ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
Σελ. /16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενα βήμα "εμπρός", ένα βήμα "πίσω"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ άρχισαν "εξερευνητικές" πτήσεις πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ 13μελής ομάδα "ανιχνευτών" του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατέφτασε στο Κοσσυφοπέδιο, υπό το φως ανανεωμένων κατηγοριών περί "επιθέσεων" κι από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, τρεις Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο κι άλλοι 2 τραυματίστηκαν, σε επεισόδιο που σημειώθηκε 30 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα.

Πρόκειται για την "καλύτερη απόδειξη ότι ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) δε σέβεται την εκεχειρία", σύμφωνα με Σερβικές πηγές.

Τυχόν επανάληψη των εχθροπραξιών, σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, θα "περιπλέξει" τις προοπτικές ειρήνης και θα δυσκολέψει το έργο των άοπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης έκανε λόγο χτες για 13 επιθέσεις που εξαπέλυσε ο UCK. Από πλευράς του, το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης κατήγγειλε ότι οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο επτά χωριά στα περίχωρα του Μαλίσεβο.

Την "ανησυχία των ΗΠΑ" για την "αναζωπύρωση των συγκρούσεων" μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν.

Ο Ρούμπιν παραδέχτηκε πως "η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές", αναφερόμενος σε αποχωρήσεις σερβικών δυνάμεων από την περιοχή και την επιστροφή ορισμένων από τους πρόσφυγες στα χωριά τους.

Το 75% των προσφύγων κατοίκων της Στίμλιγε και της Σουβάριτσα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ από το Κοσσυφοπέδιο αναχώρησε μία "τεθωρακισμένη ταξιαρχία", δήλωσε ο Ρούμπιν.

"Είναι δύσκολο" να καταμετρήσει κανείς, με τρόπον αξιόπιστο το μέγεθος της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων, πριν την εγκατάσταση του μηχανισμού επαλήθευσης που θα τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή από τον ΟΑΣΕ, σχολίασε ο Ρούμπιν.

Στο μεταξύ, η Ρωσία θα αποστείλει στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 200 παρατηρητές, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επιτροπής "επαλήθευσης" 2.000 ανθρώπων του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Μπαμπούριν, που πραγματοποίησε τη δήλωση αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γιουγκοσλαβία.

Κατά το Ιτάρ - Ταςς, ο Μπαμπούριν πρόσθεσε ότι οι 200 Ρώσοι παρατηρητές θα προέρχονται "κυρίως" από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Βοσνίας.

ΙΣΡΑΗΛΟ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Αδιέξοδα στις συνομιλίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΥΑΪΤ ΜΙΛΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ -

Την ανάγκη του για μια "προσωπική διπλωματική νίκη" και φυσικά επιβεβαίωση προσπαθεί να επιτύχει απεγνωσμένα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η πραγματικότητα μάλλον τείνει να τον διαψεύσει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετέβη για άλλη μια φορά χτες το απόγευμα στο Γουάι Πλαντέισον, για να παραστεί στην ισραηλο - παλαιστινιακή διάσκεψη που διεξάγεται όλο το Σαββατοκύριακο. Ο Κλίντον, που συνοδευόταν από τον σύμβουλό του επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ και πολλούς συνεργάτες του δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο ενδεικτικό της αμφισημίας της κατάστασης, αλλά και της κατήφειας για το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να παραβρεθούν σε ένα συμβολικό"κοινό δείπνο", όπου διεξάγονται οι συνομιλίες κορυφής για το Μεσανατολικό, ανακοινώθηκε από διπλωματικές πηγές.

Το γεγονός τούτο αναδεικνύει εύγλωττα τις σημαντικές διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές, τόνισαν οι ίδιες πηγές, παρά την επιμέρους τους προσέγγιση σε επιμέρους ζητήματα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήλπιζε, πως, εάν οι συνομιλίες αποδεικνύονταν καρποφόρες, θα ήταν δυνατό να καταφέρει τη "συνύπαρξη" του Γιάσερ Αραφάτ και Μπένζαμιν Νετανιάχου,αφότου θα τους είχε συναντήσει τον καθένα χωριστά. Προφανώς, όμως, ο Κλίντον βγήκε από τις συνομιλίες του με τον Νετανιάχου άπραγος, αφού πέρασε αρκετές ώρες στον τόπο των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να ρίξει το προσωπικό του βάρος στις διαπραγματεύσεις και να πείσει τις ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΙΝΟΣΕΤ
Μία "απίστευτη" σύλληψη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αρκετοί το είχαν υποψιαστεί μετά τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις των Ισπανών δικαστών, αλλά σχεδόν όλοι έμειναν άφωνοι και έκπληκτοι με την είδηση της σύλληψης του δικτάτορα που αιματοκύλησε τη Χιλή και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, το Λονδίνο, όπου βρισκόταν για να κάνει μία εγχείρηση. Ο Αουγκούστο Πινοσέτ συνελήφθη την Παρασκευή στο Λονδίνο μετά την ενέργεια του Ισπανού δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν να ζητήσει τη σύλληψή του προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη κατηγορούμενος για τη δολοφονία Ισπανών πολιτών στη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας του, ενώ άρχισε και η διαδικασία έκδοσής του. Ο Πινοσέτ διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο όμως "δεν εξασφαλίζει" διπλωματική ασυλία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλαν Μάικλ,αφού όπως εξήγησε ο ίδιος ένα διπλωματικό διαβατήριο "δεν εγγυάται απαραίτητα τη διπλωματική ασυλία". Ο Βρετανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αφού έφτασε στη Βρετανία και εισήχθη στο νοσοκομείο ο Πινοσέτ, υποβλήθηκε το αίτημα των ισπανικών αρχών, το οποίο θα μελετήσουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές για ένα διάστημα 40 ημερών, "περίοδο κατά την οποία οι ισπανικές αρχές πρέπει να τεκμηριώσουν την αίτησή τους". "Κατά την περίοδο αυτή, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να συνεχιστεί η διαδικασία. Πρόκειται για μία διαδικασία απολύτως ξεκάθαρη και δεν υπήρξε η παραμικρή ανάρμοστη παρέμβαση", κατέληξε ο Βρετανός υφυπουργός, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση των Εργατικών ενήργησε στην προκειμένη περίπτωση με πολιτικά κριτήρια.

ΠΓΔΜ
"Κρίσιμες" εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.-

Στις χτεσινές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα δύο κόμματα που εμφανίζονταν να "μονομαχούν" ήταν το κυβερνών και το εθνικιστικό. Φυσικά, η απάντηση το ερώτημα τι θα βγάλει η κάλπη αφορά όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τα ταραγμένα Βαλκάνια.

Υπό το βλέμμα 200 διεθνών παρατηρητών, άνοιξαν χτες οι κάλπες για την ψηφοφορία των 3/4 των 2 εκατ. του πληθυσμού της ΠΓΔΜ για την ανάδειξη των 120 μελών του νέου Κοινοβουλίου της χώρας.

Σχεδόν 30 κόμματα θα διεκδικήσουν θέση στον κοινοβουλευτικό χάρτη, όμως εκτιμάται πως μόλις έξι θα κατορθώσουν εν τέλει να καταλάβουν έδρα στο Σώμα της νομοθετικής εξουσίας.

Πολιτικοί αναλυτές, κρίνοντας "γαλήνια" τη στάση ορθοδόξων και μουσουλμάνων έναντι της "ανήσυχης" αλβανικής κοινότητας, έκαναν λόγο για "αποδείξεις" πολιτικής ωριμότητας των πολιτικών κύκλων της ΠΓΔΜ, που απέκτησε κρατική οντότητα προ επταετίας, όταν αποσχίστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία..

Τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό διάλογο ήταν τα οικονομικά προβλήματα κι η (εφιαλτικά καλπάζουσα) ανεργία (πλήττει το 40%).

Ωστόσο το Αλβανικό,αν και δε θίχτηκε ανοιχτά από τους παράγοντες της μειονότητας, παρέμεινε κύριο θέμα "κάτω από τις γραμμές" των λόγων τους σε προεκλογικές αναφορές και συζητήσεις. Η κόκκινη σημαία της Αλβανίας με τον μαυραητό δεν έλειψε από τα χέρια των μελών της μειονότητας από καμία προεκλογική συγκέντρωση των αντιπροσώπων τους...

Επικρατέστερα κόμματα στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις στατιστικές ενδείξεις, είναι η κυβερνητική Κοινωνική Δημοκρατική Συμμαχία της Μακεδονίας (SDSM) και το αντιπολιτευτικό Κίνημα για την Ανασύσταση της Μακεδονίας (VMRO - DPMNE), που όμως αμφότερα δεν αναμενόταν να ξεπεράσουν το ποσοστό του 25% των ψήφων.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν επιτύχουν πλειοψηφία για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος σε δυο βδομάδες.

Οι πρώτοι 13 της λεγόμενης "Ομάδας Επαλήθευσης" της δύναμης του ΟΑΣΕ

Οι πρώτοι 13 της λεγόμενης "Ομάδας Επαλήθευσης" της δύναμης του ΟΑΣΕ έφτασαν χτες στην Πρίστινα

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Συνομιλίες "χωρίς συμφωνία"

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η περιλάλητη και "πιο σοβαρή" προσπάθεια προσέγγισης Πακιστάν - Ινδίας μετά τις πυρηνικές δοκιμές του Μάη τέλειωσε χτες χωρίς να τελεσφορήσει, αφήνοντας πάντως πίσω της διμερείς υποσχέσεις "επανάληψης" του διαλόγου.Η 3ήμερη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών "ήταν απλώς η αρχή", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Κ. Ραγκουνάθ. Οι δύο πλευρές εξέτασαν βήματα "οικοδόμησης εμπιστοσύνης", αλλά δε συμφώνησαν στο ποια θα είναι και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες ήταν το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ. Δεν υπήρξε ωστόσο καμιά αναφορά σε αυτό στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία. Ο Πακιστανός υπουργός, Σ. Αχμέντ, περιορίστηκε να πει ότι οι διμερείς σχέσεις "δεν μπορούν να βελτιωθούν" χωρίς επίλυση του "αγκαθιού" του Κασμίρ, εξ αφορμής του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους 100 άνθρωποι τους τελευταίους μήνες...

Ελπίδες "σημαντικής προόδου" δε μοιάζουν να υπάρχουν, αλλά, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, "το θετικό είναι ότι υπάρχει διάλογος και θα συνεχιστεί"...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πωλούνται βρέφη (!)

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το κύκλωμα της εμπορίας βρεφών στην Αλβανία αποδεικνύεται πιο πολυπλόκαμο από όσο οποιοσδήποτε ανέμενε: Χτες η εφημερίδα "Koha Jone" αποκάλυψε την ύπαρξη παράνομης "κλινικής" η οποία διακινεί ζωτικά όργανα νεογέννητων βρεφών από την Αλβανία στην Ιταλία...

Επικαλούμενη εισαγγελικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι χειρουργοί στα Τίρανα αφαιρούν ζωτικά όργανα από νεογέννητα και τα διοχετεύουν παράνομα στην Ιταλία, μετά από παραγγελία των "ενδιαφερομένων".

"Γιατροί και χειρουργοί έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εγχειρήσεις σε βρέφη σε μία παράνομη κλινική στα Τίρανα και στη συνέχεια έχουν πουλήσει τα όργανα στην Ιταλία" είναι η ανατριχιαστική (όσο και εξοργιστικά κυνική) δήλωση εισαγγελικής πηγής που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, καθώς "η αστυνομία προσπαθεί ακόμα να εντοπίσει" την κλινική.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι γιατροί που ενέχονται στην υπόθεση έλεγαν στις μητέρες ότι το παιδί πέθανε κατά τον τοκετό, υπήρξαν όμως και ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες πούλησαν οι ίδιες οι μητέρες τα μωρά τους στα μέλη του παράνομου δικτύου. Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν ανακαλύφθηκε ότι ορισμένα μικρά φέρετρα που προορίζονταν για ταφή ήταν άδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ