Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη της νέας λιτότητας

Πολλαπλή επίθεση θα δεχτούν τα λαϊκά εισοδήματα με το νέο προϋπολογισμό, καθώς προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις 2%, μη χορήγηση διορθωτικού ποσού και μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Θυσία στην ΟΝΕ οι κοινωνικές δαπάνες

Η νέα βίαιη επίθεση κατά των εισοδημάτων των εργαζομένων, η διατήρηση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η συνέχιση της εκποίησης κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, παράλληλα με τη γαλαντομία προς τους τραπεζίτες και όσους κερδίζουν από τα υψηλά τοκογλυφικά επιτόκια του δημοσίου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου αντιλαϊκού - προδιαγραφών Μάαστριχτ - κρατικού προϋπολογισμού του 1999.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, υφυπουργών και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, καθώς και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998 θα εκτελεστεί "με απόλυτη ακρίβεια", γεγονός που το απέδωσε στη θετική πορεία των εσόδων, στη μείωση των δαπανών σε επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός και στην αύξηση των επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά προγράμματα. Παράγοντες, πάντως, του οικονομικού επιτελείου απέδωσαν την αισιοδοξία Παπαντωνίου στις αλχημείες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός στους αρχικούς στόχους.

Οσο για τον προϋπολογισμό του 1999, τα βασικά μεγέθη του οποίου καθορίστηκαν χτες, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι καταρτίζεται με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με τον ορισμό του Μάαστριχτ) σε επίπεδα κάτω του 2%, ενώ προανάγγειλε το σφαγιασμό των κοινωνικών (καταναλωτικές τις ονόμασε) δαπανών, εξ ονόματος μάλιστα του ελληνικού λαού...

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", οι βασικές παράμετροι του νέου προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες.

Η εισοδηματική πολιτική θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξης του 2%, χωρίς να έχουν ακόμα καταλήξει αν το ανεμικό αυτό ποσοστό θα δοθεί εφάπαξ, ή σε... δύο δόσεις. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες αποκλείουν να δοθεί διορθωτικό ποσό, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1998 προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 4,8% και 5%, ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις για το τρέχον έτος ήταν μόλις 2,5%! Τέλος, νέες απώλειες θα υπάρξουν από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας στο ύψος του πληθωρισμού στο τέλος του 1998. Αν δεχτούμε την κυβερνητική λογική, ότι η κατά μια μονάδα τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων αντιστοιχεί με 20 δισ. δραχμές, μόνο από τη μη τιμαριθμοποίηση θα υπάρξει για το σύνολο τον φορολογούμενων επιβάρυνση περίπου 100 δισ. δραχμών! Ο ταξικός κυνισμός μάλιστα της κυβέρνησης είναι τέτοιος που, στο όνομα της μείωσης του πληθωρισμού, προτιμούν να μειώσουν τους ειδικούς φόρους στα αυτοκίνητα (αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες χτες) μεταξύ 8% και 10%, παρά να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους ή να τιμαριθμοποιήσουν τη φορολογική κλίμακα. Είναι σαφές ότι από τη μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα θα ωφεληθούν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα και σε ελάχιστο βαθμό τα χαμηλότερα που υποφέρουν από την πολιτική λιτότητας.

Τα συνολικά έσοδα του νέου προϋπολογισμού (όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" από τις 13 του Σεπτέμβρη) θα διαμορφωθούν περί τα 10 τρισ. δραχμές και θα αυξηθούν σε σχέση με το 1998 κατά 5,5%. Αν και ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χτες ότι το 1999 δε θα επιβληθούν νέοι φόροι (ακόμα και στην περίπτωση που φέτος αποδειχθούν συνεπείς), τα υπάρχοντα ήδη φορολογικά βάρη είναι τόσο μεγάλα για τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, ώστε για τα τελευταία το 1999 θα είναι ένας νέος γολγοθάς. Η φορολογική επιβάρυνση το 1999 προβλέπεται να ανέλθει στο 29% του ΑΕΠ. Αυτονόητο είναι ότι δε θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ., που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν μυθώδη ποσά.

Οι πρωτογενείς δαπάνες (οι οποίες ενσωματώνουν τις κοινωνικές) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7,65 τρισ. δραχμές και θα αυξηθούν μόλις 4,8% ως προς το 1998, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη επιταγή του "λιγότερου κράτους" σε υγεία - παιδεία - κοινωνική πρόνοια - αντιμετώπιση ανεργίας κλπ. Προκλητικός ο Γ. Παπαντωνίου, ισχυρίστηκε ότι οι κοινωνικές δαπάνες πετσοκόβονται "στο όνομα του ελληνικού λαού"!

Οι τόκοι και τα χρεολύσια προβλέπεται να φτάσουν τα 6,6 τρισ. δραχμές, επιβάρυνση η οποία οφείλεται στους ληστρικούς όρους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από το τραπεζικό - τοκογλυφικό κεφάλαιο.

Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογίζουν αύξηση εσόδων 550 δισ. δραχμές (1998-10-23 00:00:00.0)
Κόψτε δαπάνες από παντού! (1998-09-09 00:00:00.0)
Τα αφορολόγητα τα ξανα-τρώει η "σύγκλιση" (1998-06-28 00:00:00.0)
Η φορολογική επίθεση του κρατικού προϋπολογισμού (1997-12-23 00:00:00.0)
Τριπλασιάστηκαν οι φόροι που πληρώνουν οι μισθωτοί (1997-08-10 00:00:00.0)
Φορολογικό πογκρόμ - καρατόμηση κοινωνικών δαπανών (1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ