Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστική υποδοχή του «Μεγάλου Αδελφού»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν η ΚΝΕ και η ΟΓΕ τη Δευτέρα, ημέρα πρεμιέρας της εκπομπής, στις 6.30μ.μ., έξω από τον «ΑΝΤΕΝΝΑ» (Κηφισίας 10-12)

Αγωνιστικά «υποδέχονται» το νέο τηλεοπτικό σκουπίδι που σκοπεύει να μας «σερβίρει» από βδομάδα ο «Αντέννα» και ακούει στο όνομα «Μεγάλος Αδελφός» η ΟΓΕ και η ΚΝΕ, καλώντας τους πολίτες της Αθήνας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, ημέρα πρεμιέρας της εκπομπής, στις 6.30μ.μ., έξω από τον ΑΝΤΕΝΝΑ» (Κηφισίας 10 - 12).

Η ΚΝΕ καλεί στη συγκέντρωση, προτρέποντας: «Πάρτε μαζί τα σκουπίδια σας κι ελάτε...»! Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οργάνωσης προσπαθούν να κάνουν τη «ζωή σκουπίδι: Ασφαλιστικό, ανεργία, πόλεμοι, ταξικοί φραγμοί, Νέα Τάξη... Και θέλουν να τα οικονομήσουν κι από πάνω εξευτελίζοντας ό,τι μας έχουν αφήσει, όσο μας έχουν αφήσει, όρθιο: την προσωπική μας αξιοπρέπεια». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται οι συνέπειες των τηλε-σκουπιδιών, όπως είναι η τηλεοπτική αποχαύνωση, η εμπορευματοποίηση των «μικρών στιγμών» μας, ο εθισμός στο «Μεγάλο Αδελφό» που παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, «ακούει» τη σκέψη μας, χαφιεδίζει τη ζωή μας.

Η ΚΝΕ καλεί τους πολίτες να βάλουν φρένο σε τέτοιου είδους εκπομπές, τονίζοντας ότι πρέπει να «μην τους αφήσουμε. Να μην ανεχτούμε τ' αμερικάνικα και ευρωπαϊκά τηλεοπτικά απόβλητα του "Μπιγκ Μπράδερ" να ρυπάνουν τη ζωή μας. Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην τηλεοπτική Νέα Τάξη Πραγμάτων. Δεν εγκαταλείπουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας και τις αγωνίες μας στους εμπόρους και τα μονοπώλια των μίντια. Αλλάζουμε τη ζωή μας, παλεύοντας ν' αλλάξουμε τον κόσμο».

Αντίθετη η ΟΛΜΕ

Στις αρνητικές και «βλαπτικές» επιδράσεις που θα έχει στην πνευματική, κοινωνική, ψυχική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και των νέων, η μετάδοση του ξενόφερτου σόου «Μεγάλος Αδελφός», επικεντρώνεται κυρίως η «απάντηση» που απέστειλε με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η ΟΛΜΕ τονίζει επίσης ότι τέτοιου είδους εκπομπές διέπονται από τη λογική του οικονομικού κέρδους.

Η ΟΛΜΕ τεκμηριώνει την άποψή της, παραθέτοντας στοιχεία που αφορούν τέτοιου είδους σόου και συγκεκριμένα το «Μεγάλο Αδελφό», τονίζοντας μεταξύ άλλων: τα κίνητρα και οι σχέσεις που αφορούν την προσωπική ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των εκπομπών τύπου «Μπιγκ Μπράδερ», διέπονται ολοκληρωτικά από τη λογική του οικονομικού κέρδους, το οποίο έτσι «συνεπάγεται σε υπέρτατη αξία και μέτρο της ανθρώπινης δραστηριότητας». Οι συνέπειες από μια τέτοια αντίληψη είναι καταλυτικές για την ηθική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

Η εισβολή της «δημοσιότητας» στον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων, είναι πιθανόν να προκαλέσει ανησυχία και ταραχή στους ανήλικους τηλεθεατές. Γενικότερα, τονίζει η ΟΛΜΕ, με το «διαφαινόμενο περιεχόμενο» αυτής της εκπομπής «συντελείται μια αποδόμηση της ιδιωτικής σφαίρας και με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται στους ανήλικους η αντίληψη ότι δεν υπάρχει το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής ή ότι η όποια ιδιωτική σφαίρα βρίσκεται στο έλεος των ΜΜΕ». Η ΟΛΜΕ αναφέρεται και στις επιδράσεις που έχουν αυτού του είδους τα «σόου» και στις σχέσεις των δύο φύλων, υπογραμμίζοντας πως καλλιεργείται η αντίληψη ότι οι σχέσεις των ανθρώπων και ειδικότερα των δύο φύλων, είναι «υπόθεση δημόσιου θεάματος» και μάλιστα με πρακτικές «δημοψηφίσματος». Η μετάδοση, επίσης, σκηνών σεξουαλικής πράξης που μεταδίδονται στο πλαίσιο τέτοιων εκπομπών, ευτελίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, «καθώς τις ανάγει σε ευκαιριακές συνευρέσεις με κίνητρο το εύκολο οικονομικό κέρδος».

Να σταματήσει η κατρακύλα

Με αφορμή την «είσοδο» του «Μεγάλου Αδελφού» και στην ελληνική μικρή οθόνη ο Γιάννης Καλατζόπουλος αναφέρθηκε μιλώντας στον «902 Αριστερά στα FM» και στο γενικότερο ρόλο που παίζει η τηλεόραση στη ζωή των πολιτών και στα πρότυπα που καλλιεργεί. Τα όρια στην τηλεόραση μπορεί, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Καλατζόπουλος, να τεθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα, παρά μόνο εάν εμείς οι ίδιοι αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη».

Σε σχέση με αυτούς που συμμετέχουν στο απαράδεκτο νέο «εισαγόμενο» ριάλιτι σόου, θεωρεί πως το κίνητρο γι' αυτούς που θα πάρουν μέρος σε ένα τέτοιο παιχνίδι και θα επιτρέψουν να μπουν οι κάμερες και να παραβιάσουν την προσωπικότητά τους ότι δεν είναι τα 50 εκατομμύρια ή τα άλλα δώρα. «Είναι η ύπαρξη, το αντάλλαγμα της ύπαρξης. Σήμερα όποιος δε βγαίνει στην τηλεόραση είναι σαν να μην υπάρχει. Σήμερα για να είσαι κάποιος, δεν έχει να κάνει με το αν ζεις, αν συμμετέχεις στην πραγματικότητα. Εχει να κάνει με το αν φαίνεσαι. Η αξία του ανθρώπου σήμερα έχει γίνει ευτελέστατη», υπογράμμισε ο Γ. Καλατζόπουλος, σχολιάζοντας τη σημασία της τηλεόρασης στη ζωή μας.

«Η ανθρώπινη ζωή έχει καταντήσει τίποτα. Ολα ανταλλάσσονται. Το όνειρο κάθε ανθρώπου είναι να σπάσει την ανυπαρξία του, να σπάσει την ανωνυμία του, να σπάσει την έλλειψη απαξίωσης στο χώρο του, από την ανωνυμία. Οχι όμως με κάτι καλό, αλλά με οτιδήποτε», τόνισε ο γνωστός ηθοποιός.

Παρ' όλα αυτά μέσα στην απέραντη ανυπαρξία, είπε ο Γ. Καλατζόπουλος, υπάρχει κόσμος που αντιστέκεται. Αλλά πρέπει αυτός ο κόσμος να δυναμώσει τη φωνή του. «Πρέπει αυτός ο κόσμος να στυλώσει τα πόδια του και να εναντιωθεί σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ηρωοποίηση του Πάσσαρη, της Μαργέτη, του κάθε ανθρώπου που άλλοτε θα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή και τώρα είναι πρότυπο και ήρωας, επειδή υπάρχει στην τηλεόραση. Αυτός που βγαίνει στο δρόμο και διεκδικεί δεν υπάρχει. Φιμώνεται η αληθινή πραγματικότητα και ανταλλάσσεται με μια εικονική πραγματικότητα».

Καταλήγοντας ο Γ. Καλατζόπουλος επισήμανε: «Πρέπει κάποια στιγμή οι πνευματικοί ηγέτες της χώρας να παίξουν το ρόλο του ηγέτη. Δεν μπορεί στη χώρα των Νόμπελ, του βραβείου Λένιν, στη χώρα που έχει παρουσιάσει τόσα μεγάλα φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων να επικρατεί ξαφνικά αυτή η ξεφτίλα. Είναι μια δυστυχισμένη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ