ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη της νέας λιτότητας

Πολλαπλή επίθεση θα δεχτούν τα λαϊκά εισοδήματα με το νέο προϋπολογισμό, καθώς προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις 2%, μη χορήγηση διορθωτικού ποσού και μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Θυσία στην ΟΝΕ οι κοινωνικές δαπάνες

Η νέα βίαιη επίθεση κατά των εισοδημάτων των εργαζομένων, η διατήρηση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η συνέχιση της εκποίησης κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, παράλληλα με τη γαλαντομία προς τους τραπεζίτες και όσους κερδίζουν από τα υψηλά τοκογλυφικά επιτόκια του δημοσίου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου αντιλαϊκού - προδιαγραφών Μάαστριχτ - κρατικού προϋπολογισμού του 1999.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, υφυπουργών και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, καθώς και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998 θα εκτελεστεί "με απόλυτη ακρίβεια", γεγονός που το απέδωσε στη θετική πορεία των εσόδων, στη μείωση των δαπανών σε επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός και στην αύξηση των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά προγράμματα. Παράγοντες, πάντως, του οικονομικού επιτελείου απέδωσαν την αισιοδοξία Παπαντωνίου στις αλχημείες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός στους αρχικούς στόχους.

Οσο για τον προϋπολογισμό του 1999, τα βασικά μεγέθη του οποίου καθορίστηκαν χτες, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι καταρτίζεται με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με τον ορισμό του Μάαστριχτ) σε επίπεδα κάτω του 2%, ενώ προανάγγειλε το σφαγιασμό των κοινωνικών (καταναλωτικές τις ονόμασε) δαπανών, εξ ονόματος μάλιστα του ελληνικού λαού...

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", οι βασικές παράμετροι του νέου προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες.

Η εισοδηματική πολιτική θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξης του 2%, χωρίς να έχουν ακόμα καταλήξει αν το ανεμικό αυτό ποσοστό θα δοθεί εφάπαξ, ή σε... δύο δόσεις. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες αποκλείουν να δοθεί διορθωτικό ποσό, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1998 προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 4,8% και 5%, ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις για το τρέχον έτος ήταν μόλις 2,5%! Τέλος, νέες απώλειες θα υπάρξουν από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας στο ύψος του πληθωρισμού στο τέλος του 1998. Αν δεχτούμε την κυβερνητική λογική, ότι η κατά μια μονάδα τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων αντιστοιχεί με 20 δισ. δραχμές, μόνο από τη μη τιμαριθμοποίηση θα υπάρξει για το σύνολο τον φορολογούμενων επιβάρυνση περίπου 100 δισ. δραχμών! Ο ταξικός κυνισμός μάλιστα της κυβέρνησης είναι τέτοιος που, στο όνομα της μείωσης του πληθωρισμού, προτιμούν να μειώσουν τους ειδικούς φόρους στα αυτοκίνητα (αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες χτες) μεταξύ 8% και 10%, παρά να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους ή να τιμαριθμοποιήσουν τη φορολογική κλίμακα. Είναι σαφές ότι από τη μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα θα ωφεληθούν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα και σε ελάχιστο βαθμό τα χαμηλότερα που υποφέρουν από την πολιτική λιτότητας.

Τα συνολικά έσοδα του νέου προϋπολογισμού (όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" από τις 13 του Σεπτέμβρη) θα διαμορφωθούν περί τα 10 τρισ. δραχμές και θα αυξηθούν σε σχέση με το 1998 κατά 5,5%. Αν και ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χτες ότι το 1999 δε θα επιβληθούν νέοι φόροι (ακόμα και στην περίπτωση που φέτος αποδειχθούν συνεπείς), τα υπάρχοντα ήδη φορολογικά βάρη είναι τόσο μεγάλα για τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, ώστε για τα τελευταία το 1999 θα είναι ένας νέος γολγοθάς. Η φορολογική επιβάρυνση το 1999 προβλέπεται να ανέλθει στο 29% του ΑΕΠ. Αυτονόητο είναι ότι δε θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ., που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν μυθώδη ποσά.

Οι πρωτογενείς δαπάνες (οι οποίες ενσωματώνουν τις κοινωνικές) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7,65 τρισ. δραχμές και θα αυξηθούν μόλις 4,8% ως προς το 1998, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη επιταγή του "λιγότερου κράτους" σε υγεία - παιδεία - κοινωνική πρόνοια - αντιμετώπιση ανεργίας κλπ. Προκλητικός ο Γ. Παπαντωνίου, ισχυρίστηκε ότι οι κοινωνικές δαπάνες πετσοκόβονται "στο όνομα του ελληνικού λαού"!

Οι τόκοι και τα χρεολύσια προβλέπεται να φτάσουν τα 6,6 τρισ. δραχμές, επιβάρυνση η οποία οφείλεται στους ληστρικούς όρους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από το τραπεζικό - τοκογλυφικό κεφάλαιο.

Θ. Κ.

Στο Χρηματιστήριο ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή των μετοχών του στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 23 Οκτώβρη 1998. Η εταιρία θα εκδώσει 5.250.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, από τις οποίες 250.000 ήδη διατίθενται με ιδιωτική τοποθέτηση στο προσωπικό και τους συνεργάτες της εταιρίας. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει καθοριστεί στις 3.500 δρχ. ανά μετοχή. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια εγγραφή και την ιδιωτική τοποθέτηση είναι συνολικού ύψους 18,4 δισ. δρχ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών

Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου που προβλέπει γενική ρύθμιση βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και ρυθμίσεις χρεών ειδικών κατηγοριών οφειλετών, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του με σχετική εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Με το σχετικό νομοσχέδιο, ρυθμίζονται χρέη προς το δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία καθώς και χρέη υπέρ νομικών προσώπων και λοιπών τρίτων, που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη 1998.Τα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή καταβάλλονται σε 18,κατ' ανώτατο όριο, ίσες διμηνιαίες δόσεις, μαζί με το85% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν σε αυτά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 δραχμών. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοέμβρη 1998 και οι υπόλοιπες δόσεις μέχρι και την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε δεύτερου μήνα, μετά το μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης.

Οι οφειλέτες που θα εξοφλήσουν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέχρι και την 31 Δεκέμβρη 1998, δικαιούνται επιπλέον έκπτωση 35% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Διευκρινίζεται ότι για να τύχει ο οφειλέτης της παραπάνω συνολικής έκπτωσης 50%, θα πρέπει να έχει τακτοποιήσει όλες τις ρυθμιζόμενες σ' αυτή βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη 1998 οφειλές του, με εξαίρεση μόνο, εφόσον το ζητήσει, αυτές για τις οποίες έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο αναστολή είσπραξής τους. Επομένως, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη διμηνιαία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα Νοέμβρη 1998 και μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Δεκέμβρη 1998 να καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής του.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχονται ρυθμίσεις για τους επιτηδευματίες που ανέθεσαν στους λογιστές τους να φροντίσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις δηλαδή να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους και να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους από φόρους, τέλη κλπ. και οι λογιστές τούς εξαπάτησαν και δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις και δεν εξόφλησαν τις οφειλές αλλά παρακράτησαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο άρμα των ιδιωτικών συμφερόντων

Την προώθηση των συμφερόντων και σχεδίων των τουριστικών επιχειρήσεων ανέλαβε να στηρίξει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Μιχάλης Κυριακίδης. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΕΟΤ, η οποία αναφέρεται στη συνάντηση του Μιχάλη Κυριακίδη με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ζήτησαν τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού, ενώ συζήτησαν και πρόβαλαν τις θέσεις τους για το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τα αστέρια, καθώς και τις θέσεις τους για τις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Ο γγ του ΕΟΤ από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι τα παραπάνω θέματα θα εξεταστούν πολύ σύντομα, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και της ανάπτυξης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Την αντίθεσή της με την υπουργική απόφαση και τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των μικρών φορτηγών στο δακτύλιο της Αθήνας, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών. Για μία ακόμη φορά, σημειώνει η ΟΒΣΑ, χτυπιέται η βιοτεχνία και πλήττονται χιλιάδες συνάδελφοι μικρομεσαίοι, βιοτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης, υποδηματοποιοί κ.ά., οι οποίοι δεν είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσουν τα εμπορεύματά τους, να τροφοδοτήσουν την αγορά αλλά και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ