Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βιοηθικής

Τη σύσταση δύο επιτροπών για τα "Δικαιώματα του Ανθρώπου" και τη "Βιοηθική" προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την κυβέρνηση, το οποίο θα εξετάζει θέματα, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα της θέτει η ίδια κυβέρνηση, η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής ή τα ίδια τα μέλη της. Η Επιτροπή Βιοηθικής θα ασχολείται με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της Βιολογίας και της Ιατρικής και τις επικίνδυνες παρενέργειές της, όπως η κλωνοποίηση κ.ά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα βάλλονται ευθέως και υπενθύμισε το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη Συνθήκη Σένγκεν, την κινητοποίηση μηχανισμών καταστολής, όχι μόνο της Αστυνομίας, αλλά και των δικαστηρίων για τους αγώνες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Ολα τα παραπάνω είπε δημιουργούν σκέψεις για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες συναινούν στην προώθηση αυτών των πολιτικών επιλογών. Προβληματισμό εξέφρασε και για τη σύνθεση της επιτροπής και αναρωτήθηκε εάν αυτή θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκάλυψη και νομιμοποίηση των παραβάσεων και των καταπατήσεων.

Για την Επιτροπή Βιοηθικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης εξέφρασε τη σοβαρότατη επιφύλαξή του για το ποιο θα είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης επιτροπής. Σχετικά δε με την πρόβλεψη ότι αυτή θα ασχολείται και με την έρευνα, παρατήρησε ότι το καλύτερο θα είναι με αυτά τα θέματα να ασχολούνται τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως είναι τα πανεπιστήμια, ενώ χαρακτήρισε τη σύνθεση της επιτροπής "αμφιλεγόμενη".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν αναλυτικά επί του νομοσχεδίου, όταν αυτό θα συζητηθεί στην ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ