Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κυβερνητικές υποκλίσεις στον κρατικοδίαιτο Ταβουλάρη

Σε αγαστή συνεργασία βρίσκονται κυβέρνηση και ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην κατεύθυνση στήριξης των συμφερόντων του τελευταίου. "Δε ζητάμε χάρη ή επιείκεια", και "το μόνο που αναμένουμε από την πολιτεία είναι η άρση των πολλαπλών αντικινήτρων", δήλωσε χτες ο Ταβουλάρης κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης του τρίτου από τα 5 συνολικά αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το 1986 (!) και στην οποία συγκεντρώθηκε κουστωδία υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνητικών συνδικαλιστών. Ο Ταβουλάρης φαίνεται ότι θεωρεί αυτονόητη τη βοήθεια της πολιτείας προς τον ίδιο, όπως προκύπτει από άλλη δήλωσή του και δεν έχει άδικο, εάν δει κανείς τη σύμβαση που υπέγραψε για την εξαγορά των Ναυπηγείων, αλλά και τις μετέπειτα ποικίλες κρατικές ενισχύσεις. "Εξυπακούεται - σημείωσε χαρακτηριστικά - ότι και το Ναυπηγείο Ελευσίνας προσβλέπει στην ανάληψη νέων ναυπηγήσεων, με παραγγελίες που θα δοθούν από το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΠΑΕ". Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό διαβεβαίωσε διά στόματος του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλου, που παραβρέθηκε και μίλησε στην τελετή, ότι η "συνεργασία" του με τον Ταβουλάρη θα έχει συνέχεια, ενώ την ίδια στιγμή μια άλλη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή υποβρυχίων, σέρνεται στα συρτάρια, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μάλιστα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δε δίστασε να αναφερθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα υποβρύχια που έχει δεσμευτεί - χωρίς αποτέλεσμα - ότι θα αναθέσει από το 1994.

Στην αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κυβέρνησης - Ταβουλάρη, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κ. Καράμπορνος. Η ομιλία του τελευταίου στη χτεσινή τελετή, αποτέλεσε εγκώμιο στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος και συρρίκνωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. "Επιβεβαιώνουμε στην πράξη το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας", είπε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ν. Ταβουλάρη είχε πάρει εύσημα για τη στάση του ίδιου και όσων από τους εργαζόμενους τον στήριξαν στα σχέδιά του, σε αντίθεση με κάποιους άλλους εργαζόμενους που ο Ταβουλάρης διαχώρισε από τους πρώτους και είναι εκείνοι, που κατά τον ίδιο "φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης, δίνοντας μάχες για στόχους που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τις δραματικές αλλαγές της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα".

Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή μιας καθ' όλα κρατικοδίαιτης επιχείρησης, εάν αναλογιστεί κανείς πέραν των παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και του ΟΣΕ, τις επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ, τα κεφάλαια κίνησης που του δόθηκαν με την εξαγορά του Ναυπηγείου, την ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις που του εξασφάλισαν, αλλά και τις αναμενόμενες επιδοτήσεις που αναμένει από την ΕΕ για επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 6 δισ. δρχ., ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας, καυχιέται σήμερα για κερδοφορία των επιχειρήσεών του και συμβολή του στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια και στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δεσμεύτηκε χτες για ποιότητα, και γρήγορη παράδοση των εργασιών που αναλαμβάνει το Ναυπηγείο. Ετσι διαμήνυσε στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ότι η παράδοση των τριών αρματαγωγών θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2000.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το τελετουργικό μέρος της χτεσινής τελετής καθέλκυσης του αρματαγωγού "ΙΚΑΡΙΑ", αξίζει να αναφερθεί ότι, ανάδοχος ορίστηκε η χρυσή πρωταθλήτρια της χώρας Ολγα Βασδέκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ