Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μακριά από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες η κυβερνητική πολιτική

Αναφορικά με τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Με την ομιλία του ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, με κύριο επιχείρημα το ευρώ. Κι αυτά, όταν η φτώχεια, η ανεργία, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, η καθήλωση μισθών και συντάξεων, η αναδιάρθρωση στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις πηγαίνουν μαζί με την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πλιάτσικο που γίνεται στα Βαλκάνια και που ο πρωθυπουργός βαφτίζει ειρηνική παρουσία!

Η κυκλοφορία του ευρώ και στην Ελλάδα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Το ευρώ, ως κοινό νόμισμα διαφορετικών, επομένως και ανισόμετρων οικονομιών, θα υφίσταται αλλεπάλληλους κινδύνους και πιέσεις, που τις συνέπειές τους θα πληρώσουν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα. Στο όνομα της έλλειψης "εθνικής ευελιξίας" στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, θα εφαρμόζεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η πιο αυστηρή δημοσιονομική και περιοριστική εισοδηματική πολιτική.

Στην ενιαία ευρω-ενωσιακή αγορά, με την κυκλοφορία και του κοινού νομίσματος, γρήγορα θα αναπτυχθεί η τάση ενιαίων τιμών για τα ίδια εμπορεύματα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ΕΕ προωθεί ανάλογη ρύθμιση, με βάση την οποία θα καταργηθούν οι εκπτώσεις χονδρικής σε χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, ήδη, η απελευθέρωση των αγορών στις τηλεπικοινωνίες και στις αερομεταφορές οδήγησε στην αύξηση των τιμών στην εσωτερική αγορά (π.χ., αστικής τηλεφωνίας, τελών εσωτερικών αερογραμμών).

Αλλωστε, η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να επηρεάσει την ευρω-ενωσιακή. Ακόμη, τεχνικές δυσκολίες του νέου νομίσματος (π.χ. στην επάρκεια κερμάτων) ή και τεχνητά δημιουργούμενες δυσκολίες μπορούν να συμβάλουν στην άνοδο των τιμών, στην ανάπτυξη της κερδοσκοπίας.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εξωραΐσει τα πράγματα εκφράστηκε και στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο λεγόμενο ΕΣΥ, πανελλαδικά και ιδιαίτερα στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, σε υγειονομικό προσωπικό, σε υποδομή και σε ιατρικό εξοπλισμό, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, δεν πρόκειται να καλυφθούν με τα δίκτυα τηλεϊατρικής, που εξάγγειλε ότι θα δημιουργηθούν.

Μέσω της λεγόμενης μεταρρύθμισης στην Υγεία η κυβέρνηση ανοίγει λεωφόρους για τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας, αφού προηγουμένως ισοπεδώνει το χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος.

Οσο για το "νέο κοινωνικό κράτος", που διαφημίζει ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει: Δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και στοιχειώδη λειτουργία κάποιων κοινωνικών υπηρεσιών για άτομα που βρίσκονται στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης (μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι, πολυμελείς οικογένειες κ.ά.). Εκείνο που πρέπει να πει ο πρωθυπουργός προς το λαό είναι: Πόσα λεφτά θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για να έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες που αναδιαρθρώνει η κυβέρνηση;

Η ομιλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει το δίκαιο των εργαζομένων να διαδηλώσουν και στη διάρκεια της ΔΕΘ. Επιβεβαιώνει, επίσης, την ανάγκη, η λαϊκή πάλη να εκφράζεται καθημερινά και παντού, να γίνει πιο πλατιά και πιο ουσιαστική, στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Περιθώρια για αναμονές και αυταπάτες δεν υπάρχουν. Τόσο η δημαγωγία της ΝΔ, όσο και της κυβέρνησης οι εξαγγελίες, πρέπει να απομονωθούν πολιτικά. Η "ισχυρή Ελλάδα", που ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, είναι η Ελλάδα της πλουτοκρατίας. Ο λαός θα είναι ισχυρός μόνο αν ο ίδιος διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που ο πλούτος δε θα πηγαίνει στους λίγους, αλλά θα τον καρπώνεται ο ίδιος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ