλης και Μίμης Χρυσομάλλης.Ενας κόσμος σύγχρονος, σημερινός, με έρωτες, απιστίες, απληστία και καθωσπρεπισμό, μέσα σε μια νύχτα φρενίτιδας, που όλες οι συμβάσεις του τινάζονται στον αέρα. Κι αφού κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στην αλήθεια, θα κάνουν τα πάντα για να την κουκουλώσουν. Αυτός είναι ο κόσμος του μοτέλ.

  • Πρεμιέρα στις 15 Οκτώβρη έχει και το Θέατρο "Αποθήκη",όπου επαναλαμβάνεται το έργο "Αναμείνατε στο ακουστικό σας",που ανεβαίνει σε διασκευή Θοδωρή Πετρόπουλου,σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη,μουσική επιμέλεια Γιάννη Νένε και κοστούμια Κικής Καράμπελα.Παίζουν: Θανάσης Ευθυμιάδης, Κατερίνα Ζιώγου, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Ρένια Λουιζίδου, Ηρώ Μανέ, Μπέττυ Μοσχονά, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
  • Για τρίτη θεατρική περίοδο, παρουσιάζεται, στον Επάνω Οροφο του "Εμπρός",το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς "Ο γυάλινος κόσμος",σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και Νάνσυς Μπινιαδάκη,σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού,μουσική Νίκου Κυπουργού.Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Αγγελική Παπαθεμελή, Νίκος Κουρής, Αγης Εμμανουήλ.Η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Οκτώβρη.
  • Το "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή του "Απλού Θεάτρου" το βραβευμένο με Πούλιτζερ 1998 έργο της Πόλα Βόουγκελ "Πώς έμαθα να οδηγώ",σε απόδοση - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Παίζουν: Γιώργος Κέντρος, Γεωργία Αποστόλου, Μαρία Κατσανδρή, Φώτης Κέπελης, Φαίδρα Δρούγκα.Η πρεμιέρα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 22 Οκτώβρη, μετατίθεται για το πρώτο δεκαήμερο Νοέμβρη. Η φετινή πρώτη πρεμιέρα του "Απλού Θεάτρου" θα δοθεί στη Νέα Σκηνή, αύριο, με το έργο του Βασίλη Αργυρόπουλου "Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά",σε σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη και σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου,με την Εύα Κοταμανίδου.Επίσης στη Νέα Σκηνή θα παρουσιαστεί, το Γενάρη, το έργο "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ,σε μετάφραση Θανάση Χατζόπουλου,σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη,με την Μάνια Παπαδημητρίου.Τέλος, το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς "Οχι για αηδόνια",σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική Ελένης Καραϊνδρου,προγραμματίζεται να ανέβει στην Κεντρική Σκηνή το Μάρτη του 1999.
  • Τη "Λούλου" του Φρανκ Βέντεκιντ θα ανεβάσει, δέκα χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία, στο "Ανοιχτό Θέατρο",ο Γιώργος Μιχαηλίδης.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.Πέντε νέες ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν το ρόλο της Λούλου, ακολουθώντας τις φάσεις της ζωής της: Ανδρη Θεοδότου, Φρόσω Ζαγοραίου, Γωγώ Μπρέμπου, Λίνα Μαρκάκη, Ραλλού Μιχαλοπούλου.Παίζουν επίσης: Γιώργος Τσιτσόπουλος, Θεόδωρος Μπογιατζής, Δήμητρα Καλπάκη, Ελένη Κρίτα, Γιώργος Μιχαηλίδης,κ.ά. Πριν την πρεμιέρα της "Λούλου", που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοέμβρη, το "Ανοιχτό Θέατρο" κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτώβρη με την περσινή επιτυχία "Μετά την πρόβα" του Ινγκμαρ Μπέργκμαν,που θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μιχαηλίδη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αγνής Ντούτση.Παίζουν: Γιώργος Μιχαηλίδης, Μαριέττα Σγουρδαίου, Ντίνα Μιχαηλίδη.
Από τη ζωή και το έργο του

Βιβλία του Μπρεχτ και βιβλία για τη ζωή και το έργο του, τα οποία εκδόθηκαν από οίκους της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, που φτάνουν τα 296, περιλαμβάνει η έκθεση με τον τίτλο "Μην αφήστε να σας αποπλανήσουν",η οποία εγκαινιάζεται στις 20 Οκτώβρη (8μ.μ.), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16), με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μπρεχτ.

Το υλικό συγκέντρωσε η Υπηρεσία Οργάνωσης Εκθέσεων του Εκδοτικού και Βιβλιεμπορικού Συνδέσμου, ενώ την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Νοέμβρη, θα προλογίσει ο συγγραφέας και μεταφραστής έργων του Μπρεχτ, Πέτρος Μάρκαρης.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει προβολή ταινίας, που είναι βασισμένη σε μαγνητοσκοπημένη γερμανική θεατρική παράσταση την περίοδο 1970 - '71 με το έργο "Η Μάνα" του Μπρεχτ, έργο βασισμένο στη "Μάνα" του Γκόρκι. Η σκηνοθεσία είναι των: Στέκελ, Στάιν και Σβίντρτσικ.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Πέτερ Στάιν. Παίζουν: Τερέζε Γκίζε, Εντιθ Κλέβερ, Μπρούνο Γκαντς, Γιούτα Λάμπε κ.ά.

Μελωδικό "ταξίδι"

Ενα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σύνολα της χώρας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,θα ξεναγήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής όσους βρεθούν μεθαύριο (Τετάρτη) στις 8.30μμ, στο "Παλλάς". Στη συναυλία, που θα δώσει, σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Τσου Χουί,θα παρουσιάσει τα έργα "Ποιητής και χωρικός" του Suppe, "Μελωδία για βιολί και ορχήστρα" του Lehar, "Μεγάλο ντουέτο για βιολί, κοντραμπάσο και ορχήστρα" του Bottesini, "Κοντσέρτο για βιόλα" του Δημήτρη Δραγατάκη, "Δύο πορτρέτα για βιολί και ορχήστρα" του Bartok και "Συμφωνικές μεταμορφώσεις" του Hindemith. Σολίστ στη συναυλία θα είναι οι: Μικαέλα Μητροπούλου (βιολί), Οδυσσέας Κορέλης (βιολί), Τάσος Κάζαγλης (κοντραμπάσο), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Πολύβιος Κοιρανίδης (βιολί).

Ο Τσου Χουί είναι επίτιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σιγκαπούρης, ενώ στην πολυετή καριέρα του έχει διευθύνει πάνω από 60 ορχήστρες στην Ευρώπη, στην Ασία και τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τις ΚΟΑ, ΕΛΣ, ΚΟΘ και σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει ηχογραφήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (πολλά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση).

"Μοτέλ επτά αστέρων", στο θέατρο "Μελίνα"

"Ο δράκος". Εργο της Ν. Κανελλάκη

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών,την Τρίτη 13 Οκτώβρη (7μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του νέου αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Μπερτράν Μπουβιέ.

Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Αγαπητό Τσοπανάκη, και προσφώνηση από τον ακαδημαϊκό Μανούσο Μανούσακα. Θα ακολουθήσει ομιλία του Μπ. Μπουβιέ με θέμα: "Ο Ιακωβάκης Ρίζος Νερουλός και οι αρχές των Νεοελληνικών Σπουδών στη Γενεύη (1826)".

Εικαστικά "εντός και εκτός"

Μέχρι τις 3 Νοέμβρη στην αίθουσα "Σκουφά" (Σκουφά 4) παρουσιάζει την καινούρια δουλιά της η Νατάσα Κανελλάκη.Η ζωγράφος επηρεάζεται από το χώρο του συμβολισμού και του σουρεαλισμού και επιχειρεί μία απόδραση στο χώρο του ονείρου, του παραμυθιού και της παιδικότητας. Η πλαστικότητα των καθαρών σχημάτων, το λαμπερό χρώμα και οι βαθιές σκιές στοιχειοθετούν τις μεταμορφώσεις και τις αλληγορίες της.

  • "Γραφές και μύθοι" είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Νίκου,που εγκαινιάζεται στις 19 Οκτώβρη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοέμβρη.
  • Στις 19 Οκτώβρη (9.30μμ) εγκαινιάζεται στην "Αποθήκη" στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έκθεση των εικαστικών καλλιτεχνών του Συλλόγου των Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια παρουσίαση ως ένα σύνολο 26 νέων ζωγράφων που αποφοίτησαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν ήδη με την εργασία τους και με τις εκθέσεις τους στην ελληνική καλλιτεχνική ζωή. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κ. Αδαμαντίδης, Αν. Βουτσινά, Σ. Γεροθανασίου, Αρ. Γώγου, Φ. Διαμαντίδου, Στ. Κακκάβα, Π. Καραγιαννάκη, Ν. Κατικαρίδης, Γ. Καψιδάκης, Ελ. Κρανιώτου, Α. Κυριακοπούλου, Δ. Μπελογιάννης κ.ά.
  • Μέχρι τις 29 Οκτώβρη διαρκεί η έκθεση έργων του Γιάννη Γραμματικόπουλου,που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.Τίτλος της "Συνυπαρξιακή κοσμογραφική".
"Ρεσιτάλ" και "Σχέδια"

Φωνή σμιλεμένη με δύναμη κι ευαισθησία, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου καταθέτει την αισθαντική ερμηνεία της, προσφέροντας μια δισκογραφική έκδοση με άριες, που με μεγάλη επιτυχία έχει τραγουδήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον καινούριο δίσκο της "Σόνια Θεοδωρίδου, Ρεσιτάλ" ("Σείριος"), η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος προσφέρει ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο του λυρικού τραγουδιού. Ερμηνεύει άριες από τις όπερες "Βερενίκη" του Χάιντν, "Ιουλιέτα" του Μπελίνι, "Μεφιστοφελής" του Μπόιτο, "Παλιάτσοι" του Λεονκαβάλο, "Μποέμ" του Πουτσίνι, "Ευγένιος Ονέγκιν" του Τσαϊκόφσκι κ.ά. Στο δίσκο περιλαμβάνεται και η μεγάλη άρια της "Αδελφής Αγγελικής" από την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι, ένα ρόλο με τον οποίο έχει θριαμβεύσει σε πολλά λυρικά θέατρα της Ευρώπης.

  • Συνταιριάζουν με επιτυχία μουσικά όργανα, που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, όπως την ηλεκτρική κιθάρα με την κρητική λύρα ή τα πλήκτρα με τη βιολολύρα, προσφέροντας ακούσματα, που έχουν το δικό τους, προσωπικό στίγμα. Ο λόγος για τα "Κινούμενα Σχέδια",ένα νέο μουσικό σχήμα, που καταθέτει την πρώτη του δισκογραφική δουλιά με τον ομώνυμο τίτλο. Το συγκρότημα αποτελούν οι Μάνος Πυροβολάκης (λύρα, βιολολύρα, τραγούδι), Γιάννης Στίγκας (κιθάρα, τραγούδι), Χρήστος Αβδελάς (ηλεκτρική κιθάρα) και Χρήστος Σούμκας (πλήκτρα). Στο δίσκο συμμετέχει φιλικά ο Φίλιππος Πλιάτσικας των "Πυξ Λαξ", ως τραγουδιστής, αλλά και ωςσυνθέτης, παραχωρώντας το ανέκδοτο τραγούδι "Είμαι παράξενος".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ