Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στημένες κόντρες αποπροσανατολισμού
  • Κυβέρνηση και ΝΔ συνεχίζουν να προκαλούν και να εμπαίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του εγκλήματος που διέπραξαν στη Σοφοκλέους
  • Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της μετάθεσης και «παραγραφής» των ευθυνών τους

Σε άγριες όσο και στημένες κόντρες αποπροσανατολισμού πάνω στο ...άταφο πτώμα του εγκλήματος που διαπράχτηκε από κοινού στο χρηματιστήριο, επιδίδονται κυβέρνηση και ΝΔ, συνεχίζοντας να προκαλούν και να εμπαίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της πολιτικής τους στον τζόγο της Σοφοκλέους.

Ο νέος γύρος της δικομματικής κόντρας γύρω από τη Σοφοκλέους ουσιαστικά αποσκοπεί στη «διάχυση» και τελικά στην εξιλέωση συνολικά των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, όσον αφορά τις εγκληματικές ευθύνες τους για τη μεγάλη ληστεία και μεθοδευμένη αναδιανομή πλούτου που έγινε σε βάρος των μικρών «παικτών». Αφορμή αποτέλεσε η παράδοση στον πρόεδρο της Βουλής εισαγγελικού εγγράφου για τη δράση προεκλογικά της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Η αποκάλυψη, προχτές, της κατάθεσης του εγγράφου από τον Μ. Εβερτ προκάλεσε την «οργισμένη» αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε χτες να περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά της ΝΔ όσο και «ορισμένων» δικαστικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ για πολιτική μεθόδευση, με σκοπό «να πλήξει την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των επενδυτών του Χρηματιστηρίου, αδιαφορώντας για το Χρηματιστήριο, αδιαφορώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί το δόγμα της πολιτικής της δεν είναι άλλο από το "γαία πυρί μειχθήτω"». Επισήμανε, επίσης, και τη σκοπιμότητα της ανακίνησης του ζητήματος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ επέκρινε τον Μ. Εβερτ για τη διαρροή της πληροφορίας που «έχει κατά τρόπο προνομιακό» και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «ποιος είναι αυτός που του έδωσε τις πληροφορίες: Ο πρόεδρος της Βουλής ή εισαγγελικός λειτουργός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης; Τα συμπεράσματα είναι δικά σας». Ο Δ. Ρέππας δε δίστασε να αφήσει αιχμές και κατά του εισαγγελέα πρωτοδικών Δ. Ασπρογέρακα που έκανε την έρευνα, λέγοντας πως ασφαλώς γνώριζε ότι το υλικό της έρευνάς του ανακοινώνεται στην ολομέλεια της Βουλής, αφήνοντας αιχμές για την απόφασή του να το παραδώσει τώρα στον πρόεδρο της Βουλής. Υποστήριξε ότι «δε γνωρίζουμε ποια ονόματα περιέχονται στο έγγραφο», και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να δοθεί το έγγραφο στη δημοσιότητα, αλλά έριξε το «μπαλάκι» στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «επενδύει πολιτικά στην πτώση του Χρηματιστηρίου», ενώ υποστήριξε ότι «δυστυχώς, ελάχιστοι ευτυχώς, δικαστικοί διευκολύνουν τη ΝΔ σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια». Είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση του εγγράφου, αλλά η κυβέρνηση «επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προσθέσει».

Μ. Εβερτ: Ενοχος... ο Κουσουλάκος

Απαντώντας ο Μ. Εβερτ υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει δύο μηνυτήριες αναφορές τον Ιούλη του 2000 στις οποίες μάλιστα, όπως είπε, πουθενά δεν αναφερόταν σεευθύνες υπουργών, γιατί δεν ήθελα «να πολιτικοποιήσω το θέμα» και αναφερόταν σε ευθύνες του προέδρου της ΔΕΚΑ, και των διοικητών των κρατικών τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική). Αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΚΑ Γ. Κουσουλάκο ως «τον κατ' εξοχήν υπεύθυνο αυτής της υπόθεσης» -υποδεικνύοντας έμμεσα το εξιλαστήριο θύμα- λέγοντας πως ήταν αυτός που αποκάλυψε όταν κλήθηκε στη Βουλή ότι «έπαιρνε εντολές από υπουργούς». Προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς για τον πρόεδρο της ΔΕΚΑ αποκάλυψε ότι έφτασε στο σημείο να φτιάξει δύο off -shore (σ.σ. υπεράκτιες) εταιρίες με έδρα το Λουξεμβούργο για να πάρει ένα δάνειο 300 δισ. δρχ. «σαν να πρόκειται για κάποιο ιδιώτη επιχειρηματία». Αρνήθηκε να αποκαλύψει από πού έλαβε την πληροφορία για την κατάθεση του εισαγγελικού υλικού στον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας ότι «δεν έχω κανένα λόγο να πω από πού πήρα την πληροφορία. Την πήρα από εκεί που μπορούσα να τη βρω».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «είναι γνωστό στον ελληνικό λαό ποιοι προεκλογικά παγίδευσαν ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες στο χρηματιστήριο. Είναι αυτοί που δήλωναν ότι η κρίση έχει ημερομηνία λήξης την 9η Απριλίου, είναι αυτοί που δήλωναν "κόμμα του χρηματιστηρίου". Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση γιατί όσες φορές οι εισαγγελείς κινήθηκαν προσπάθησαν να τους σπιλώσουν και φιμώσουν με στόχο να παρεμποδίσουν το έργο της Δικαιοσύνης. Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε (στον «Σκάι») πως «θεωρώ ότι τα στοιχεία που δώσαμε εμείς στον εισαγγελέα είναι επαρκή για να κινηθεί ποινική δίωξη, τουλάχιστον στον κ. Κουσουλάκο. Αν ο κ. Κουσουλάκος κληθείς από τον εισαγγελέα ενέπλεξε και άλλα πρόσωπα αυτό είναι θέμα που το ξέρει μόνο αυτός και ο εισαγγελέας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ