Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συμπαιγνία ΥΕΝ - εφοπλιστών

Τον επικείμενο μαζικό διωγμό Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, λόγω άρσης του καμποτάζ, επιβεβαιώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι εγκληματικές ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και ΥΕΝ για τον επικείμενο διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών από τα τουριστικά πλοία, καθώς από 1/1/99 μπαίνει σε εφαρμογή ο κοινοτικός κανονισμός 3577/92 που "σπάει" το καμποτάζ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές αργά το απόγευμα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων και του προέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Τουριστικών Πλοίων Α. Ποταμιάνου,ο Στ. Σουμάκης αφού δήλωσε ότι ανεξάρτητα με την έκβαση που θα έχουν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το καμποτάζ, θα εφαρμόζεται το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, με προκλητικό τρόπο πρόσθεσε ότι δε διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία! Ο Α. Ποταμιάνος με τη σειρά του δε δεσμεύτηκε για τη διατήρηση και αυτών ακόμα των οργανικών συνθέσεων, που υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων από 1/1/99!

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στη σύσκεψη επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, το ΥΕΝ, οι εφοπλιστές για την αντεργατική πολιτική που προωθείται και στο χώρο της ναυτιλίας με την εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 για την άρση του καμποτάζ.

Τα δυο σωματεία με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η συμπαιγνία ΥΕΝ - εφοπλιστών αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της "νόθας" πλειοψηφίας της ΠΝΟ, που τη συγκροτούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, οι οποίοι περιορίστηκαν στις οργανικές συνθέσεις μόνο δύο πλοίων της εταιρίας "Ρόγιαλ Ολίμπικ Κρουζ",κάνοντας και σ' αυτά τα πλοία σοβαρές υποχωρήσεις ως προς την επάνδρωσή τους. Ταυτόχρονα άφησαν στο απυρόβλητο τον κανονισμό 3577/92, που με την εφαρμογή του προωθείται ο μαζικός διωγμός χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ολες αυτές οι ενέργειες, σημειώνουν τα δυο σωματεία στην ανακοίνωσή τους, έχουν στόχο να "χρυσώσουν το χάπι", να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών. Τέλος, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες να παρέμβουν αποφασιστικά μέσα και έξω από τα καράβια και να επιβάλουν το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που θα αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης και απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα συνδέεται με τους εργατικούς συνδικαλιστικούς φορείς για κοινή δράση και κλιμάκωση των αγώνων, για την κατάργηση του κανονισμού 3577/92, τη διατήρηση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για μια άλλη ναυτιλιακή πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ