Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μη γίνει η νεολαία μας μισθοφόρος του ΝΑΤΟ
  • Εντυπωσιακή η αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο Κόδρα
  • Καθεστώς στρατιωτικού νόμου γύρω από το Κυβερνείο

Avaton

Υπό τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου του Σοπέν, με τα τύμπανα να κρατούν τον πένθιμο ρυθμό και τα φέρετρα ενός Γερμανού και ενός Αγγλου που σκοτώθηκαν στο Σκόπια, δεξιώθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός τις κυρίες και τους κυρίους της άρχουσας τάξης της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα σε μία περιοχή αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το Κυβερνείο είχε επιβληθεί καθεστώς στρατιωτικού νόμου... Αυτό λοιπόν που ήθελαν να αντιμετωπίσουν με την κρατική τρομοκρατία οι αστοί και η κυβέρνησή τους ήταν οι διαδηλωτές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Από τις τέσσερις το απόγευμα είχαν σφραγιστεί όλοι οι δρόμοι της Καλαμαριάς προς το Κυβερνείο. Στις οχτώ το βράδυ δύο κλούβες της Αστυνομίας σφράγισαν και τον κεντρικό δρόμο. Ηταν η ώρα που μία πένθιμη πορεία κατευθύνονταν προς το Κυβερνείο, μεταφέροντας στους ώμους δύο φέρετρα για τους δύο σκοτωμένους στρατιώτες στα Σκόπια και ένα άδειο. Με το ερώτημα, για ποιον Ελληνα φαντάρο το προορίζει η κυβέρνηση Σημίτη;

Με δεκάδες συνθήματα κατά των δολοφόνων του ΝΑΤΟ να σκίζουν τον αέρα, αντιπροσωπεία της διαδήλωσης ζήτησε να περάσει προς το Κυβερνείο. Η κυβερνητική εντολή ήταν ένα ξερό «Φερμπότεν»! Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως η κυβέρνηση άνοιγε το δρόμο για να περάσουν κι άλλοι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια.


Avaton

Στις 8.45 μ.μ., εντελώς αναιτιολόγητα, μια διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να χτυπήσει τους διαδηλωτές στο αριστερό τμήμα του δρόμου. Η ψυχραιμία των αγωνιστών της ειρήνης απέτρεψε τα χειρότερα. Ο εισαγγελέας Φλωρίδης, τον οποίον μάταια αναζητούσαν οι βουλευτές Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, είχε κρυφτεί πίσω από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Με τα χίλια ζόρια τελικά δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει για να σταματήσει η αστυνομική βία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ μετέφεραν μέσω του αστυνομικού διευθυντή στους εκπροσώπους της κυβέρνησης την εκτίμηση της διαδήλωσης: «Είστε απαράδεκτοι!». Αμέσως μετά η πένθιμη πορεία κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία της Καλαμαριάς, όπου και κάηκαν δύο ομοιώματα εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Συγκέντρωση στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα

«Την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ διέρχονται από την πόλη μας προετοιμάζοντας τη νέα επέμβαση στα Βαλκάνια, η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης και οι πολιτικοί της σύμμαχοι διασκεδάζουν με πολυτελή δείπνα, συνωμοτώντας πίσω από την πλάτη του λαού για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα απάνθρωπα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης που αδίστακτα ματοκυλά τους λαούς στέλνοντας στο θάνατο». Με τα παραπάνω λόγια η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος της αντιπολεμικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τις επικίνδυνες εξελίξεις που προετοιμάζονται για τη χώρα και το λαό.

Από το βήμα της συγκέντρωσης μπροστά στο στρατόπεδο Κόδρα - όπου βρίσκεται εγκαταστημένο το ΝΑΤΟικό στρατηγείο - η Ηλέκτρα Ραΐζη κατήγγειλε πως την ίδια ώρα μετατρέπεται το Γ' Σώμα Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε πολυεθνικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο, σηματοδοτώντας την επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση της πόλης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. «Μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου, της ανασφάλειας, των στρατιωτικών επεμβάσεων, της φτώχειας, των ναρκωτικών, της οικτρής κατάστασης στην υγεία, στην παιδεία, ο πρωθυπουργός ήρθε στην πόλη μας να αναγγείλει και φέτος τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Για μας, η παρουσία τους στην πόλη κάθε χρόνο τέτοιο καιρό αποτελεί ένα ετήσιο μνημόσυνο ντροπής». Τέλος, η Ηλ. Ραΐζη κάλεσε τους φορείς, το λαό της πόλης, τώρα που ο καθένας γνωρίζει, να ξεσηκωθεί. «Ολοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Χαιρετισμό στην αντιπολεμική συγκέντρωση απηύθυνε και η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, Μαρία Ιωαννίδου. «Τα Ελληνόπουλα αξίζει να πολεμούν για την πατρίδα τους και όχι να γίνουν μισθοφόροι στις ΝΑΤΟικές ορδές. Γι' αυτό μαζί με τον υπόλοιπο φιλειρηνικό λαό απαιτούμε: κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Μ' αυτά τα λόγια η Μαρία Ιωαννίδου εξέφρασε τη συστράτευση της ομοσπονδίας με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και έδειξε το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν όλοι οι γονείς για να υπερασπίσουν το ειρηνικό μέλλον των παιδιών τους.

Στη συγκέντρωση όπου η μαζική συμμετοχή της νεολαίας έδωσε το στίγμα των επιλογών της, μήνυμα συσπείρωσης και κοινής πάλης έστειλε το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης: «Οι φοιτητές στεκόμαστε δίπλα στο εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στην κυβέρνηση των νατοϊκών δολοφόνων».

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κοινό αγώνα, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, έστειλαν το ΑΚΕΛ, το Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα Γκεόργκι Ντιμιτρόφ καθώς και το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση στον Λαγκαδά (2018-06-05 00:00:00.0)
Λαϊκός δρόμος στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη (2013-05-23 00:00:00.0)
Υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας (2004-05-26 00:00:00.0)
Περικύκλωσαν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία (2003-03-24 00:00:00.0)
Αυτοί που μ' αγαπούν θα πάρουν το τρένο... (2001-11-11 00:00:00.0)
Την Κυριακή η μεγάλη αντιπολεμική πορεία (1999-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ