Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Κληρίδης στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται την επόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Συγκεκριμένα, μετά τις χτεσινές του δηλώσεις, ο Γκ. Κληρίδης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες θα αποδεχόταν τελικά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επιπλέον, ο Γλ. Κληρίδης, με τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι στη Ν. Υόρκη θα έχει συναντήσεις και με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον εκεί θα βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς.

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με προχτεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι δε θα παραστεί στις συνομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ανέφερε ότι «θα πληροφορήσει τον Γενικό Γραμματέα με επιστολή του ότι η απόφασή του να μην παραστεί στις συνομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια πράξη αντίστασης ή ασέβειας προς αυτόν ή τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά σαν ένδειξη της αντίστασης του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο Ραούφ Ντενκτάς έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες «σενάριο που ετοιμάστηκε από εκείνους που επιδιώκουν», όπως ισχυρίστηκε, «να παραπλανήσουν τον Γενικό Γραμματέα».

Την ίδια στιγμή όμως, ο Ρ. Ντενκτάς, δήλωνε χτες ότι «είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, για την προετοιμασία του εδάφους για τέτοιες διαπραγματεύσεις στο μέλλον». Ο ίδιος, υποστήριξε «ότι κανένας επίσημος ο οποίος λέγεται ότι διεξάγει αποστολή καλών υπηρεσιών δε θα ανακοίνωνε ημερομηνία για τέτοιες συνομιλίες χωρίς πάντα να εξασφαλίσει την έγκριση των δύο πλευρών και γνωρίζοντας ότι μια από τις δύο πλευρές δε θα παραστεί».

Πάντως από την πλευρά του ο Γλ. Κληρίδης είπε ότι δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής του Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα, δηλώνοντας ωστόσο ότι «από όσα γνωρίζει, στις δηλώσεις του ο Ντενκτάς άφησε και πολλά υπονοούμενα εναντίον του Αλβαρο ντε Σότο».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις αδιάλλακτες δηλώσεις Ντενκτάς, είπε: «Βάση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όχι οι δηλώσεις της 12ης Σεπτεμβρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ