Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σταμάτησε η επιδότηση ενοικίου!

Το σχετικό κονδύλι του Οργανισμού έχει εξαντληθεί από τον Απρίλη σε επιδοτήσεις του 1997 και οι φετινοί δικαιούχοι πρέπει να περιμένουν του ...χρόνου και βλέπουμε! Απάτη, οι προεκλογικές εξαγγελίες για περισσότερες και μεγαλύτερες επιδοτήσεις

"Ξεκρέμαστοι" μένουν οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για φέτος, καθώς - όπως αποκαλύπτεται - δεν υπάρχει δραχμή στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού του Οργανισμού.Το κονδύλι εξαντλήθηκε απ' τον Απρίλη, καλύπτοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του περασμένου χρόνου! Και όμως, μόλις πριν λίγες μέρες, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΟΕΚ, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου "μοίραζε" και πάλι επιδοτήσεις και μάλιστα ...αυξημένες σε χιλιάδες δικαιούχους...

Κάθε χρόνο, τους μήνες Μάη - Ιούνη, οι δικαιούχοι καταθέτουν αιτήσεις και απ' τον Σεπτέμβρη αρχίζει να τους καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης για όλο το χρόνο εφάπαξ. Για πρώτη φορά φέτος, η καταβολή δεν ξεκίνησε το Σεπτέμβρη και ούτε πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι τέλος του χρόνου!

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαρής, προϊστάμενος του γραφείου του προέδρου του ΟΕΚ, όπου απευθυνθήκαμε μετά από δεκάδες καταγγελίες δικαιούχων, το κονδύλι για την επιδότηση ενοικίου του προϋπολογισμού του '98 έχει εξαντληθεί!Σημείωσε πως μέχρι τον Απρίλη δίνονταν απ' αυτό επιδοτήσεις σε δικαιούχους του '97!

Το αρχικό κονδύλι του προϋπολογισμού ήταν 11 δισ. δραχμές, όμως η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε προς τα κάτω όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού και το συγκεκριμένο το μείωσε στα 9 δισ. δραχμές! Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρήματα του ΟΕΚ προέρχονται από εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, ενώ το κράτος επιχορηγεί τον Οργανισμό με μόλις 100 εκατ. δρχ. ετησίως, όταν ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΕΚ είναι 500 δισ. δραχμές.

Οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου για το '98 θα πρέπει - σύμφωνα με τον κ. Σαρή - να περιμένουν να φτιαχτεί ο νέος προϋπολογισμός του ΟΕΚ για το '99, να εγκριθεί στη συνέχεια απ' την κυβέρνηση για να αρχίσει η εκταμίευση! Με λίγα λόγια, από το Γενάρη - Φλεβάρη του '99 και βλέπουμε... Απ' τον Απρίλη είναι γνωστή η κατάσταση, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό να επαίρεται προεκλογικά ότι "το '97 επιδοτήθηκαν 32.111 δικαιούχοι με 9 δισ. δρχ., ενώ στο πρόγραμμα του '98 θα επιδοτηθούν 33.000 δικαιούχοι"! Να ισχυρίζεται, επίσης, ότι "θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει περισσότερους δικαιούχους, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ύψος του επιδόματος"!

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα προγράμματα του ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, τα δανειοδοτικά προγράμματα (ΕΣΑΚ, διπλής επιδότησης), παρά τις δεσμεύσεις περί συνεχούς ροής, αναστάλθηκαν απ' το Δεκέμβρη του '97 ως το Μάη του '98, ελλείψει χρημάτων. Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες και αναστάλθηκαν εκ νέου μέχρι το τέλος του '98. Αναμένεται, δηλαδή, και εδώ να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός για να προχωρήσουν.

Η κατάσταση εμφανίζεται ακόμα πιο δυσοίωνη για τον ΟΕΚ. Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται απ' την κυβέρνηση ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ και του ΙΚΑ προς ΟΕΚ, ΟΑΕΔ και Εργατική Εστία. Το ΙΚΑ εισπράττει τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και στη συνέχεια υποχρεούται να τις καταβάλλει στον Οργανισμό. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 45,2 δισ. δραχμών. Οι ΔΕΚΟ δεν καταβάλλουν τις εισφορές στο ΙΚΑ και αυτό δεν μπορεί να τις αποδώσει στον ΟΕΚ. Με την παραπάνω ρύθμιση, γίνεται συμψηφισμός των χρεών και προβλέπεται ότι οι ίδιες οι ΔΕΚΟ θα αποδώσουν απευθείας στον ΟΕΚ τις οφειλές, κάτι που, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβεί. Στην προωθούμενη διάταξη αντέδρασε έντονα το ΔΣ του ΟΕΚ, εκτός απ' τον πρόεδρό του...

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαθλίωση για τις στρατιές ανέργων που αυξάνονται (2013-01-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την Εργατική Εστία (2012-10-10 00:00:00.0)
Μαγειρεύουν τις οριστικές περικοπές σε βάρος των λαϊκών αναγκών (2010-11-25 00:00:00.0)
Οσοι έχουν μεγάλη ανάγκη δε δικαιούνται σπίτι! (2002-03-20 00:00:00.0)
Ποιους αφορά η επιδότηση του ενοικίου (1999-05-12 00:00:00.0)
Αρχίζει η επιδότηση ενοικίου (1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ