Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών

Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου που προβλέπει γενική ρύθμιση βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και ρυθμίσεις χρεών ειδικών κατηγοριών οφειλετών, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του με σχετική εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Με το σχετικό νομοσχέδιο, ρυθμίζονται χρέη προς το δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία καθώς και χρέη υπέρ νομικών προσώπων και λοιπών τρίτων, που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη 1998.Τα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή καταβάλλονται σε 18,κατ' ανώτατο όριο, ίσες διμηνιαίες δόσεις, μαζί με το85% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν σε αυτά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 δραχμών. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοέμβρη 1998 και οι υπόλοιπες δόσεις μέχρι και την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε δεύτερου μήνα, μετά το μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης.

Οι οφειλέτες που θα εξοφλήσουν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέχρι και την 31 Δεκέμβρη 1998, δικαιούνται επιπλέον έκπτωση 35% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Διευκρινίζεται ότι για να τύχει ο οφειλέτης της παραπάνω συνολικής έκπτωσης 50%, θα πρέπει να έχει τακτοποιήσει όλες τις ρυθμιζόμενες σ' αυτή βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη 1998 οφειλές του, με εξαίρεση μόνο, εφόσον το ζητήσει, αυτές για τις οποίες έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο αναστολή είσπραξής τους. Επομένως, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη διμηνιαία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα Νοέμβρη 1998 και μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Δεκέμβρη 1998 να καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής του.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχονται ρυθμίσεις για τους επιτηδευματίες που ανέθεσαν στους λογιστές τους να φροντίσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις δηλαδή να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους και να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους από φόρους, τέλη κλπ. και οι λογιστές τούς εξαπάτησαν και δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις και δεν εξόφλησαν τις οφειλές αλλά παρακράτησαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ