ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Μαστίγωμα" της κυβέρνησης για χάρη της ΟΝΕ

Το μαστίγιο παίρνει ο Κ. Καραμανλής την επομένη της εκλογικής "νίκης" του κόμματός του με ένα και μοναδικό στόχο: "Να σπρώξει την κυβέρνηση μπροστά, να μπούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην ΟΝΕ, να κάνει επιτέλους διαρθρωτικές αλλαγές".

Αυτό είναι το περιεχόμενο της "αντιπολιτευτικής" τακτικής που θα ακολουθήσει η ηγεσία της ΝΔ και στο επόμενο διάστημα, όπως την αποσαφήνισε ακόμα μια φορά ο πρόεδρός της στη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Θα συνεχίσουμε, είπε, και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για δημιουργική αντιπολίτευση. Αμέσως μετά απάντησε στο ερώτημα τι είναι "δημιουργική αντιπολίτευση": "Πρώτον, αυστηρή κριτική. Αλλά κριτική σε ποια κατεύθυνση; Οχι στην κατεύθυνση να τραβάμε την κυβέρνηση στο παρελθόν. Να τη σπρώξουμε να πάει πιο γρήγορα μπροστά. Και αυτό γίνεται σε όλα τα θέματα. Εμείς δεν τους είπαμε ποτέ "μη κάνετε διαρθρωτικές αλλαγές". Τους μαστιγώνουμε επιτέλους να προχωρήσουν σε αυτό που είναι τόσο αναγκαίο".

Το δεύτερο σκέλος της δημιουργικής αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε, είναι να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και με τη μορφή σχεδίων νόμων σε καίρια θέματα.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε άκρως αποτελεσματικό το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς "οι δυνάμεις που υποστηρίξαμε έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Αυτοδιοίκηση", ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και σε ανοδική τροχιά. Απαντώντας στον Κ. Σημίτη που είπεότι δεν ζητά πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε, ότι δεν μπορεί η ΝΔ να επιβάλει τις πρόωρες εκλογές, αλλά τις περιμένει και "είναι βέβαιο ότι όταν θα 'ρθουν θα τις κερδίσουμε και με μεγάλη διαφορά". Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι είναι "απροκάλυπτη απόδειξη πανικού και ηττοπάθειας".

Υπερηφανεύτηκε γιατί "είμαστε οι πιο ένθερμοι θιασώτες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, συνεπώς και της κατά το δυνατό νωρίτερα ένταξής μας στην ΟΝΕ" και επέκρινε την κυβέρνηση για εκμετάλλευση του εθνικού στόχου, με "κίνδυνο την απομυθοποίηση και αποστασιοποίηση μεγάλων στρωμάτων Ελλήνων από τον εθνικό στόχο".

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε υποστήριξη των "γαλάζιων" δημάρχων και νομαρχών, γιατί αυτοί θα είναι το παράδειγμα για την εξουσία που θα ασκήσει η ΝΔ.

Ο Μ. Εβερτ, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αφού απέφυγε επιμελώς οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για το ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι η πλέον πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (άνοιξη του 2000). Ζήτησε ακόμα να εξεταστεί η μορφή συνεργασίας με την ΠΟΛ.ΑΝ. επικαλούμενος ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα όταν έγινε συνεργασία με το κόμμα Σαμαρά.

ΔΗΚΚΙ
Υπέρμετρη αισιοδοξία χωρίς... ανάλυση

Μετά την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αχολήθηκε χθες σε συνεδρίασή της με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα και το πρόγραμμα δράσης της το επόμενο διάστημα. Τα συμπεράσματα δεν μπορούσαν βέβαια να είναι διαφορετικά από αυτά της ΠΓ και πάλι δε φώτισαν πλευρές της πολιτικής παρουσίας και επιρροής του ΔΗΚΚΙ, που φαίνεται να είναι μειωμένη, ειδικά στο χώρο του Λεκανοπεδίου Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Επικρατεί μια υπέρμετρη αισιοδοξία η οποία κάνει αναφορές για πανελλαδική άνοδο (συναθροίζοντας υψηλά ποσοστά σε νομαρχίες, που όμως είναι αποτέλεσμα συνυποστήριξης με άλλα κόμματα, και όχι καθαρά του ΔΗΚΚΙ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε 7 νομαρχίες δεν εκπροσωπήθηκε καν είτε αυτόνομα είτε με συνυποστήριξη.

Δίνεται επίσης ιδιαίτερο βάρος στην - όπως σημειώνεται - αυξημένη αποχή, στην αύξηση των λευκών και των ακύρων, ενώ επισημαίνεται ότι το μήνυμα των εκλογών δεν το πήρε η κυβέρνηση, "γι' αυτό επιμένει στη συνέχιση της απάνθρωπης και ταυτόχρονα αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής" και καταλήγει ότι χρειάζεται ένταση της δουλιάς της ΚΟ μέσα και έξω από τη Βουλή και στο μαζικό κίνημα "με παρουσία όλων των βουλευτών σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Τις επόμενες μέρες, ακόμα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, με το ίδιο θέμα, την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

  • Χθες το βράδυ εξάλλου ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, κατέθεσε καταγγελία προς τα ΜΜΕ, με κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό, για αποσιώπηση από τα δελτία ειδήσεων κρατικών και ιδιωτικών καναλιών, της συνεδρίασης της ΚΟ του ΔΗΚΚΙ, καθώς και για άνιση συνολικά μεταχείριση του κόμματός του.
ΟΑΕ
Λουκέτο στον "οργανισμό των ... λουκέτων"

Με στόχο το κλείσιμο του οργανισμού, διορίστηκε ο τελευταίος πρόεδρός του χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

"Ο τελευταίος αυτοκράτορας ...του ξεπουλήματος"! Τον τίτλο αυτό δικαιούται μετά την ακρόασή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Κ. Τσουδερός,που προτάθηκε από την κυβέρνηση για να επαναδιοριστεί στη θέση του προέδρου του ΟΑΕ, στην προοπτική του κλεισίματος του οργανισμού την επόμενη χρόνια, σύμφωνα με τα πλάνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.

Οπως αποσαφήνισε στην τοποθέτησή του ο υποψήφιος πρόεδρος του οργανισμού - παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου - κεντρικός στόχος του οργανισμού είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πώλησης των δημοσίων επιχειρήσεων που ακόμα διαθέτει, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του και να σταματήσει να λειτουργεί.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η απάντηση που έδωσε στις Ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου, αλλά και άλλων βουλευτών, σχετικά με την πώληση των εγκαταστάσεων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στην αποθήκη στον Ομιλο Ζερίτη (χαρτοβιομηχανία) με τίμημα πολύ κάτω από την αποτίμηση των ακινήτων: Οπως χαρακτηριστικά είπε, "δεν υπήρχε άλλος τρόπος", αφού "σε διαφορετική περίπτωση τα κτίρια αυτά θα παρέμεναν στον οργανισμό"! Διατυπώνοντας την Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε τη συνολική λειτουργία του ΟΑΕ "μεγάλη κομπίνα", αναρωτώμενος αν οι ιθύνοντες που οδήγησαν στην πώληση των εγκαταστάσεων "είναι άμοιροι ακόμα και ποινικών ευθυνών".

Παράλληλα, ο Κ. Τσουδερός κατέθεσε ότι τα χρέη του ΟΑΕ προς το δημόσιο είναι 650 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ απασχολεί προσωπικό 53 ατόμων, εκ των οποίων 14 δικηγόρους. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν χρέη προς τρίτους της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών, υποχρεώσεις που θα μεταφερθούν στο δημόσιο. Την πρόταση του επαναδιορισμού του Κ. Τσουδερού καταψήφισε το ΚΚΕ, εγκρίθηκε, όμως, με την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών.

ΣΥΝ
Η κεντροαριστερά ηττήθηκε, ζήτω η κεντροαριστερά!

Το... όραμα της "κεντροαριστερής" συνεργασίας ξαναζεσταίνουν ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, παρά το γεγονός ότι το "πείραμα" καταδικάστηκε καταφανώς με την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές! Ετσι, διαπιστώνοντας τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και μπροστά στην πλήρη απομόνωσή του όπως έδειξαν οι εκλογές, την επομένη ο Κ. Λαλιώτης επανέφερε την πρόταση για "κεντροαριστερή" συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε "βελτιωμένη έκδοση", χωρίς δηλαδή καπελώματα και διεμβολισμούς που φοβάται η ηγεσία του ΣΥΝ, που φθάνει ακόμα και μέχρι την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. Στην πρόσκληση αυτή, ανταποκρίθηκε το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως είναι δική του θέση η συνεργασία αλλά χρειάζεται να μη μείνει σαν διαδικασία κορυφών αλλά να μπει και η κοινωνία στις διαδικασίες της σύγκλισης.

Με δοσμένη ωστόσο την καχυποψία και νωπό το καταδικαστικό αποτέλεσμα των εκλογών, τα στελέχη του Συνασπισμού είναι επιφυλακτικά και θεωρούν την πρόταση ως αναξιόπιστη, καθώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να εφαρμόζει τη "δεξιόστροφη" όπως αποκαλούν τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική. Παρά τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, για το χρόνο και τη συγκεκριμένη τακτική που ακολουθεί η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη του ΣΥΝ φαίνεται να συζητούν και θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, όπως, π.χ., η πορεία προς την ΟΝΕ να συνδυαστεί με μέτρα που θα βελτιώνουν το κοινωνικό πρόσωπο και θα έχουν αναπτυξιακή προοπτική!

Χτες, ήταν η σειρά του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου να επαναφέρει το ζήτημα, υπογραμμίζοντας σε χαιρετιστήριο της ΚΠΕ του ΣΥΝ προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ Αλέμα, ότι "έχει μεγάλη σημασία και συμβολική σημασία για τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του δημοκρατικού κόσμου, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη των "Δημοκρατών της Αριστεράς"". Τονίζει, επίσης, τη βεβαιότητα "ότι ο ευρύς συνασπισμός των δυνάμεων που συγκροτούν τη νέα ιταλική κυβέρνηση, θα δώσει νέα ώθηση στην πορεία προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης"...

Μιλώντας από το ραδιοσταθμό "Πλάνετ", ο Ν. Κωνσταντόπουλος σχετικά με την επαναδιατυπωθείσα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "κεντροαριστερή" συνεργασία, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα πως: "η κυβερνητική πολιτική δεν είναι πολιτική που εξασφαλίζει προοδευτικές εξελίξεις... Η κυβερνητική πολιτική με τις επιλογές της, με τις προτεραιότητές της, με τις πρακτικές της, με το περιεχόμενό της, με το ήθος και με το ύφος της, δε διαμορφώνει κοινωνικές συμμαχίες, δεν προωθεί κοινωνικές συναινέσεις για νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, που χρειάζεται ο τόπος"... Ετσι ζήτησε αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να πάμε στην ΟΝΕ με άλλη πολιτική, με διευρυμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με ενισχυμένη κοινωνική πολιτική, με διαδικασίες ειλικρινούς κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, που οδηγεί σε προγραμματικές δεσμεύσεις, κεντροαριστερές εννοείται...

Αρση ασυλίας για Γιοβανούδα και Καραμηνά

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βαρσάμη Γιοβανούδα και Κωνσταντίνου Καραμηνά, αποφάνθηκε προχτές η Ολομέλεια της Βουλής σε μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε αργά το βράδυ. Για τον πρώτο, υπήρξαν 36 αρνητικές ψήφοι για την άρση της ασυλίας του και για τον δεύτερο, 20 αρνητικές ψήφοι. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δύο βουλευτές θα οδηγηθούν, προκειμένου να δικαστούν για τις γνωστές κατηγορίες που τους βαρύνουν στα ποινικά δικαστήρια.

Πάντως στην προχτεσινή συνεδρίαση (όπου συζητήθηκαν και 7 ακόμα αιτήσεις άρσης ασυλίας που απορρίφθηκαν) από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τέθηκε το θέμα της ύπαρξης ειδικού εισαγγελέα που θα επιλέγει ποιες αιτήσεις θα φτάνουν στην ολομέλεια του Σώματος. Στο θέμα παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ο οποίος τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη. Οπως είπε, "τι θα συμβεί με την πρόταση που γίνεται; Ο εισαγγελέας θα κουκουλώνει ή θα παραπέμπει στη Βουλή, συχνά ανάλογα με την απαίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης και ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες που θέλει να υπηρετήσει. Κι εδώ τίθεται το θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ