Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσοχή στις "πωλήσεις από απόσταση"

Την προσοχή των καταναλωτών, όταν πραγματοποιούν αγορές με τη μέθοδο της πώλησης από απόσταση, εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αφορμή την αύξηση, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώνει στις καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις και εξαπάτηση σε πωλήσεις προϊόντων από απόσταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο καταναλωτής στις συναλλαγές του από απόσταση έχει δικαίωμα να ενημερώνεται πλήρως για την ταυτότητα του προμηθευτή, την πλήρη επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση, το όνομα του υπεύθυνου εκπροσώπου αυτής. Επίσης, για τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αγαθού ή της υπηρεσίας που θα αγοράσει, το ακριβές είδος, ποιότητα κατασκευής ή μέγεθος για τα αγαθά και χρονικό διάστημα παροχής και ακριβές είδος για τις υπηρεσίες, για την τιμή, την ποσότητα, τις δαπάνες μεταφοράς, τον τόπο και το χρόνο παράδοσης, καθώς και το ποσοστό του ΦΠΑ και, τέλος, για τον τρόπο και χρόνο πληρωμής.

Παράλληλα, ο καταναλωτής, κατά την πώληση από απόσταση, έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση χωρίς καμία υποχρέωσή του να εξηγήσει το λόγο, μέσα σε 10 τουλάχιστον εργάσιμες μέρες από την παραλαβή του αγαθού, επιστρέφοντάς το στην αρχική του κατάσταση. Η υπαναχώρηση γίνεται με συστημένη επιστολή προς τον προμηθευτή κατά το υπόδειγμα που πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει το δελτίο παραγγελίας που χορηγεί ο προμηθευτής. Σ' αυτήν την περίπτωση, επιστρέφεται στον καταναλωτή και το τίμημα που πιθανόν να έχει καταβάλει μέχρι τότε. Τέλος, σημειώνεται ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό πριν από την παράδοση των αγαθών ή την παροχή της υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ