ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Την ώρα που την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλούσε στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, για την «ανατροπή της δυσχέρειας πρόσβασης», που έχουν οι μη προνομιούχες περιοχές της Δυτικής Αττικής στις νοσοκομειακές υπηρεσίες, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Νίκαιας, που πριν δυόμισι χρόνια θεμελιώθηκε, αντί να νοσηλεύονται ασθενείς ή έστω να προχωρούν οι εργασίες, απλώνονταν τα φυλλώματα των ευκαλύπτων που έχουν ήδη φυτρώσει.

Οπως κατήγγειλαν χτες οι γιατροί του νοσοκομείου, το έργο εξαγγέλθηκε το 1997 μετά από κινητοποιήσεις τους, θεμελιώθηκε τον Δεκέμβρη του 1998 και από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται στον αέρα και μέσα σε ένα όργιο μίζας και αυθαιρεσίας.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για 10.000 προσλήψεις, στο Κρατικό της Νίκαιας τέσσερα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν και είναι πλήρως εξοπλισμένα, δε λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Εκτός κι αν η Νίκαια ανήκει στις αναβαθμισμένες περιοχές.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
«Αλμυρό» με τα όλα του...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών και οδηγίες από την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας

Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους δείκτες της Στατιστικής, οι τιμές όμως ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής τραβούν σταθερά την ανηφόρα
Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους δείκτες της Στατιστικής, οι τιμές όμως ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής τραβούν σταθερά την ανηφόρα
Καθόλου «λιτό» δε θα είναι σε ό,τι αφορά το κόστος του το σαρακοστιανό τραπέζι των νηστίσιμων, αφού τα παραδοσιακά είδη, που το αποτελούν, πωλούνται φέτος μέχρι και 35% ακριβότερα από πέρσι τέτοιον καιρό. Σύμφωνα με τις τιμές που κατέγραψε η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, τα καλαμάρια , νηστίσιμα μεν πολυτελείας δε ως προς την τιμή, πωλούνται φέτος προς 3.650-3.800 δρχ. το κιλό, ενώ πέρσι πωλούνταν στις 2.900-3.050 δρχ. Ενα μεσαίο χταπόδι πωλείται στις 2.980-3.000, ενώ οι σουπιές στις 1.500-2.200 δρχ. το κιλό. Οι γαρίδες πωλούνται στις 1.450-1.680 δρχ. το κιλό, αρκετά ακριβότερα από πέρσι, όταν οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1.200-1.400 δρχ. το κιλό, οι καραβίδες πωλούνται προς 3.150-3.200 δρχ. το κιλό. Τα κυδώνια προς 2.700-3.200 δρχ., ενώ πέρσι τα έβρισκε κανείς στις 2.000-2.500 δρχ. Ο απαραίτητος στο τραπέζι της Σαρακοστής ταραμάς , ο κόκκινος πωλείται στις 1.340-1.650 δρχ. το κιλό και οι πίκλες προς 199-415 δρχ., ενώ το γλύκισμα της ημέρας, ο χαλβάς , κοστίζει 980-1.838 δρχ. το κιλό.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως τις κατέγραψε η Ενωση Καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες τα μαρούλια πωλούνται στις 220-285 δρχ. το ένα, οι ντομάτες στις 399 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια στις 448-550 δρχ. και οι πιπεριές 490 δρχ. το κιλό.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά οστρακοειδών και κεφαλόποδων, που εύκολα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία, συνιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Μεταξύ άλλων συνιστά όταν κανείς αγοράζει μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια κλπ. να προσέχει να πωλούνται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα καλά προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Η φρεσκάδα τους μπορεί να ελεγχθεί εάν αντιδράσουν άμεσα σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα με καρφίτσα. Οσο για τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, πρέπει κανείς να ελέγχει ώστε η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, να έχουν μάτια γυαλιστερά, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, η σάρκα να είναι συμπαγής γυαλιστερή. Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται στις κονσέρβες, στη συσκευασία των οποίων πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και στις παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή και δεν πρέπει να είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Μπόμπα», η ψήφος - κοκτέιλ...

Ησυνταγή του κοκτέιλ: Παίρνεις έναν άνεργο, ένα φτωχό αγρότη, έναν πεινασμένο συνταξιούχο, έναν επιτυχόντα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πλην μη διορισθέντα, εκπαιδευτικό, έναν άρρωστο του ΕΣΥ και ένα ληστευθέντα από αλλοδαπό κακοποιό και τους τοποθετείς σ' ένα ποτήρι. Ρίχνεις στο ίδιο ποτήρι ολίγη αύξηση στο επίδομα ανεργίας, στην αγροτική σύνταξη και στο ΕΚΑΣ, μια δόση νέου διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών, ένα χάπι ασπιρίνης κι ένα ΜΑΤατζή ειδικευμένο στο κυνήγι Αλβανών.

Στο δεύτερο ποτήρι τοποθετείς ένα μεγαλοβιομήχανο, ένα μεγαλοεργολάβο, έναν εφοπλιστή κι ένα μεγαλοεκδότη, προσθέτοντας φωτογραφίες της «Ρικομέξ» και του «Φουρλή» πριν τους σεισμούς, «μακέτες» της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και της Εγνατίας Οδού, μια αντίκα σαπιοκάραβου που βούλιαξε παίρνοντας μαζί του ναυτικούς και μια ψηφιακή τηλεόραση.

Στο τρίτο ποτήρι τοποθετείς τον Κλίντον, τον Σιράκ, τον Μπλερ, τον Ντ' Αλέμα και προσθέτεις μια πετρούλα από τους βράχους στα Ιμια, ένα συντρίμμι από το «Στελθ» που έπεσε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, το φίμωτρο με το οποίο έδεσαν το στόμα του Οτσαλάν οι πράκτορες της ΜΙΤ κι ένα ΕΥΡΩ.

Ρίχνεις τα υλικά των τριών ποτηριών στο σέικερ, τα ανακατεύεις καλά και νάσου το κοκτέιλ. Αυτό προσφέρουν, προεκλογικά, στους εκλογείς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ζητώντας την ψήφο τους. Ενα κοκτέιλ ανακατεμένων ανθρώπων και ιδεών, «ον δε ροκς», με δόσεις υποσχέσεων και παροχολογιών προς όλους και για όλα.

Το πρόβλημα είναι πώς θα σερβιριστεί. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί σαν «μπάτλερ» τον Λαλιώτη. Τον πλέον ειδικό και ειδικευμένο στο πολιτικό ανακάτωμα. Τον επιλεγόμενο και «μακετίστα». Ως σερβιτόροι χρησιμοποιούνται πολλοί. Ο Σκανδαλίδης στα πολυέξοδα πάρτι γυναικών. Ο Γιαννόπουλος στα μπουζουξίδικα. Η κυρία Δάφνη στα ΚΑΠΗ. Η ΝΔ επιλέγει, κυρίως, τα μπαράκια, με «μπάρμαν» τον ίδιο τον αρχηγό της και «μπαργούμαν» τη συμβία του.

Οι «πότες», προερχόμενοι από τα λαϊκά στρώματα, καλούνται να δοκιμάσουν το κοκτέιλ - «μπόμπα», που προσφέρεται αφειδώς και τζάμπα. Κι ύστερα, μεθυσμένοι θα πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν. Η μέθη σκοτεινιάζει το μυαλό και ο άνεργος, ο ξεκληρισμένος αγρότης, ο πεινασμένος συνταξιούχος, ο αδιόριστος εκπαιδευτικός, ο πάσχων του ΕΣΥ, ο φοβισμένος από την εγκληματικότητα, μπορεί να ψηφίσει το ίδιο με το μεγαλοβιομήχανο, το μεγαλοεργολάβο, τον εφοπλιστή και το μεγαλοεκδότη. Οι τελευταίοι αποφεύγουν τις «μπόμπες» - άλλωστε δεν πίνουν το ποτό τους σε λαϊκά μαγαζιά - αλλά και μεθυσμένοι να είναι, δεν πρόκειται να λαθέψουν στην ψήφο τους, καθώς το ταξικό τους ένστικτο δεν τους αφήνει ποτέ απροστάτευτους.

Καλό είναι, προεκλογικά τουλάχιστον, ν' αποφεύγει κανείς τα κοκτέιλ - «μπόμπα». Οχι μόνο για να μην έχει πονοκεφάλους, αλλά και διότι μπορεί, μετά την κάλπη, να χτυπάει μόνος του το κεφάλι στον τοίχο. Μετά την έξοδο εκ του παραβάν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Αλλωστε υπάρχουν και τα αγνά, τα ανόθευτα ποτά, τα οποία μπορεί να τα γεύεται άφοβα και να παραμένει αμέθυστος. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, όχι μόνο δεν «πειράζει», αλλά βοηθάει κιόλας στη διατήρηση της πολιτικής υγείας. Εις υγείαν, λοιπόν, αλλά με καθαρό μυαλό στην κάλπη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ