ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Επικίνδυνες και καταδικαστέες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ)

Τις μεθοδεύσεις των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΜΜΕ, να συνεχίσουν και τα επόμενα τρία χρόνια να οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε ρόλο παθητικού αποδέκτη και χειροκροτητή της «φιλελεύθερης» πολιτικής της ΕΕ, μεθοδεύσεις που αποκαλύπτονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ).

Ειδικότερα, η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει τις παραπάνω παρατάξεις ότι με ξεχείλωμα των κριτηρίων νομιμότητας των αντιπροσώπων στο συνέδριο και με απαράδεκτες αλχημείες, με ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό της ΓΣΕΒΕΕ, ακόμα και με το νόμο 1712/87, μεθοδεύουν την ανατροπή του συσχετισμού των αντιπροσώπων σε βάρος της ΔΗΚΕΒΕ.

Η παράταξη καταγγέλλει τη ΔΑΚΜΜΕ, την ΠΑΣΚΕΒΕ και την ΑΣΚΜΜΕ ότι με μοναδικό σκοπό την παραταξιακή τους ενίσχυση αδιαφορούν για τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και βάζουν σε δοκιμασία την απρόσκοπτη λειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ. Απευθύνεται στους επαγγελματίες, στους βιοτέχνες και τους εμπόρους και τους καλεί να καταδικάσουν αυτές τις μεθόδους και με αγωνιστική ανάταση να περιφρουρήσουν την ομαλή λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλεί, τέλος, τους αντιπροσώπους στο συνέδριο, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές θέσεις σε επιμέρους προβλήματα, να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων και της αγωνίας των συναδέλφων τους για την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων, να σεβαστούν την εντολή τους, να συμβάλουν στην ομαλή και αυτοτελή λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Να μην αποδεχτούν πραξικοπηματικές ενέργειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε οδυνηρές περιπέτειες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων

«Τσιμουδιά» από όλους εκείνους -κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης - που πέρσι έσπρωχναν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο

Κάτω από το φράγμα των 5.000 μονάδων έπεσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που έκλεισε στις 4.941 μονάδες με απώλειες της τάξης του 3,12%. Οι συνολικές απώλειες του Δείκτη μέσα στο 2000 είναι ήδη 14,7%, αλλά εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους εμπλεκόμενους με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι το γεγονός ότι χτες δεν υπήρξε αντίδραση (δηλαδή, μαζικές αγορές) από τους θεσμικούς επενδυτές, όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5 χιλιάδων μονάδων. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται επίσης να υπάρχει με δεκάδες μετοχές που δε συμπεριλαμβάνονται στο Γενικό Δείκτη και όπου οι απώλειες - σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών της αρχής του χρόνου - είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ακόμα πιο άσχημη από τη γενική εικόνα είναι η κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός τομέας και η παράλληλα αγορά. Χτες είχαν απώλειες 9,5% και 9,2% αντίστοιχα, ενώ οι ζημιές που παρουσιάζουν από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν και στις δύο περιπτώσεις το 36%!

Χτες διακινήθηκαν 326 μετοχές, από τις οποίες μόνο 6 βελτίωσαν τη θέση τους και 319 είχαν απώλειες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών έφτασε τα 231 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη φιλολογία των «εγκλωβισμένων» που δίνει και παίρνει τον τελευταίο καιρό (όπως η φιλολογία των πλουσιοπάροχα κερδισμένων πριν λίγους μήνες), σχεδόν οι πάντες προσπαθούν να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, πρώτα και κύρια οι εκπρόσωποι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης που όλη την προηγούμενη χρονιά «έσπρωχναν» με κάθε τρόπο τους ανυποψίαστους πολίτες στο χρηματιστηριακό τζόγο, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια. Τώρα, όλοι τους παριστάνουν τις αθώες περιστερές, ενώ δεν απέχουν πολύ από το σημείο να...«ζητήσουν και τα ρέστα», με το αιτιολογικό ότι όταν οι επενδυτές κέρδιζαν ουδείς ζητούσε ευθύνες, ενώ τώρα διατυπώνονται κατηγορίες για την πορεία των τιμών.

Επιλέχτηκε ο «σύμβουλος» εκποίησης της ΔΕΗ

Την κοινοπραξία των πολυεθνικών εταιριών Goldman Sachs - Rothschild - ABN AMRO, επέλεξε τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν βασικό σύμβουλο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης της ΔΕΗ. Η επιλογή της συγκεκριμένης κοινοπραξίας πολυεθνικών εταιριών «συμβούλων» σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, έγινε μετά από σχετικό διαγωνισμό, που προκήρυξαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει με ...διαφάνεια το έργο ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Η εν λόγω κοινοπραξία, σε συνεργασία με τις ελληνικές Τράπεζες, Εθνική και Πίστεως, αναλαμβάνουν να κάνουν αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Παράλληλα, θα αποφανθούν για το πότε και πώς θα γίνει η μετοχοποίηση.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Στενεύει ο κλοιός» για τους μικροκαταστηματάρχες

Το νέο ΔΣ που τοποθετήθηκε την Κυριακή από τον υπουργό Ανάπτυξης θα διοικεί την αγορά με καθαρά τα κριτήρια που βολεύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξανδραποδισμού των μικροκαταστηματαρχών από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έγινε προχτές Κυριακή, με την εγκατάσταση του νέου 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, που από πέρσι έχει ήδη μετατραπεί σε ΑΕ.

Το νέο ΔΣ τοποθετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, ο οποίος επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» μετατροπής της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμη Εταιρία. Στα πλαίσια αυτά, μιλώντας για τη νέα μεγάλη επιλογή της κυβέρνησης, σημείωσε πως με το νέο καθεστώς της Κεντρικής Αγοράς και την εγκατάσταση στο χώρο σε πρώτη φάση της κρεαταγοράς και στη συνέχεια των αλιευτικών και ανθοκομικών προϊόντων, μπορεί να γίνει... πιο αποτελεσματικά πράξη το άνοιγμα και η επέκταση των δραστηριοτήτων προς τα Βαλκάνια. Εξάλλου δηλώθηκε καθαρά πως η νέα διοίκηση - πρόεδρος της οποίας τοποθετήθηκε ο Π. Πετρίδης- θα διοικεί μία ΑΕ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πάντα με τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των παραγόντων της Κεντρικής Αγοράς.

Το μείζον ζήτημα όμως είναι ποιοι τελικά θα είναι οι παράγοντες της αγοράς, αφού στο πλαίσιο της ανωνυμοποίησης και του ισχυρού ανταγωνισμού, ελάχιστοι μεγάλοι θα απομείνουν να κυριαρχήσουν και στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Ως μόνη λύση επιβίωσης των «μικρών» προτείνεται αυτή των συγχωνεύσεων, αφού προκειμένου να γίνει πράξη η «διείσδυση» στη «μεγάλη αγορά των Βαλκανίων» απαιτούνται άλλες υποδομές, μεγαλύτερα κεφάλαια κλπ. Η πράξη θα δείξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, πώς τελικά η μετατροπή της ΚΑΘ σε ΑΕ θα οδηγήσει σταδιακά και στον πλήρη έλεγχό της από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του 2001 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μετεγκατάσταση της κρεαταγοράς από την αγορά «Μοδιάνο» στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 105 στρεμμάτων, που αντικειμενικά σήμερα δεν αρκεί να στεγάσει μόνη της τη Λαχαναγορά. Στις 18 Απρίλη θα ανοιχτούν οι προσφορές και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα αναδειχτεί ο εργολάβος που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΡΙ - ΓΡΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στον αγώνα των ψαράδων του Βόλου

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ιχθυόσκαλα Βόλου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες γρι - γρι Μαγνησίας, διεκδικώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία οδηγούν τη θαλάσσια αλιεία σε αφανισμό. Συγκεκριμένα, απαιτούν μείωση του κόστους λειτουργίας των καϊκιών, αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ψαριών, ασφαλιστική κατοχύρωση, ολοκλήρωση της κατασκευής της ιχθυόσκαλας και σωστή λειτουργία της ιχθυαγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, τα έξοδα του κάθε σκάφους ανέρχονται στα 7 έως 8 εκατομμύρια το μήνα, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα και θέτει υπό διωγμό το επάγγελμά τους.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους οι ιδιοκτήτες γρι - γρι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της ιχθυόσκαλας. Στο πλευρό τους βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Οι ιδιοκτήτες γρι - γρι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, που της έχουν θέσει επανειλημμένα. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές του χώρου αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Γεωργίας Ντ. Βρεττό, ο οποίος υπό την πίεση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων αναγκάστηκε να τους καλέσει στο υπουργείο για να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους, που, όμως, είναι γνωστά, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνείται να λάβει μέτρα για την επίλυσή τους.

  • Την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ψαράδων του Βόλου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, με έδρα τη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Τα σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν τους ψαράδες του Βόλου στις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, επισημαίνει η ανακοίνωση, «αποτελούν κοινά προβλήματα των αλιέων Μέσης Αλιείας και είχαν κατ' επανάληψη επισημανθεί προς τα αρμόδια υπουργεία. Είχαν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα που οδηγούν σε λύση ή άμβλυνση των προβλημάτων, αλλά δυστυχώς οι αρνητικές απαντήσεις με τη στερεότυπη θέση ότι "δεν προβλέπεται από τη Νομοθεσία και χρειάζονται σχετικές ρυθμίσεις", δείχνουν ότι ουδείς αρμόδιος μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί σοβαρά και ουσιαστικά με τα θέματά μας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ