Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Θωρακίζουν» την εγκληματική πολιτική τους

Η κυβέρνηση Σημίτη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πάμπολλα δείγματα πώς εννοεί την αστική δημοκρατία. Δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και το αραχνιασμένο μεταξικό νομικό οπλοστάσιο για να διώξει και τρομοκρατήσει εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν. Μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο αγροτοδικείο και έστησε μαθητοδικεία για να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» την αντιαγροτική και αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να εμποδίσει λαϊκές - εργατικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της. Ενώ αναβίωσε και το διαβόητο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας που παρακολουθεί συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Στην κινητοποίηση της Γένοβας συμμετείχε στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ άμεσα, παρέχοντας πληροφορίες και αστυνομικούς μηχανισμούς για το χτύπημα κατά της κινητοποίησης.

Αλλά η αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης εντείνεται παραπέρα: Τελευταία έφερε και ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ το γνωστό «τρομονόμο» «made in USA». Προχτές, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε το νόμο για απαγόρευση της αφισοκόλλησης, με στόχο τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής των εργαζομένων, κάθε φωνής αντίστασης, ενώ προαναγγέλει νόμο για την απαγόρευση και τον περιορισμό των εργατικών - λαϊκών διαδηλώσεων. Ετσι, με στόχο τη «θεσμική» θωράκιση της εντεινόμενης αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής της και με πρόσχημα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιχειρεί, με τον «τρομονόμο» της, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική -πολιτική δραστηριότητα, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Με τον προωθούμενο νόμο για απαγόρευση της αφισοκόλλησης κλπ., αλλά και με τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να φέρει νόμο για απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιχειρεί να εμποδίσει κάθε φωνή αντίστασης στη λαίλαπα της πολιτικής της, να φιμώσει τους εργαζόμενους, το λαό, καταλύοντας και το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι» μαζί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύονται ρητά κι απ' αυτό το Σύνταγμα που ισχύει.

Το αντιδημοκρατικό αυτό πισωγύρισμα, ασφαλώς, κινείται και υπακούει στη λογική του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, επιχειρεί να θωρακίσει «θεσμικά» το ίδιο το σύστημα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και ολόκληρων λαών ενάντια στις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που κατακρεουργεί τα δικαιώματά τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ - ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσουν ένα ολόκληρο πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων και τρομοκρατικών μηχανισμών χαφιεδισμού και καταστολής, παραβίασης στοιχειωδών προσωπικών δικαιωμάτων κλπ. (Σένγκεν, Ευρωπόλ, ΕΣΕΛΟΝ, ενιαία αστυνομική δύναμη, στενότερη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών, κοινές τράπεζες δεδομένων για πολίτες της Ενωσης που αντιπαρατίθενται κ.ά.).

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες, αναδείχνεται ως καθήκον προτεραιότητας, πλάι στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ετσι, οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες δεν μπορεί παρά να είναι κοινοί για εργατικά - λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα. Για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και αντιδημοκρατικοί νόμοι και αυταρχικά μέτρα ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων, τρομοκράτησης και φιμώματος της λαϊκής φωνής. Από την άποψη αυτή, η πρόσκληση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» για ένταση του αγώνα ενάντια στα αντιδημοκρατικά και κατασταλτικά μέτρα και το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο που οικοδομείται από την κυβέρνηση και την ΕΕ μας αφορά όλους: Εργαζόμενους, διανοούμενους, συνδικαλιστές, όλους! Μόνο η άμεση και εντεινόμενη κινητοποίηση του λαού μπορεί να ανατρέψει τα αντιδραστικά σχέδια, να εμποδίσει την υλοποίησή τους και να διεκδικήσει, αντίθετα, μέτρα και δικαιώματα δημοκρατικά, μαζί με άλλα μέτρα φιλολαϊκά. Να πούμε αγωνιστικά «Οχι» στα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αυταρχισμό!


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο νόμος για τα συνδικάτα ενισχύει όλη την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας (2020-10-31 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν (2015-09-02 00:00:00.0)
Θέλει να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση (2010-03-04 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα των καιρών η συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (2002-06-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα (2001-09-18 00:00:00.0)
"Φαντασιώσεις" Σημίτη (1997-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ