ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΜΕ ΤΗ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ"
Δημοτική Αρχή δίπλα στους δημότες

- Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής και με ποιες προοπτικές πηγαίνετε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών;

- Το αποτέλεσμα ήταν θετικό τόσο για το συνδυασμό μας όσο και για την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, δεδομένου ότι στο Δήμο Δεσκάτης υπήρχαν τέσσερα ψηφοδέλτια και η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" βγήκε πρώτη με τη βοήθεια των δημοτών. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δείχνει ότι κατορθώσαμε μέσα από την παράταξή μας να συσπειρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του λαού της περιοχής. Αλλωστε αυτό το αποτέλεσμα εκτός από θετικό, είναι και η προοπτική μας για την αυριανή μέρα των εκλογών. Ελπίζουμε ότι και πάλι με τη βοήθεια των δημοτών θα μπορέσουμε να επικρατήσουμε του αντίπαλου συνδυασμού του Θ. Γκαταϊφη, που παρόλο ότι "κατεβαίνει" στις εκλογές σαν ανεξάρτητος συνδυασμός, κατόρθωσε να συσπειρώσει το συντηρητικό χώρο της περιοχής.

- Τι θα κάνετε από τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη αν ο λαός της Δεσκάτης σάς δώσει την ψήφο του;

- Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων όχι από επίσημους κομματικούς φορείς αλλά από στελέχη γενικότερα και ψηφοφόρους. Η συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων έγινε με τρεις απαράβατους όρους. Πρώτος όρος ήταν να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Ο δεύτερος όρος ήταν να κάνουμε πράξη στον τόπο μας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, προϋποθέσεις αναγκαίες για να δικαιωθεί το πρόγραμμά μας. Και ο τρίτος ήταν, να είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον αγρότη και στις όποιες διεκδικήσεις τους. Να πρωτοστατούμε στους αγώνες των εργαζομένων και όλων των δημοτών με μόνη προϋπόθεση τη δικαίωση των συμφερόντων τους. Με αυτούς τους τρεις στόχους πάμε στις εκλογές και από Δευτέρα, αυτοί θα είναι ο πιλότος που θα μας κατευθύνει για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για το δήμο.

- Ποια είναι η κατάσταση στη Δεσκάτη και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους κατοίκους της περιοχής σας;

- Η Δεσκάτη είναι μία περιοχή άγονη, ορεινή και φτωχή με πολύ λίγες δυνατότητες ανάπτυξης, για τον λόγο αυτό και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πόρους από το κράτος. Οσον αφορά τον τομέα της αγροτικής εκμετάλλευσης, θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία των ανάλογων συνθηκών ώστε να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και να μην μετακινούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής μας είναι ο μπασμάς (ο καπνός), που για μια μεγάλη περίοδο έδωσε οικονομική πνοή στην περιοχή μας. Αν δεν προσεχτεί ιδιαίτερα η καλλιέργεια και δεν ενισχυθούν οι παραγωγοί, η περιοχή μας θα ερημώσει.

Επίσης στοχεύουμε και σε μια πολιτισμική και πολιτιστική αναβάθμιση, καθώς στην περιοχή μας υπάρχουν και οι ρίζες και ο χώρος ώστε να αναπτυχθούν αυτοί οι τομείς σε μεγάλο βαθμό. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σε όλους αυτούς τους τομείς χωρίς να εξυπηρετήσουμε και χωρίς να παγιδευτούμε σε μεγάλα συμφέροντα. Αυτό που προσδιορίζει τη στάση και την πολιτική μας, είναι το συμφέρον του τόπου και του λαού της περιοχής μας. Οσο για την αυριανή μέρα των εκλογών, καλούμε το λαό να ενισχύσει την προσπάθειά μας, ώστε να βγούμε νικητές για να μπορεί ο τόπος και ο λαός να έχει ελπίδες για το μέλλον.

Ε. Γ.

ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ

Ούτε τον έναν, ούτε τον άλλο. Ούτε τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ, ούτε τον υποψήφιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΝ.Αυτό σημαίνει, να πέσουν στις κάλπες πολλές 100άδες χιλιάδες ψηφοδέλτια άκυρα ή λευκά. Και όσοι δε θέλουν να πάνε στις κάλπες, αλλά θέλουν να εκφράσουν με αποχή την αντίθεσή τους σε όλους, ας κάνουν αποχή. Μετράει κι αυτή. Είναι μια μορφή αντίστασης. Και είναι μια μορφή αντίστασης, επειδή τώρα ο λαός δεν έχει παντού τη δυνατότητα να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Την έχει μόνο σε 86 χώρους. Δεν την έχει στους υπόλοιπους. Και επειδή στους υπόλοιπους υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν στηρίξει την κυβερνητική πολιτική ή άλλοι που δεν έχουν δώσει το μήνυμα ότι θα αρνηθούν την ιδιωτικοποίηση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που αφορούν και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, γι' αυτό και η αποχή είναι μια μορφή καταδίκης τους.

Ακυρο, λοιπόν, λευκό ή αποχή!

Για να ηχήσει δυνατά το μήνυμα για μια φιλολαϊκή πορεία. Για να καταγραφεί στην πάλη για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της. Να ηχήσει δυνατό το μήνυμα της λαϊκής χειραφέτησης από κάθε σενάριο, κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό, από κάθε μορφής αντιλαϊκή γραμμή.

Ηταν επόμενο, αυτή η πεντακάθαρη θέση του ΚΚΕ, να μην αρέσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και επιχειρείται να χτυπηθεί με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα στα άλλα μας λένε και το εξής: Εσείς θέλετε να ψηφιστούν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά δίνετε γραμμή να μην ψηφιστούν οι άλλοι. Δεν είναι αυτό αντιφατικό;

Το ΚΚΕ, πράγματι, κάνει ό,τι μπορεί για να υπερψηφιστούν και να εκλεγούν τα πρόσωπα και οι συνδυασμοί που στηρίζει και στο β' γύρο. Και υπογραμμίζει, ότι η εκλογή τους θα είναι εναρμονισμένη με τα λαϊκά συμφέροντα, αφού πρόκειται για αγωνιστικούς συνδυασμούς, που θα αντιπαλέψουν την πολιτική της ΟΝΕ, της πλουτοκρατίας.

Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα σ' αυτό και στη θέση για άκυρο, λευκό, αποχή. Το αντίθετο. Το κάλεσμα υπερψήφισης των αγωνιστικών ενωτικών συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι απόλυτα συνεπές και εναρμονισμένο με τη θέση για λευκό, άκυρο, αποχή. Γιατί, αφού υπερψήφιση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα, τότε και η καταδίκη - με όποιον τρόπο - των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ σημαίνει ενίσχυση του ίδιου ρεύματος.

Το άκυρο, λευκό, αποχή, εναρμονίζεται και με τη στάση καταδίκης του αντιδημοκρατικού νόμου των δύο γύρων, που λειτουργεί εκβιαστικά, που στοχεύει στη χειραγώγηση και στον καταναγκασμό. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει πολλές φορές την κατάργησή του, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε στον εκβιασμό...

Το ΚΚΕ δεν απευθύνεται στα άλλα κόμματα. Απευθύνεται στους εργαζόμενους, στο λαό, όποιον συνδυασμό κι αν ψήφισαν την α' Κυριακή και τους καλεί να ξανασκεφτούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ρίξουν άκυρο, λευκό ή να κάνουν αποχή, όπου οι υποψήφιοι που στήριξε το ΚΚΕ απουσιάζουν. Πώς να πάρει την ευθύνη το ΚΚΕ να υποδείξει την υπερψήφιση κάποιου απ' τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο β' γύρο, τη στιγμή που αυτό το πρόσωπο θα εφαρμόσει την πολιτική της ΟΝΕ, που περνάει μέσα και απ' το θεσμό της Αυτοδιοίκησης; Δε θα έχει δίκιο ο εργαζόμενος να μας πει αύριο, όταν θα δέχεται τις συνέπειες της επιλογής, ότι δεν του είπαμε την αλήθεια, ότι δεν τον προειδοποιήσαμε;

Δε θα ήμασταν σήμερα υπόλογοι απέναντί του, αν το 1994 είχαμε υποδείξει τον Πάγκαλο ή τον Σκοτινιώτη, τον Αγραπίδη ή τον Λογοθέτη; Ετσι και αύριο θα είμαστε υπόλογοι, αν του προτείνουμε τον Παπαγεωργόπουλο ή τον Λαζαρίδη.

Το γεγονός ότι οι διάφοροι υποψήφιοι έχουν μεταξύ τους διαφορές, δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία: Οτι συμφωνούν στη γενική πολιτική κατεύθυνση. Ετσι, λοιπόν, το ΚΚΕ ζήτησε απ' το λαό να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που στήριζε. Η πλειοψηφία του λαού δεν το έκανε. Στους περισσότερους χώρους οι υποψήφιοι μας αποκλείστηκαν. Επόμενο, λοιπόν, είναι να έχει σήμερα ο λαός μπροστά του δύο πρόσωπα που η πολιτική τους δεν αντιστοιχεί με τα συμφέροντά του.

Η θέση του ΚΚΕ για άκυρο, λευκό ή αποχή δεν είναι... λάστιχο, όπως η θέση των άλλων κομμάτων, που την προσαρμόζουν από Δήμο σε Δήμο και από Νομαρχία σε Νομαρχία, για να μπορούν να παίζουν με όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και μεταξύ τους, ψαρεύοντας σε θολά νερά και κρύβοντας "με ποιον πάνε και γιατί".

Λευκό, άκυρο, και αποχή, λοιπόν, αύριο.Είναι η μόνη στάση που συμβαδίζει και βοηθάει τα λαϊκά συμφέροντα.

Μ. Μ.

Η θέση του ΚΚΕ για άκυρο, λευκό ή αποχή δεν είναι... λάστιχο, όπως η θέση των άλλων κομμάτων, που την προσαρμόζουν από Δήμο σε Δήμο και από Νομαρχία σε Νομαρχία, για να μπορούν να παίζουν με όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και μεταξύ τους, ψαρεύοντας σε θολά νερά και κρύβοντας "με ποιον πάνε και γιατί"

χερακια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τους συνδυασμούς, με επικεφαλής μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος ή ανεξάρτητους, που παίρνουν μέρος στο β γύρο και υποστηρίζονται από το ΚΚΕ (σελίδα 5).

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ και τον εαυτό τους, ο ένας μετά τον άλλο οι κλακαδόροι της κυβέρνησης, όσο φτάνουμε προς τις κάλπες. Χαρακτηριστική περίπτωση οι άνθρωποι του Μπόμπολα στο ΕΘΝΟΣ, που έχουν πάρει εργολαβικά την υπόθεση αλίευσης ψήφων, ενόψει του αυριανού δεύτερου γύρου των εκλογών (σελίδα 12).

Η "ΠΑΡΕΛΑΣΗ" Δυτικών και άλλων διπλωματών στο Βελιγράδι για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της "συμφωνίας" για την "ειρήνευση" στο Κόσσοβο, υπό την απειλή βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε και χθες (σελίδα 14).

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ σχιζοφρένεια. Σε δάνειο 24 δισ. δραχμών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την υγεία - πρόνοια προχώρησε η κυβέρνηση, όταν η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είναι για την υγεία 18% και για την πρόνοια 8% (σελίδα 16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ