ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διογκώνεται το κύμα των μαθητικών κινητοποιήσεων

Με μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, που δεν κλονίστηκαν από τα μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικών, επιμένουν στα αιτήματά τους οι μαθητές, οι οποίοι δεν έδειξαν να "πτοούνται" από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με εντυπωσιακές και μαζικότερες, από όλες τις προηγούμενες ημέρες, διαδηλώσεις απάντησαν οι Γάλλοι μαθητές στην εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας ότι εκπονεί πρόγραμμα αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, αποδεικνύοντας με σαφήνεια ότι οι διαβεβαιώσεις και τα λόγια δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Οι εκπρόσωποι των μαθητών διαχώρισαν τη θέση τους από όσους εμπλέκονται στα επεισόδια και υπογράμμισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους, μόλις, άρχισαν.

Σε περισσότερους από 150.000 ανεβάζουν οι επίσημες εκτιμήσεις τους μαθητές που κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας, αλλά και την πρωτεύουσα. Μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων μαθητών πραγματοποιήθηκαν, χτες το πρωί, στο Μπορντό, στη Λίλη, στη Λιόν, στη Ρουέν, στη Ρεν, στο Κλερμόν Φεράν, ενώ νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στο Στρασβούργο, τη Μασσαλία και το Παρίσι. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας των μαθητών στο Παρίσι, η οποία επρόκειτο να καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ορισμένους γνωστούς - αγνώστους και τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής από νωρίς χτες το πρωί, προειδοποιώντας τους καταστηματάρχες να κατεβάσουν τα ρολά και τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν το κέντρο της πόλης.

Τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις, καθώς ο κύριος όγκος της μαθητικής πορείας απώθησε τους ταραξίες. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα και σε τηλεφωνικούς θαλάμους, τραυματίστηκε μικρός αριθμός δημοσιογράφων και έγιναν 30 συλλήψεις. Παρ' όλα αυτά, η πορεία της πρωτεύουσας ξεκίνησε κανονικά, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις την ακολουθούσαν κατά πόδας, έχοντας εντολή "να συλλάβουν όλους, όσοι επιδίδονται σε επιθέσεις και βανδαλισμούς". Ανάλογα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στις πόλεις του Μπορντό και της Ρουέν.

Σε μια σαφή προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ επανέλαβε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν", ότι εκπονείται, ήδη, πρόγραμμα αποκέντρωσης της εκπαίδευσης το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας διορισμού των καθηγητών στις τοπικές αρχές, με στόχο "να αποφευχθούν τα λάθη της κεντρικής διοίκησης, τα οποία δημιουργούν συνωστισμό μαθητών σε ορισμένα σχολεία και σε ορισμένα άλλα υπερπληθώρα καθηγητών". Ο Αλεγκρέ παραδέχτηκε ότι οι μαθητές έχουν δίκιο στα αιτήματά τους και ομολόγησε ότι "δεν είναι, όντως, φυσιολογικό να παρατηρείται έλλειψη καθηγητών στα σχολεία". Την πλήρη υποστήριξή του στον υπουργό του έσπευσε να παράσχει και ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας, εκτιμώντας, διά στόματος του εκπροσώπου του Ντανιέλ Βελάν, ότι η πρόταση του Αλεγκρέ "είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση".

"Είναι μια μεταρρύθμιση που θα πάρει χρόνια και δε θα μας λύσει τα προβλήματα", σχολίαζαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι των μαθητών,που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, οπότε και αρχίζουν οι πρώτες διακοπές του σχολικού έτους. "Θα συσκεφθούμε, θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα των αγώνων μας και θα λάβουμε αποφάσεις", υπογράμμισε ο 18χρονος Τιμπό Κοτά, γγ της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Μαθητών Λυκείου,ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ικανοποιήσει "άμεσα και αποτελεσματικά" τα αιτήματα των μαθητών τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Στο πλευρό των μαθητών έχουν ταχθεί καθηγητές και φοιτητές.

Ο Τιμπό Κοτά έσπευσε να απαντήσει και σε όλα τα αρνητικά σχόλια που προκλήθηκαν από τα μικροεπεισόδια που συνοδεύουν τις μαθητικές πορείες, καθιστώντας σαφές ότι οι μαθητές καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και προσπαθούν να τις περιορίσουν συμπληρώνοντας, όμως, ότι "είναι αναμενόμενο να γίνουν και φθορές, όταν δεκάδες χιλιάδες άτομα πραγματοποιούν πορεία" και χαρακτηρίζοντας "υπερβολικές τις αντιδράσεις της Αστυνομίας, αλλά και τους τρόπους προβολής των συμβάντων αυτών από τα ΜΜΕ". Ο Κοτά ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους με μόνη διαφορά ότι την Τρίτη η πορεία τους θα κατευθυνθεί προς το κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση ο προϋπολογισμός.

ΙΤΑΛΙΑ
"Ναυάγιο" του Πρόντι, "πάσα" στον Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ.-

Ολες οι ενδείξεις ήταν... υπέρ του, όμως το τελικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν εναποτεθεί στην... ικανότητα και δεινότητα του Πρόντι να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Λίγο μετά το μεσημέρι χτες και μία μόλις μέρα μετά την αποδοχή της εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόντι κατέθεσε "τα όπλα" στον πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,δηλώνοντας την αδυναμία του να συγκεντρώσει την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία. Οπως ο ίδιος δήλωσε ήταν ένα "έργο που αποδείχτηκε αδύνατο". Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος της Προεδρίας δήλωσε ότι ο Πρόντι απέτυχε στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η αποτυχία του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της "Ελιάς" οφείλεται κυρίως στο βέτο που έθεσε το κεντρώο κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα,απαιτώντας τον αποκλεισμό του κόμματος των "Ιταλών κομμουνιστών", του Αρμάντο Κοσούτα,και την είσοδο δικών του υπουργών στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (UDR), που αναδείχτηκε εκ των πραγμάτων σε "διαιτητή" της ιταλικής πολιτικής κρίσης, απέρριψε χτες το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης Πρόντι μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι. "Το UDR απαντά αρνητικά στην προσπάθεια του κυρίου Πρόντι να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση", αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των υπευθύνων του κεντρώου κόμματος, ενώ "τo UDR είναι διατεθειμένο να εξετάσει μιαν άλλη υποψηφιότητα (από εκείνην του κ. Πρόντι) για την πρωθυπουργία", συμπληρώνει από την πλευρά του ο Κοσίγκα.

Εντολή στον Ντ' Αλέμα;

Μετά από τη χτεσινή αποτυχία του Πρόντι, οι πολιτικές ζυμώσεις για την εξεύρεση μιας λύσης που θα απομάκρυνε τον εφιάλτη των πρόωρων εκλογών με το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης βρίσκονται στο φόρτε τους. Ηδη ο Σκάλφαρο άρχισε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να διαπιστώσει αν θα υπήρχε κάποιος άλλος πολιτικός που θα μπορούσε να λάβει την εντολή και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τώρα όλη η προσοχή στρέφεται προς τον "κεντροαριστερό" συνασπισμό της "Ελιάς" που, όπως αφήνει να διαρρεύσει... προσανατολίζεται να προτείνει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Μάσιμο ντ' Αλέμα,γραμματέα των "Δημοκρατικών της Αριστεράς", ο οποίος εμφανίζεται όμως ότι διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις και δεν έχει απαντήσει. Ηδη το επιτελείο της "Ελιάς" έχει αρχίσει να εξετάζει τις δυνατότητες επιτυχίας που θα μπορούσε να έχει, αν αναλάβει την εντολή. Ιδιαίτερα θέλει να διερευνήσει αν το κόμμα του Κοσίγκα θα τον υποστήριζε χωρίς να θέσει όρους που θα ισοδυναμούσαν με βέτο.

Εκτός των άλλων η ηγεσία του νεοϊδρυθέντοςΚόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, που προήλθε από την πρόσφατη διάσπαση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Σε ανακοίνωσή τους οι Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο και Λουίτζι Μαρίνο,επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος κόμματος στην Κάτω Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα, τονίζουν ότι θα προτείνουν επίσημα στον πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο να αναθέσει την εντολή στον ντ' Αλέμα. Το κλίμα που υπάρχει υπέρ του Ντ' Αλέμα είναι ολοφάνερο και από τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χτεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" τιτλοφορείται "Τώρα είναι η σειρά του ντ' Αλέμα".

Σε αυτό το κλίμα συνηγορούν και οι δηλώσεις του Κοσίγκα, όπου φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον ντ' Αλέμα, μια που είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας από ένα νέο κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
"Δυσμενείς" προβλέψεις

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ηταν στραβό το ...κλίμα στις χρηματαγορές "το 'φαγαν" και οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που προβλέπει δραστική μείωση των εμπορικών συναλλαγών για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΕ που αναφέρονται σε χτεσινό ανακοινωθέν του οργανισμού, από την έδρα του στη Γενεύη, θα σημειωθεί δραστική πτώση του ρυθμού ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου για τον τρέχοντα και τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της κρίσης στην Ασία. Η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου το 1998 θα πέσει στο 4% έναντι του 7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και έναντι του 9,5% που ήταν το 1997, ενώ το 1999 ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου θα περιοριστεί γύρω στο 3%, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΠΟΕ, Πάτρικ Λόου.

Οι τωρινές προβλέψεις του ΠΟΕ για καθοδική σπειροειδή πορεία του διεθνούς εμπορίου έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μάρτη, σύμφωνα με τις οποίες η ασιατική κρίση θα αποτελούσε "ένα μικρό χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία. Η αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου επιβλήθηκε, κατά τον Λόου, "από έναν συνδυασμό παραμέτρων, που αρχίζουν από την ασιατική κρίση και συνδέονται επίσης με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία το 1998, καθώς και με την αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ΕΕ και τις ΗΠΑ".

Δεν έλειψε η γνωστή ευρηματικότητα των μαθητών
οι μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις στη Γαλλία. Το

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις στη Γαλλία. Το στιγμιότυπο είναι από τη Νίκαια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ