ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιαννόπουλος... "εν στρατιωτική δράση"
  • Τα στρατιωτικά έγγραφα (φύλλο Μητρώου) του υπουργού Δικαιοσύνης δημοσίευσε χτες η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • Εφτασέλιδη απάντηση του Ε. Γιαννόπουλου

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση και τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, τόσο στη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας, όσο και στη διάρκεια της Κατοχής και τη μετέπειτα περίοδο του εμφυλίου πολέμου και μέχρι το 1950, προκύπτουν από στρατιωτικά έγγραφα (Φύλλο Μητρώου) που κατέθεσε το 1994 ο τότε υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, στη Βουλή για τη στρατιωτική κατάσταση των υπουργών και παρουσιάζει χτες η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Συγκεκριμένα, τα στρατιωτικά έγγραφα που είχε καταθέσει ο Γερ. Αρσένης ως υπουργός Αμυνας στη Βουλή το 1994 - αφορούσαν τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης - φέρουν τον υπουργό Δικαιοσύνης σήμερα, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, να προάγεται σε δεκανέα την 1η Φεβρουαρίου 1939 και την 1η Μαϊου του ίδιου έτους σε λοχία. Πρόκειται για τη φασιστική περίοδο Μεταξά, όπου είναι γνωστό με ποια κριτήρια γίνονταν οι προαγωγές... Μετά τον πόλεμο του 1940, ο Ε. Γιαννόπουλος εμφανίζεται να κατατάσσεται εθελοντής λοχίας - 4ος συνορ. τομέας - και μ' αυτό το βαθμό μετατίθεται στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού στις 5 Φεβρουαρίου του 1941.

Στη συνέχεια, ο Ε. Γιαννόπουλος, στην περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής της χώρας, παρουσιάζεται να κατατάσσεται, στις 30 Ιουνίου 1941, ως λοχίας της Διεύθυνσης Χωροφυλακής Αρκαδίας "μεταταχθείς δυνάμει της 1282/282/20-6-1941 κοινής αποφάσεως Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Ασφαλείας" και την ίδια μέρα να απολύεται από τη Δ/νση Χωροφυλακής Αρκαδίας. Ωστόσο, η στρατιωτική "καριέρα" του Ε. Γιαννόπουλου δε σταματά εδώ. Με βάση το ίδιο Φύλλο Μητρώου, στις 18 Οκτώβρη 1942, την περίοδο της κατοχής της χώρας, ο Ε. Γιαννόπουλος "εισήλθεν εις το Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών Πεζικού, δυνάμει της υπ' αριθ. 212706/28.9.42 Δ.Υ. Εθν. Αμύνης".Εκτοτε, εμφανίζεται στο Φύλλο Πορείας όταν, στις 28 Μάρτη 1944 "προήχθη εις βοηθητικό ανθυπασπιστήν Πεζικού δυνάμει του από 28.3.44 Δ/τος Προέδρου Κυβερνήσεως, υπαχθείς εις το άρθρον 3 Ν/Δ 7001/41, δυνάμει της υπ' αριθ. 1185/15/2/44 Γν. ΑΣΥΣ κριθέντος βοηθητικού συνεπεία πολεμικού τραύματος, ληφθέντος εις την μάχη προς κατάληψιν του υψώματος 1328 (Πόγκραδετς) την 7ην Απριλίου 1941, ότε έφερε τον βαθμόν του μον. λοχία". Στο Φύλλο Μητρώου του αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ε. Γιαννόπουλος προήχθη σε ανθυπολοχαγό την 31.8.45, σε λοχαγό την 16.9.48, σε ταγματάρχη την 16.9.53...

Για τις τελευταίες αυτές προαγωγές, ο Β. Γιαννόπουλος με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα "ΕΤ", λέει ότι έγιναν μετά τη μεταπολίτευση "ύστερα από το νόμο 1285/82" - για την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης. "Και έγιναν μαζί με τις προαγωγές και άλλων 250 περίπου μονίμων αξιωματικών που είμαστε στον ΕΛΑΣ, ύστερα από αποφάσεις αρμοδίων Οργάνων του Γενικού Επιτελείου Στρατού". Στην επτά σελίδων αναλυτική απάντησή του ο Ε. Γιαννόπουλος αναφέρεται στις κατά καιρούς μεταβολές που αναφέρονται στο Φύλλο Μητρώου του. Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, μένει πώς "εισήλθε εις το Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών Πεζικού στις 18-10-1942, δυνάμει της υπ' αριθ 212706/28.9.42 Δ.Υ. Εθν. Αμύνης 1944 - 28 Μαρτίου", ενώ είχε απολυθεί δεκαπέντε, περίπου, μήνες πριν, στις 30.6.1941, από τη ΔΧ Αρκαδίας; Κατά τα άλλα, αναφέρει: "Στις 18.10.1940, όταν συμπληρώθηκε η διετής θητεία μου με πρόταση του συνταγματάρχη διοικητή του ΙΧ Συνοριακού Τομέα, έγινε διετής ανακατάταξή μου στο Στρατό - κατά το νόμο... Και όταν συμπληρώθηκε η διετία έγινε μονιμοποίησή μου με Εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης". Το οποίο υπουργείο λειτουργούσε, όπως και όλα τα υπουργεία, υπό την πρωθυπουργία διορισμένων από τους Γερμανούς οργάνων τους. Λειτουργία "ρουτίνας και "συντήρησης"" όπως τη χαρακτηρίζει ο Β. Γιαννόπουλος.

ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΙΟΒΗΣ
Η πληροφόρηση δεν είναι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του Εποπτικού Οργάνου της ΕΣΗΕΑ για την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πόρισμα του Εποπτικού Οργάνου της ΕΣΗΕΑ, το οποίο αποτελείται από τα μέλη των δύο Πειθαρχικών Συμβουλίων (Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο) για την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας,σχετικά με τα γεγονότα της οδού Νιόβης. Το Εποπτικό Οργανο, που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση του Κώδικα Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των Δημοσιογράφων,εξέτασε το κατά πόσον ήταν δεοντολογικά ορθός ο τρόπος με τον οποίο κάλυψαν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και ο Τύπος τα αιματηρά γεγονότα της οδού Νιόβης που είχαν τη γνωστή τραγική κατάληξη και τις προεκτάσεις και τον απόηχό τους, τόσο την ημέρα που συνέβησαν (24 Σεπτέμβρη) όσο και τις μέρες που ακολούθησαν.

Το Εποπτικό Οργανο μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις του κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα. Ειδικότερα "εκφράζει την έντονη ανησυχία του διαπιστώνοντας ότι πράγματι στην "υπόθεση Ματέι" παραβιάστηκαν για άλλη μια φορά, κατά συρροήν και κατά τρόπο κραυγαλέο, από σχετικά μικρό αριθμό δημοσιογράφων, θεμελιώδεις αρχές του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των Δημοσιογράφων. Κυρίως κακοποιήθηκε η βασική αρχή από την οποία πηγάζουν όλες οι άλλες, που ορίζει ότι "η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας"".

Συγκεκριμένα εντοπίζονται οι παρακάτω παραβιάσεις του Κώδικα:

- Μετάδοση ειδήσεων, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί, που αποδείχτηκαν ανακριβείς προκαλώντας εσφαλμένες εντυπώσεις, σύγχυση και συνεπώς παραπληροφόρηση.

- Παρουσίαση ρεπορτάζ που καταλόγιζαν ατομικές ευθύνες πριν αυτές διαπιστωθούν.

- Ηρωοποίηση, από τη μια πλευρά του προσώπου του Σορίν Ματέι και υβριστικοί χαρακτηρισμοί για το νεκρό πλέον κακοποιό από την άλλη.

- Αφόρητα πιεστικές ερωτήσεις σε πρόσωπα που είχαν κάποια σχέση με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων για την εκμαίευση εντυπωσιακών απαντήσεων.

- Μετάδοση δηλώσεων προσώπων που δεν είχαν πει αυτά που μεταδόθηκαν.

Οσον αφορά το θέμα της απευθείας μετάδοσης από το "ΣΚΑΙ" της πολύωρης τηλεφωνικής συνομιλίας του παρουσιαστή - δημοσιογράφου του σταθμού με τον Ελληνορουμάνο κακοποιό, στο διάστημα που κρατούσε τους ομήρους υπό την απειλή χειροβομβίδας, το γεγονός χαρακτηρίζεται "πρωτοφανές στα τηλεοπτικά χρονικά της χώρας". Το Εποπτικό Οργανο της ΕΣΗΕΑ "εξέτασε το τι ανάγκασε τους διευθύνοντες δημοσιογράφους του εν λόγω σταθμού να επιτρέψουν την εγκατάσταση στο στούντιο αστυνομικού, με σκοπό να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις στις οποίες ο παρουσιαστής διαδραμάτιζε μεσολαβητικό ρόλο". Και θέτει ορισμένα ερωτήματα για το κατά πόσον ήταν καταλυτική στην πραγματικότητα η μεγάλη δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης σε ό,τι αφορά την αιματηρή κατάληξη του επεισοδίου και "ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και κατ' επέκταση του Μέσου στο οποίο εργάζεται, όταν συμβαίνει να έχει αποκλειστική επαφή με την "παράνομη" ή "απαγορευμένη" πηγή μιας μεγάλης είδησης". Η μελέτη του θέματος, αναφέρεται, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι "σε κάθε περίπτωση απαιτούνται η αίσθηση του μέτρου, η υπευθυνότητα και η δύναμη αντιστάσεως του δημοσιογράφου σε κάθε αντιδεοντολογική πίεση, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται".

Το Εποπτικό Οργανο διαβίβασε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την έκθεσή του για τον εν γένει τρόπο κάλυψης της "υπόθεσης Ματέι" για να ερευνήσει, όπως αναφέρεται, ποιοι ενέχονται σε παραβιάσεις του Κώδικα Αρχών και του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους αποδειχθεί ότι είναι πειθαρχικώς ελεγκτέοι. "Πρόκειται ίσως, αναφέρεται στο πόρισμα, για "φυσικούς αυτουργούς" που εξαναγκάζονται κάτω από αφόρητη πίεση, αν αυτό αποτελεί ελαφρυντικό, ή προσφέρονται να εργαστούν αντιδεοντολογικά, στον χωρίς αρχές και όριο ξέφρενο ανταγωνισμό, όπως τον εννοούν και τον επιδιώκουν ορισμένα ΜΜΕ, χάριν της υψηλής Θεαματικότητας - ακροαματικότητας".

Επίσης στο ίδιο πόρισμα γίνεται αναφορά και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,καθώς "σε ανάλογες ενέργειες αναμένει η κοινή γνώμη να προβεί χωρίς χρονοτριβή και το ΕΣΡ, στου οποίου την αρμοδιότητα εμπίπτει ο έλεγχος της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών". Το ΕΣΡ καλείται να κάνει καταλογισμό ευθυνών και να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο στους "ηθικούς αυτουργούς που δεν είναι άλλοι από εκείνους τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των Μέσων και τους μάνατζέρ τους, οι οποίοι πρωτοστατούν στην καταπάτηση των στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφίας εξωθώντας στον αμοραλισμό και στον αριβισμό νέους ανθρώπους που μοχθούν να πετύχουν στο επάγγελμα".

Το πόρισμα καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές "οι δημοσιογράφοι, διά του Εποπτικού Οργάνου που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης,είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν ευρύτερα σεβαστούς αυτούς τους κανόνες, διότι αποτελούν κοινωνική κατάκτηση. Και δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αποκρούσουν κάθε απόπειρα για ακύρωση ή φαλκίδευση των κανόνων που θέσπισαν, είτε προέρχεται από κρατικό αυταρχισμό, είτε οφείλεται σε αυθαιρεσίες ιδιοκτητών ΜΜΕ".

Αρχίζει το Σάββατο η Σύνοδος Κορυφής

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φθάνει το πρωί του Σαββάτου στην ασκούσα αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστρία, για να πάρει μέρος στη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην κωμόπολη Πέρτσαχ της νότιας επαρχίας της Καρινθίας.

Η Σύνοδος στο Πέρτσαχ θα σηματοδοτήσει τις μελλοντικές κατευθύνσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την επίτευξη ήδη δύο καθοριστικών στόχων, της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, δηλαδή πάνω σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως, πολιτική απασχόλησης, κοινωνική πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, εσωτερική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο κ. Κλίμα διαβεβαίωσε, πως η Σύνοδος στο Πέρτσαχ δε θα είναι συνάντηση "επανεθνοποίησης", όπου οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα στραφούν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή κατά των επιμέρους Συμβουλίων Υπουργών, αλλά όπου θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

Για τον κ. Κλίμα, η Σύνοδος του Πέρτσαχ θα έχει επιτυχία, αν από αυτή δοθούν ωθήσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ