ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Αγωνιστική συνέχεια για δημόσια υγεία

Η αγωνιστική συνέχεια των κινητοποιήσεων που υπερασπίζουν τη δημόσια υγεία και εξασφαλίζουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία επιβεβαιώθηκε προχτές το βράδυ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), η οποία στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική των περικοπών στην ώρα της ανάγκης.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς είχαν προηγηθεί ενέργειες με τυχοδιωκτικά και μαξιμαλιστικά χαρακτηριστικά από κάποιες δυνάμεις των νοσοκομειακών γιατρών. Ηταν ενέργειες που αν και είχαν περιορισμένο χαραχτήρα διευρύνθηκαν από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που έδιναν την εντύπωση μεγεθυμένων δραστηριοτήτων, ενώ στην πραγματικότητα εξαντλούνταν σε επιδείξεις μπροστά στις κάμερες. Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ιδιαίτερα όταν άρχισε να δίνει εξηγήσεις - κατόπιν απόφασης της ΕΙΝΑΠ - ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΝΑΠ Ι. Προυσανίδης.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αντιπαρήλθε κάποιες τυχοδιωκτικές προκλήσεις και με τη μέγιστη πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων επαναβεβαίωσε τις θέσεις της για ασφάλεια των εφημεριών και αξιοπρεπές μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να κλείσουν την πόρτα των νοσοκομείων στην ώρα της ανάγκης θα είναι με το μέρος εκείνων στους οποίους κλείνεται η πόρτα.

Τη Δευτέρα θα γίνει παννοσοκομειακή συνάντηση στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ. Την Τρίτη η ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, ενώ θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση στο κέντρο της Αθήνας σε μεγάλη αίθουσα, όπου θα παρθούν οι περαιτέρω αποφάσεις.

Εκσυγχρονιστική σχιζοφρένεια

Σε δάνειο 24 δισ. δραχμών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την υγεία - πρόνοια προχώρησε η κυβέρνηση, όταν η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είναι για την υγεία 18% και για την πρόνοια 8%

Οι προεκλογικές ανάγκες επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας σε συνδυασμό με την ανικανότητα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υγεία και την πρόνοια οδήγησαν την κυβέρνηση στο δανεισμό απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος υγεία - πρόνοια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).

Ετσι χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ο υποδιοικητής της ΕΤΕπ υπέγραψαν σύμβαση δανείου ύψους 24 δισ. δραχμών ως συμπλήρωμα στο πρόγραμμα υγεία - πρόνοια του ΚΠΣ για την περίοδο 1994-1999. Την ίδια στιγμή η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είναι απελπιστικά χαμηλά.

Για την περίοδο '94-'99 είχαν προϋπολογιστεί για την υγεία 224.918 ECU (76,5 δισ. δραχμές) και για την πρόνοια 84.718 ECU (28,9 δισ. δραχμές).

  • Για την περίοδο '94-'97 η κυβέρνηση απορρόφησε στην υγεία μόλις 40.834 ECU - δηλαδή 13,9 δισ. δραχμές.
  • Στην πρόνοια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς την ίδια περίοδο ('94-'97) η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν μόλις 7.126 ECU - δηλαδή 2,5 δισ. δραχμές!

Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε εξαγγελίες για κάποια έργα ή "κάποιες δράσεις" - κατά την προσφιλή της έκφραση - πάντα έλεγε ότι έχει "εξασφαλισμένη τη συμμετοχή" του ΚΠΣ. Και τώρα έρχεται να χρεώσει τον ελληνικό λαό με δάνεια για κάτι που δεν κατάφερε και για το οποίο ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει - και πληρώσει ακριβά - μέσω της φορολογίας.

Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά η εκσυγχρονιστική θρασύτητα είναι απύθμενη. Ετσι ο Χρ. Πάχτας χτες μετά την υπογραφή θριαμβολόγησε δηλώνοντας: "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας ο ευαίσθητος τομέας της υγείας ενισχύεται με πόρους πέραν των κοινοτικών κονδυλίων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, μέσα από ποιοτικές παρεμβάσεις, να επιταχύνει την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας στη χώρα μας".

Τόσο απ' την απαρίθμηση των έργων όσο και απ' τις δηλώσεις του Χρ. Πάχτα διαφαίνεται πλήρως η απόφαση της κυβέρνησης για την πλήρη περιθωριοποίηση Εθνικού Συστήματος Υγείας - ό,τι δηλαδή απόμεινε απ' το κουτσουρεμένο εγχείρημα των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. "Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ανάπτυξη ευέλικτων δομών για την παροχή εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με παράλληλη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας", είπε ο υφυπουργός.

Ανάμεσα σε αυτά που θα προωθηθούν με το δάνειο - όπως αναφέρει ο υφυπουργός - είναι η Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (υποδομή και εξοπλισμός) και η Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, ως ανεξάρτητου φορέα ελέγχου και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, που θα περιλαμβάνει Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Κέντρο Υγείας, Κεντρικό και Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες ανήκουν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και αν δεν έχουν αναπτυχθεί, η αιτία βρίσκεται πρωτίστως στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τώρα αυτές οι έννοιες περί ανεξάρτητων φορέων φέρνουν στην πρώτη γραμμή την - εκτός ΕΣΥ - ανάπτυξη κάποιων δομών.

Κατά τα άλλα το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την "ολοκλήρωση και την άμεση λειτουργία των 15 νέων νοσοκομειακών μονάδων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα υγείας - πρόνοιας, στον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις στον τομέα της επείγουσας ιατρικής".

Επανάληψη προεκλογικών ψεμάτων

Η χτεσινή ανακοίνωση για το δάνειο που αφορά στην υγεία - πρόνοια, συνοδεύεται, μεταξύ των άλλων, με υποσχέσεις ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κτιριακή υποδομή και τα αεροπορικά μέσα του ΕΚΑΒ, καθώς και τη Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας για τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες - το οποίο Κέντρο θα στηρίζεται στο ΕΚΑΒ.

Ε, αυτό το ΕΚΑΒ και η κάλυψη με πτητικά μέσα των νησιών του Αιγαίου έχει καταντήσει εμετική προεκλογική κοροϊδία.

***

Ιδού τα γεγονότα:

  • Απ' το 1981 υπάρχει η ιδέα για τον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ αεροπλάνα και ελικόπτερα.
  • Το ΕΚΑΒ το Μάρτη του 1994 παρουσίασε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 25 δισ. ενταγμένο στα κοινοτικά προγράμματα. Ηρθε όμως η Κοινότητα και είπε ότι δε χρηματοδοτηθεί τέτοια προγράμματα και τα 25 δισ. τα "έκοψε" στα 12 δισ.
  • Στις 22.8.1996 - ήταν προεκλογική περίοδος καθώς οι εκλογές έγιναν στις 22.9.1996 - η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη - παρουσίασε το πρόγραμμα υγειονομικής θωράκισης των νησιών του Αιγαίου με την επωνυμία "Ιπποκράτης". Είπαν τότε - μεταξύ των άλλων - ότι θα αγοράσουν τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
  • Το ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές της 22.9.1996 ανέφερε (Βλέπε και σχετικό σχόλιο του "Ρ" της 14.9.1996 σελίδα 6) ότι στο ΕΚΑΒ "αποκτήθηκαν άμεσα δύο αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα για τα επείγοντα περιστατικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας".
  • Στο ίδιο προεκλογικό πρόγραμμα γινόταν παρουσίαση του προγράμματος "Ιπποκράτης", αναφέροντας: "Δημιουργήθηκε δίκτυο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με αεροπορικά μέσα (δύο αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα)".

Και όταν μιλούσαν για τα πτητικά μέσα του "Ιπποκράτη" εννοούσαν τα ίδια μέσα του ΕΚΑΒ.

***

Ε, λοιπόν για αυτά τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ οι διαδικασίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο με ευθύνη της κυβέρνησης. Κι έρχονται από πάνω και σου λένε ότι σε χρεώνουν και με ευρω-δάνειο για προεκλογικούς λόγους.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι: "Ε, άει σιχτίρ! "

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Εξάρτηση από τα μεγαλοσυμφέροντα

Δεν πρόλαβαν να στεριώσουν τα δεντράκια που φύτεψαν τα παιδιά της Κοινότητας Απεξάρτησης του "18 Ανω" (βλέπε φωτογραφία), πριν μία βδομάδα στον Υμηττό, με τη συμβολή και τη συμπαράσταση πολιτικών προσώπων - μεταξύ των οποίων και ο Λεων. Αυδής.Δεν πρόλαβαν να στεριώσουν τα δεντράκια κι όμως οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ, μία βδομάδα μετά τη δεντροφύτευση, στις 15.10.98, πέρασαν πάνω από αυτά και τα κατάστρεψαν.

"Η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παρανομία, αφού καταστρέφει αναδασωτέα περιοχή", τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι απεξαρτημένοι του "18 Ανω". Και συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι "όλοι εμείς που δίνουμε τη μάχη της απεξάρτησης και της κοινωνικής μας επανένταξης θελήσαμε με αυτή τη βαθιά συμβολική πράξη μας της αναδάσωσης του Υμηττού να δώσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία το μήνυμα της πρόληψης από τα ναρκωτικά, που είναι πρώτα απ' όλα αγωνιστική στάση ζωής".

Δυστυχώς, όμως, επισημαίνουν οι νέοι από το "18 Ανω" οι μπουλντόζες διέλυσαν όσες αυταπάτες - αλλά και ελπίδες - πρόλαβαν να δημιουργηθούν. "Παρ' όλα αυτά εμείς δεν το βάζουμε κάτω", τονίζουν και δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ερευνα για τον ορό

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα" χορηγήθηκε σε ασθενή ορός που η ημερομηνία του είχε λήξει.

Τη σχετική καταγγελία έκανε συγγενής του συγκεκριμένου ασθενή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ