Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Προϋπολογίζουν αύξηση εσόδων 550 δισ. δραχμές

Η σχεδιαζόμενη μικρή αύξηση εσόδων (που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το 1999 να είναι έτος εκλογών), δεν υπονομεύει το στόχο της ΟΝΕ, καθώς η μείωση των ελλειμμάτων θα επιδιωχτεί με περικοπή κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις

Τουλάχιστον κατά 550 δισ. δραχμές αυξημένος θα είναι ο προϋπολογισμός εσόδων του 1999, τα οποία θα προέλθουν από φορολογικά (περισσότερο από το 90% του συνόλου) και μη φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 10 τρισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 9,45 τρισ. δραχμές το 1998. Με βάση αυτό το σενάριο - που μέχρι και χτες θεωρούνταν το πλέον επικρατέστερο - τα συνολικά έσοδα του κράτους προϋπολογίζονται να αυξηθούν το 1999 κατά 5,8%.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έτος χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις... ξεχνώντας να αναφέρουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η φορολογική αφαίμαξη (από άμεση και έμμεση φορολογία) υπήρξε ανηλεής. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι στην περίοδο 1996 - 1998 τα έσοδα του Γενικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26,9% του ΑΕΠ σε 29% του ΑΕΠ.Η κατά 2,1% αύξηση των εσόδων ως προς το ΑΕΠ, σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί για το 1998 σε περισσότερα από 700 δισ. δραχμές επιπλέον φόρους και λοιπά έσοδα.

Πάντως, η σχετικά μικρή ποσοστιαία αύξηση των εσόδων το 1999 σε σχέση με το 1998 (5,8% έναντι 13,5%) οφείλεται και στο γεγονός ότι το νέο έτος έχει έντονο προεκλογικό χρώμα.Και καθώς οι φόροι έχουν γίνει δυσβάσταχτοι για τα πλατιά λαϊκά στρώματα των μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων εμποροβιοτεχνών κλπ. - που είναι και τα μεγάλα υποζύγια του προϋπολογισμού - η κυβέρνηση προτίμησε να επιδιώξει τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στα όρια των στόχων της ΟΝΕ με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι με νέα αύξηση των φόρων.

Από την ανάλυση τέλος των εσόδων, προκύπτει ότι και το 1999, η Εφορία θα βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι της στις τσέπες των μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προϋπολογίζει να αυξήσει τα έσοδα κατά 5,3% από άμεσους φόρους και κατά 3,8% από έμμεσους φόρους, ενώ η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, το πολύ μέχρι 2%! Τέλος, τα μη φορολογικά έσοδα (περιλαμβάνουν έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από άλλες πηγές κυρίως από ιδιωτικοποιήσεις) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7%.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ