ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Επίθεση ακρίβειας στα λαϊκά εισοδήματα

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκαν οι τιμές κατά 7% στα είδη διατροφής και έγινε ακριβότερη κατά 6,7% η στέγαση, 3,6% η υγεία και 3% η εκπαίδευση. Συνειδητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές στην αγορά από τις αρχές ακόμα του χρόνου, εξανεμίζοντας τις ισχνές αυξήσεις που προέκυψαν για τους εργαζόμενους από την εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους. Η ακρίβεια είναι ιδιαίτερα αισθητή στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για την πορεία του πληθωρισμού το Φλεβάρη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από την πλευρά τους η κυβέρνηση με την οικονομική ολιγαρχία προσπαθούν συνειδητά να μεταφέρουν τις συνέπειες της πρόσφατης κρίσης (από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου) στις πλάτες των εργαζομένων. Και ενώ η ακρίβεια τσουρουφλίζει τα λαϊκά στρώματα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έστειλε χτες... χαιρετιστήριο μήνυμα, επειδή τη χτεσινή, «ιστορική» μέρα επιτεύχθηκε το πέμπτο κριτήριο (αυτό του πληθωρισμού) ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Επίθεση ακρίβειας

Σύμφωνα με τα επίσημα - και αμφίβολης ποιότητας - στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Φλεβάρη του 2000, μέσα στο διάστημα του τελευταίου εξαμήνου (Αύγουστος '99 - Φλεβάρης 2000), οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 7%!

Οσον αφορά στο δωδεκάμηνο (Φλεβάρη 1999 - Φλεβάρη 2000), η στέγαση ακρίβυνε 6,7% , λόγω αντίστοιχης ανόδου των τιμών των ενοικίων, των δημοτικών τελών και του πετρελαίου. Εδώ καταγράφονται, βέβαια, και οι κερδοσκοπικές πιέσεις που σημειώθηκαν στην αγορά ακινήτων, λόγω των σεισμών στις 7 του Σεπτέμβρη του 1999 . Την ίδια περίοδο (Φλεβάρης 1999-2000) οι υπηρεσίες υγείας έγιναν ακριβότερες κατά 3,6% (τα κέρδη των ιδιωτικών νοσοκομείων το 1999 απογειώθηκαν). Επίσης, ακρίβυναν κατά 4,4% οι μεταφορές και κατά 5,9% οι υπηρεσίες των εστιατορίων και των ξενοδοχείων. Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, η «εκσυγχρονισμένη» στατιστική παρουσιάζει τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των τηλεφωνικών υπηρεσιών (η αστική μονάδα μέσα στο 1999 αυξήθηκε περίπου κατά 40%) ως πολύ μεγάλες μειώσεις... Κάνουν λόγο για «μείωση» 14,4% σε ετήσια βάση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός το Φλεβάρη παρουσίασε νέα άνοδο. Συγκεκριμένα, «σκαρφάλωσε» στο 2,9% σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 2000/1999) και στο 2,5% σε μέσα επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 1999.

Είναι εμφανές ότι κυβέρνηση και επιχειρηματίες μεταφέρουν τις συνέπειες της πρόσφατης κρίσης, που προκλήθηκε από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στις πλάτες των εργαζομένων, με τη γνωστή μέθοδο της μετακύλησης των αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και στην κατανάλωση. Η κρίση, όμως, όχι μόνο δε φαίνεται να άγγιξε τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά αντίθετα... τα ενίσχυσε. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ισολογισμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή σχετικές ανακοινώσεις των εταιριών, προκύπτουν για το 1999 νέα προκλητικά κέρδη για τις εμπορικές τράπεζες, τις εταιρίες ειδών διατροφής, τις ιδιωτικές κλινικές κλπ.

Ο Γ. Παπαντωνίου

Και ενώ η ακρίβεια κάνει κύκλους φωτιάς γύρω από τα λαϊκά εισοδήματα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με αφορμή τη διαμόρφωση του εναρμονισμένου μέσου δείκτη στο 2,1%, γεγονός που μεταφράζεται σε επίτευξη και του κριτηρίου του πληθωρισμού, θεώρησε χρέος του να στείλει χαιρετιστήριο σάλπισμα... νίκης! Προφανώς προς την οικονομική ολιγαρχία.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι «το Φλεβάρη του 2000 η Ελλάδα εκπληρώνει, πιστεύω, με άνεση και το πέμπτο κριτήριο ένταξης στην ΟΝΕ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή». Εμπαίζοντας προφανώς τους εργαζόμενους - που ήταν τα μεγάλα θύματα και της πολιτικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού - υποστήριξε ότι «στις 7 Μάρτη κλείνει ο εξαετής κύκλος της σκληρής και επίμονης προσπάθειας που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για την εξυγίανση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Με έμμεσο τρόπο, ο υπουργός άφησε να διαφανεί το σκληρό παζάρι που διεξαγόταν μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, με επίκεντρο τα εθνικά θέματα και με αντάλλαγμα την ένταξη στην ΟΝΕ. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει με άνεση και με τις αυστηρότερες δυνατές προϋποθέσεις, χωρίς καμιά επίκληση σε ελαστικές ερμηνείες, τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ, εξασφαλίζει απόλυτα και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, γιατί μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της. Χωρίς πολιτικούς όρους και δεσμεύσεις»!

Για ποιους πολιτικούς όρους και ποιες πολιτικές δεσμεύσεις κάνει, άραγε, λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας;

Γύρω στο δεκάρικο ακριβαίνουν οι βενζίνες

Στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991 έφτασε χτες η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου (bread) συμπαρασύροντας και τις ελληνικές τιμές διυλιστηρίου και επιβαρύνοντας τις τσέπες των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, χτες η τιμή του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο έκλεισε πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 30,18 δολάρια. Την ίδια στιγμή η διεθνής υπηρεσία ενέργειας προέτρεπε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, ωστόσο οι τελευταίες παραμένουν διχασμένες ως προς το πότε ακριβώς θα πρέπει να το κάνουν αυτό, προκειμένου μια αύξηση της παραγωγής να μην οδηγήσει σε κάθετη πτώση των τιμών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα 10 δρχ. το λίτρο στις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, 6 δρχ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και 5 δρχ. το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης. Συνυπολογίζοντας και τις νέες αυξήσεις, από πέρσι τέτοιο καιρό μέχρι φέτος η τιμή της βενζίνης σούπερ έχει αυξηθεί κατά 32%, της αμόλυβδης κατά 34%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 55% και του κίνησης κατά 46%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι προδιαγραφές της νέας λιτότητας

Αποκαλυπτική για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις οι εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς

Ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση της πολιτικής λιτότητας μέσω της καθήλωσης και του περαιτέρω σφαγιασμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, της εφαρμογής «σφιχτής» εισοδηματικής πολιτικής, του περιορισμού των προσλήψεων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των γενικότερων «διαρθρωτικών» αλλαγών (στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα), θα συνιστούν το δυσοίωνο περιβάλλον, στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2001 και τα επόμενα χρόνια, στη διάρκεια της λεγόμενης «μετά - ΟΝΕ» εποχής. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο με τις κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2001, η οποία φέτος εκδόθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει να καταρτιστεί τόσο σε δραχμές όσο και σε ΕΥΡΩ.

Οπως αναφέρεται επί λέξει στην εγκύκλιο:«η εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας απαιτεί τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης και τα επόμενα έτη, όχι μόνο στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο των φορέων του δημοσίου, καθόσον η χώρα μας εξετάζεται και αξιολογείται για το σύνολο των δημοσιονομικών δεικτών, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς στην εδραίωση της οικονομικής σταθερότητας και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ»!

Στο παραπάνω πνεύμα, ως βασικοί στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2001 ορίζονται οι εξής:

  • Ο περιορισμός του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ και της γενικής κυβέρνησης στο 0,2%.
  • Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς υψηλότερους του 4% και η ενίσχυση της σταθερότητας.
  • Η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων, την κατάρτιση και συγχώνευση φορέων και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα.

Οι παραπάνω στόχοι θα επιδιωχτεί να επιτευχθούν:

  • Με τον περιορισμό των προσλήψεων προσωπικού.
  • Με την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων και την αξιοποίηση των ίδιων πόρων τους.
  • Ιδιαίτερη βαρύτητα -όπως τονίζεται- θα δοθεί κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Επισημαίνεται δε, ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως υποβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από μέρους τους για την επίτευξη του ιδίου αποτελέσματος, με βάση την αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Με άλλα λόγια, οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να «κόψουν το λαιμό τους» -σύμφωνα με παλαιότερη φράση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών- για να καταστεί δυνατή στοιχειωδώς η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις, τονίζεται ότι το ετήσιο συνολικό ποσό για επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των επιχορηγήσεων για τακτικές αποδοχές και συντάξεις) δεν μπορεί να υπερβεί σε απόλυτα ποσά τις συνολικές επιχορηγήσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους κατά εποπτεύον υπουργείο, αφού αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις που κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες. Στόχος όλων ανεξαιρέτως των επιχορηγούμενων νομικών προσώπων πρέπει να είναι η κάλυψη των δαπανών τους κατ' αρχήν από δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ξέρει, αλλά...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε χτες την 7η Μάρτη ...«ιστορική στιγμή», λόγω της επίτευξης του κριτηρίου του πληθωρισμού, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Ο υπουργός κάνει πως δε βλέπει την ακρίβεια - που η πολιτική της δικής του κυβέρνησης έχει φουντώσει. Καμώνεται πως δε γνωρίζει ότι η «ιστορική στιγμή» των κοινωνικών ομάδων που υπηρετεί ταυτίζεται με νέα έξαρση των ανατιμήσεων, που αφορούν τις άλλες κοινωνικές ομάδες, εκείνες που στενάζουν κάτω από το βάρος της ασκούμενης πολιτικής.

Φυσικά, ο υπουργός ξέρει. Οι εξελίξεις στις τιμές έχουν σχέση με την πολιτική των επιχειρήσεων να μεταφέρουν τις συνέπειες της κρίσης - λόγω ανόδου των τιμών του πετρελαίου - στις πλάτες των εργαζομένων, μια και οι κεφαλαιοκράτες ενδιαφέρονται, όχι μόνο να διατηρήσουν άθικτα τα κέρδη τους, αλλά και να κερδοσκοπήσουν, επικαλούμενοι αυξήσεις ...λόγω πετρελαίου.

Ο υπουργός, βέβαια, γνωρίζει και επικροτεί. Αυτός, άλλωστε, θα πληρώσει τις συνέπειες της ακρίβειας; Οχι, βέβαια. Αυτός χαίρεται, που επιτεύχθηκε το πέμπτο κριτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ