Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Προσπαθεί να υποβαθμίσει και να προκαταλάβει το αποτέλεσμα

Προσπάθεια για να υποβαθμίσει το εισαγγελικό έγγραφο για τυχόν ευθύνες κυβερνητικών στελεχών για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Χρηματιστήριο στο χρονικό διάστημα 1999 - 2000 και το ρόλο της κυβερνητικής ΔΕΚΑ έγινε χτες από τον καθ' ύλη αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλο, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της υπόθεσης, επιδιώκοντας να ρίξει στα... μαλακά το όλο θέμα, ενώ υποκρύπτεται και ένα απειλητικό ύφος για τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «μια τέτοια πράξη της Εισαγγελίας δεν μπορεί να περιέχει καμία απολύτως αξιολόγηση ως προς την ποινική ευθύνη υπουργών, διότι κατά το Σύνταγμα δεν είναι επιτρεπτή στις εισαγγελικές αρχές ούτε καν η ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά υπουργών. Η μόνη αρμοδιότητα της Εισαγγελίας είναι η απλή διαβίβαση της οποιασδήποτε σχετικής μήνυσης, αναφοράς, καταγγελίας κλπ, στη Βουλή». Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο Μ. Σταθόπουλος επικαλείται τις συνταγματικές επιταγές και αναφέρεται επίσης σε έγγραφο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου, σύμφωνα με το οποίο η Εισαγγελική Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνά τέτοιες υποθέσεις.

Γενικότερα στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης διακρίνεται μια σαφής προσπάθεια παρέμβασης και υποβιβασμού της υπόθεσης. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «σωρεία τελείων αβάσιμων μηνύσεων, επειδή ακριβώς δεν αξιολογούνται, έχουν διαβιβαστεί τους τελευταίους μήνες από την Εισαγγελία στη Βουλή».

Ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Μ. Σταθόπουλος θα έπρεπε να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση και να αφήσει ήσυχους τους δικαστικούς λειτουργούς να πράξουν το καθήκον τους. Αντίθετα, δηλώσεις όπως η παρακάτω δεν τον τιμούν καθόλου, ενώ επί της ουσίας ρίχνει νερό στο μύλο του δικομματισμού: «Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου του προαναφερόμενου εισαγγελέα, συνεχίζει ο υπουργός, για το θέμα του Χρηματιστηρίου προς τον πρόεδρο της Βουλής δεν το γνωρίζω ακόμη, αφού εστάλη ως απόρρητο και μάλιστα απευθείας και όχι διά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πράγμα που προς το παρόν δε θα σχολιάσω». Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι εισαγγελείς ενημερώνουν τον προϊστάμενό τους και μπορούν να στείλουν απευθείας το πόρισμα στη Βουλή.

Αντίδραση από την Ενωση Εισαγγελέων

Αμεση ήταν η αντίδραση του εισαγγελικού κλάδου στην αποπροσανατολιστική αντιδικία των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων με «μήλον της έριδος», αυτή τη φορά, το έγγραφο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Ασπρογέρακα προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, με το οποίο ζητείται να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, όσον αφορά τις αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο τις παραμονές των εκλογών από την κρατική εταιρία ΔΕΚΑ. Οι εισαγγελείς αντέδρασαν όμως και για τον πρόσθετο λόγο ότι στη μέση του πολιτικού αυτού «καυγά» βρέθηκε χωρίς να το θέλει ο προαναφερόμενος εισαγγελέας, που απλώς απέστειλε το έγγραφο, καθώς όφειλε, στο πλέον αρμόδιο πρόσωπο, για να το θέση υπόψη του Κοινοβουλίου, το οποίο δικαιούται να αποφασίσει για την απόδοση ή όχι ποινικών ευθυνών στα μέλη του.

Χτες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκος συγκάλεσε σύσκεψη των μελών του ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και τα πυρά που δέχτηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος το χειρίστηκε. Αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία η Ενωση Εισαγγελέων «διακηρύσσει για μια ακόμη φορά, με αφορμή δηλώσεις και σχόλια σχετικά με πρόσφατες εισαγγελικές ενέργειες, ότι οι Ελληνες εισαγγελείς εκπληρώνουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους, χωρίς οποιαδήποτε διάθεση ανάμειξης στην πολιτική ζωή του τόπου». Η συνδικαλιστική οργάνωση των εισαγγελικών λειτουργών απευθύνει, τέλος, «έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να μην εντάσσει τις ενέργειες αυτές στα πλαίσια των πολιτικών ανταγωνισμών».

Για το γεγονός ότι την αποστολή του εγγράφου γνώριζε ο Μιλτ. Εβερτ, αλλά και για τα φημολογούμενα περί «διαρροής», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί, καθώς η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για την εταιρία ΔΕΚΑ είχε ξεκινήσει μετά από δική του μηνυτήρια αναφορά. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το περιεχόμενο του εγγράφου και του σχετικού πορίσματος της έρευνας δεν έχει κοινοποιηθεί στον κ. Εβερτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ