ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σταμάτησε η επιδότηση ενοικίου!

Το σχετικό κονδύλι του Οργανισμού έχει εξαντληθεί από τον Απρίλη σε επιδοτήσεις του 1997 και οι φετινοί δικαιούχοι πρέπει να περιμένουν του ...χρόνου και βλέπουμε! Απάτη, οι προεκλογικές εξαγγελίες για περισσότερες και μεγαλύτερες επιδοτήσεις

"Ξεκρέμαστοι" μένουν οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για φέτος, καθώς - όπως αποκαλύπτεται - δεν υπάρχει δραχμή στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού του Οργανισμού.Το κονδύλι εξαντλήθηκε απ' τον Απρίλη, καλύπτοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του περασμένου χρόνου! Και όμως, μόλις πριν λίγες μέρες, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΟΕΚ, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου "μοίραζε" και πάλι επιδοτήσεις και μάλιστα ...αυξημένες σε χιλιάδες δικαιούχους...

Κάθε χρόνο, τους μήνες Μάη - Ιούνη, οι δικαιούχοι καταθέτουν αιτήσεις και απ' τον Σεπτέμβρη αρχίζει να τους καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης για όλο το χρόνο εφάπαξ. Για πρώτη φορά φέτος, η καταβολή δεν ξεκίνησε το Σεπτέμβρη και ούτε πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι τέλος του χρόνου!

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαρής, προϊστάμενος του γραφείου του προέδρου του ΟΕΚ, όπου απευθυνθήκαμε μετά από δεκάδες καταγγελίες δικαιούχων, το κονδύλι για την επιδότηση ενοικίου του προϋπολογισμού του '98 έχει εξαντληθεί!Σημείωσε πως μέχρι τον Απρίλη δίνονταν απ' αυτό επιδοτήσεις σε δικαιούχους του '97!

Το αρχικό κονδύλι του προϋπολογισμού ήταν 11 δισ. δραχμές, όμως η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε προς τα κάτω όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού και το συγκεκριμένο το μείωσε στα 9 δισ. δραχμές! Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρήματα του ΟΕΚ προέρχονται από εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, ενώ το κράτος επιχορηγεί τον Οργανισμό με μόλις 100 εκατ. δρχ. ετησίως, όταν ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΕΚ είναι 500 δισ. δραχμές.

Οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου για το '98 θα πρέπει - σύμφωνα με τον κ. Σαρή - να περιμένουν να φτιαχτεί ο νέος προϋπολογισμός του ΟΕΚ για το '99, να εγκριθεί στη συνέχεια απ' την κυβέρνηση για να αρχίσει η εκταμίευση! Με λίγα λόγια, από το Γενάρη - Φλεβάρη του '99 και βλέπουμε... Απ' τον Απρίλη είναι γνωστή η κατάσταση, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό να επαίρεται προεκλογικά ότι "το '97 επιδοτήθηκαν 32.111 δικαιούχοι με 9 δισ. δρχ., ενώ στο πρόγραμμα του '98 θα επιδοτηθούν 33.000 δικαιούχοι"! Να ισχυρίζεται, επίσης, ότι "θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει περισσότερους δικαιούχους, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ύψος του επιδόματος"!

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα προγράμματα του ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, τα δανειοδοτικά προγράμματα (ΕΣΑΚ, διπλής επιδότησης), παρά τις δεσμεύσεις περί συνεχούς ροής, αναστάλθηκαν απ' το Δεκέμβρη του '97 ως το Μάη του '98, ελλείψει χρημάτων. Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες και αναστάλθηκαν εκ νέου μέχρι το τέλος του '98. Αναμένεται, δηλαδή, και εδώ να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός για να προχωρήσουν.

Η κατάσταση εμφανίζεται ακόμα πιο δυσοίωνη για τον ΟΕΚ. Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται απ' την κυβέρνηση ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ και του ΙΚΑ προς ΟΕΚ, ΟΑΕΔ και Εργατική Εστία. Το ΙΚΑ εισπράττει τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και στη συνέχεια υποχρεούται να τις καταβάλλει στον Οργανισμό. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 45,2 δισ. δραχμών. Οι ΔΕΚΟ δεν καταβάλλουν τις εισφορές στο ΙΚΑ και αυτό δεν μπορεί να τις αποδώσει στον ΟΕΚ. Με την παραπάνω ρύθμιση, γίνεται συμψηφισμός των χρεών και προβλέπεται ότι οι ίδιες οι ΔΕΚΟ θα αποδώσουν απευθείας στον ΟΕΚ τις οφειλές, κάτι που, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβεί. Στην προωθούμενη διάταξη αντέδρασε έντονα το ΔΣ του ΟΕΚ, εκτός απ' τον πρόεδρό του...

Ντ. Ν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πιο μαζικά, πιο δυνατά!

Την ερχόμενη Τρίτη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

"Μόνο με ισχυρό - μαζικό συνδικάτο, με χιλιάδες ενεργά ψηφίσαντα μέλη, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε κατακτήσεις και από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε για την προοπτική της Ζώνης και του επαγγέλματός μας".Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συνδικάτου, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 4 το απόγευμα,στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στις αρχές Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι την περίοδο αυτή όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης των... εκσυγχρονιστών, της οικονομικής ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Με ποιο τρόπο - τονίζεται - και μέσα θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα και τη ζωή μας; Με τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την κατάργηση της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το πετσόκομμα των συντάξεων, την επιχειρούμενη διάλυση του Ταμείου Μετάλλου. Την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Ολα αυτά δεν είναι εκσυγχρονισμός και πορεία εμπρός, είναι ο μεσαίωνας που θέλουν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό".

Το Συνδικάτο - σημειώνεται - υπήρξε αυτή τη διετία μια από τις βασικές εργατικές ταξικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που πάλεψε για την ανατροπή αυτών των βαθιά αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων και επιλογών. Υπήρξαν αγώνες και αποτελέσματα και αναφέρονται χαρακτηριστικά: Η υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Ο αγώνας για να μην καταργηθούν οι επισκευές στο Μώλο της ΔΕΗ και στο Μώλο της Δραπετσώνας. Η διαρκής διεκδίκηση για την παραγωγική αναβάμθιση της Ζώνης, τη βελτίωση της υποδομής. "Απαιτήσαμε - συνεχίζει - την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τη μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αποσπάσαμε τα επιδόματα ανεργίας και την έκτακτη επιδότηση. Ψηφίστηκε ο νόμος για το μητρώο εργοδοτών, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να περιλαμβάνει διατάξεις που εμείς προτείναμε, ώστε να εξυγιανθεί η Ζώνη. Με αγώνα επιβάλαμε την ελεύθερη δράση του συνδικάτου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Επιβάλαμε καθημερινή λειτουργία των επιτροπών ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Το Συνδικάτο αποτέλεσε πόλο συσπείρωσης για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα στη Ζώνη με τη συμμετοχή όλων των εργατικών σωματείων, το Δήμο Περάματος και δεκάδες μαζικούς φορείς της περιοχής".

Ούτε με ευχέλαια... θα πάρουν φέτος επιδότηση ενοικίου οι δικαιούχοι

Ούτε με ευχέλαια... θα πάρουν φέτος επιδότηση ενοικίου οι δικαιούχοι του ΟΕΚ

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Οι προϋποθέσεις για να πάρει ο εργαζόμενος επιδότηση ενοικίου είναι οι πιο κάτω:

  • Ο μέσος όρος του ανώτερου μηνιαίου μισθώματος που κατέβαλε ο δικαιούχος τον προηγούμενο χρόνο, να μην υπερβαίνει τις 65.000 δραχμές, για τα μεμονωμένα άτομα και τα ζευγάρια. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου, όταν πρόκειται για μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια να μην ξεπερνά τις 2.350.000 δρχ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 350.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Ειδικά για συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας (ποσοστό 67% και άνω), για μεμονωμένα άτομα 60 ετών και πάνω, για ηλικιωμένα ζευγάρια απ' τα οποία ο ένας είναι πάνω από 65 χρονών και για νέα ζευγάρια μέχρι 35 ετών και με δυο χρόνια γάμου, το ετήσιο καθαρό εισόδημα ορίζεται στα 2.500.000 δρχ.

Το ποσό της επιδότησης καθορίζεται στις 22.000 δρχ. το μήνα στα μεμονωμένα άτομα και στα ζευγάρια. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 δρχ. για το πρώτο παιδί, 4.000 δρχ. για το δεύτερο, 5.000 δρχ. για το τρίτο, 6.000 δρχ. για το τέταρτο παιδί και πάνω.

Πρόεδρος σε αναγκαστική άδεια

Σε αναγκαστική άδεια έθεσε αιφνιδιαστικά προχτές, η διεύθυνση της επιχείρησης κούριερ ACS,τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου Α. Παπακώστα.Ενέργεια που, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ACS,έχει στόχο τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο.

Οπως σημειώνεται, η εταιρία επικαλέστηκε εργασιακούς δήθεν λόγους, ωστόσο η πραγματική αιτία είναι η απομάκρυνση του συνδικαλιστή απ' το κομβικό κατάστημα της εταιρίας στη Β. Ουγκώ, όπου απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια περίοδο που παρατηρούνται συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Επιπλέον μεθαύριο Κυριακή πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση του σωματείου, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο.

Το σωματείο καταγγέλλει επίσης τη στάση του γενικού υπεύθυνου διακίνησης της εταιρίας, που με βίαιο τρόπο εμπόδισε τον πρόεδρο του σωματείου να παράσχει την εργασία του, αλλά και του διευθυντή προσωπικού για την αδιαλλαξία και την επιμονή στο να μην παρέχει εργασία στον συνδικαλιστή.

Επισημαίνει πως μέσω της δίωξης του προέδρου του σωματείου, στόχος της εταιρίας είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και καταλήγει: "Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητες τέτοιες ενέργειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ