Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Μαστίγωμα" της κυβέρνησης για χάρη της ΟΝΕ

Το μαστίγιο παίρνει ο Κ. Καραμανλής την επομένη της εκλογικής "νίκης" του κόμματός του με ένα και μοναδικό στόχο: "Να σπρώξει την κυβέρνηση μπροστά, να μπούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην ΟΝΕ, να κάνει επιτέλους διαρθρωτικές αλλαγές".

Αυτό είναι το περιεχόμενο της "αντιπολιτευτικής" τακτικής που θα ακολουθήσει η ηγεσία της ΝΔ και στο επόμενο διάστημα, όπως την αποσαφήνισε ακόμα μια φορά ο πρόεδρός της στη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Θα συνεχίσουμε, είπε, και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για δημιουργική αντιπολίτευση. Αμέσως μετά απάντησε στο ερώτημα τι είναι "δημιουργική αντιπολίτευση": "Πρώτον, αυστηρή κριτική. Αλλά κριτική σε ποια κατεύθυνση; Οχι στην κατεύθυνση να τραβάμε την κυβέρνηση στο παρελθόν. Να τη σπρώξουμε να πάει πιο γρήγορα μπροστά. Και αυτό γίνεται σε όλα τα θέματα. Εμείς δεν τους είπαμε ποτέ "μη κάνετε διαρθρωτικές αλλαγές". Τους μαστιγώνουμε επιτέλους να προχωρήσουν σε αυτό που είναι τόσο αναγκαίο".

Το δεύτερο σκέλος της δημιουργικής αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε, είναι να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και με τη μορφή σχεδίων νόμων σε καίρια θέματα.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε άκρως αποτελεσματικό το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς "οι δυνάμεις που υποστηρίξαμε έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Αυτοδιοίκηση", ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και σε ανοδική τροχιά. Απαντώντας στον Κ. Σημίτη που είπεότι δεν ζητά πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε, ότι δεν μπορεί η ΝΔ να επιβάλει τις πρόωρες εκλογές, αλλά τις περιμένει και "είναι βέβαιο ότι όταν θα 'ρθουν θα τις κερδίσουμε και με μεγάλη διαφορά". Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι είναι "απροκάλυπτη απόδειξη πανικού και ηττοπάθειας".

Υπερηφανεύτηκε γιατί "είμαστε οι πιο ένθερμοι θιασώτες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, συνεπώς και της κατά το δυνατό νωρίτερα ένταξής μας στην ΟΝΕ" και επέκρινε την κυβέρνηση για εκμετάλλευση του εθνικού στόχου, με "κίνδυνο την απομυθοποίηση και αποστασιοποίηση μεγάλων στρωμάτων Ελλήνων από τον εθνικό στόχο".

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε υποστήριξη των "γαλάζιων" δημάρχων και νομαρχών, γιατί αυτοί θα είναι το παράδειγμα για την εξουσία που θα ασκήσει η ΝΔ.

Ο Μ. Εβερτ, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αφού απέφυγε επιμελώς οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για το ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι η πλέον πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (άνοιξη του 2000). Ζήτησε ακόμα να εξεταστεί η μορφή συνεργασίας με την ΠΟΛ.ΑΝ. επικαλούμενος ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα όταν έγινε συνεργασία με το κόμμα Σαμαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ