Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ζυμώνεται" η προοπτική αποκήρυξης της βίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόκειται να επαναφέρει την πρότασή του για κοινή δήλωση των ηγετών των δυο κοινοτήτων για αποκήρυξη της βίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των δυνάμεων και εξοπλισμών, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αξίωσε προχτές τη σύναψη συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ δύο "κρατών", κατά την έκφρασή του.

Ζήτησε, επίσης, συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών για συζήτηση θεμάτων διακίνησης τουριστών.

Ο Γ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας τον ελιγμό Ντενκτάς, είπε ότι έχει προταθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης των δυο κοινοτήτων ότι θα αποφύγουν τη χρήση βίας.

Ο Γ. Κασουλίδης δήλωσε ότι αυτό που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη τον περασμένο χρόνο δεν απέχει πολύ από εκείνο που εισηγείται ο Ραούφ Ντενκτάς. Πρόσθεσε ότι οι δυο κοινότητες θα πρέπει, επίσης, να συμφωνήσουν στη μείωση των ξένων δυνάμεων και να αποφύγουν την εισαγωγή όπλων, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς. Είπε, όμως, ότι εκείνο που εισηγείται ο Ραούφ Ντενκτάς περί διακρατικής δήθεν συμφωνίας είναι εντελώς διαφορετικό από την πρόταση Κληρίδη στην Κλιόν.

Υπενθύμισε, επίσης, τη θέση Κληρίδη στην Κλιόν προς τον Κόφι Ανάν για μείωση εξοπλισμών και δυνάμεων, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Απαράδεκτη η κυκλοφορία εγγράφων των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Εθνη

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος,κατάγγειλε σε ομιλία του στην 5η Επιτροπή, την απαράδεκτη τακτική της κυκλοφορίας εγγράφων των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Εθνη από την Τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία.

Ο πρέσβης κατήγγειλε την Τουρκία για κατάχρηση από μέρους της, του δικαιώματος των κρατών - μελών του οργανισμού της κυκλοφορίας εγγράφων ως επισήμων εγγράφων του ΟΗΕ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η διεθνής κοινωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θλιβερή κατάσταση κατά την οποία μια αποσχιστική οντότητα, που έχει καταδικαστεί από το διεθνή οργανισμό, προωθεί την προπαγάνδα της στο χώρο αυτό διά της πλαγίας οδού. Υπενθύμισε, επίσης, τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), τα οποία κηρύττουν την αποσχιστική οντότητα νομικά άκυρη και καλούν τα κράτη - μέλη να μην παράσχουν, με κανέναν τρόπο, βοήθεια προς αυτή.

Ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι, αν η Τουρκία δε σταματήσει την απαράδεκτη αυτή τακτική η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Ακολούθως έλαβε το λόγο η αντιπρόσωπος της Τουρκίας, η οποία είπε ότι στα προαναφερθέντα από τον Κύπριο αντιπρόσωπο θα απαντήσει με επιστολή του ο αντιπρόσωπος της έτσι καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Απαντώντας ο κ. Ζακχαίος υπογράμμισε ότι δε γνωρίζει σε ποια "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναφέρεται η αντιπρόσωπος της Τουρκίας, αλλά αν αναφέρεται στην αποσχιστική οντότητα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, αυτή έχει καταδικαστεί ως νομικά άκυρη από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προχωρά η διαδικασία "πήγαινε - έλα"

Η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους είχε τη δεύτερη συνάντησή της με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη στο πλαίσιο της διαδικασίας "πήγαινε - έλα". Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα η Χέρκους δήλωσε απλώς ότι σήμερα θα έχει τη δεύτερη συνάντησή της με τον Ρ. Ντενκτάς. Νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτώβρη.

Η Αν Χέρκους στην πρώτη συνέντευξή της με Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης αναφέρει ότι η ουσία της αποστολής της είναι να κάνει ό,τι μπορεί και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές της για να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας και να ανοίξει διαδρόμους διαλόγου. Η αλήθεια, όμως, πρόσθεσε, είναι ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τα Ηνωμένα Εθνη, ανέφερε, μπορεί να καταβάλουν προσπάθεια αλλά οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους ηγέτες και το λαό. Τέλος, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες του "πήγαινε - έλα" μεταξύ του προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς είναι απόρρητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη (2002-09-14 00:00:00.0)
Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητάνε (2002-09-07 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται και δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-24 00:00:00.0)
Ο Κληρίδης στη Ν. Υόρκη (2001-09-08 00:00:00.0)
"Καλοβλέπουν" την πρόταση Ντενκτάς οι ιμπεριαλιστές (1998-10-17 00:00:00.0)
Απορρίπτονται οι αξιώσεις της Αγκυρας (1998-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ