ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αμετακίνητος στην αντιλαϊκή πολιτική

"Πάση θυσία" και ενάντια στον "εχθρό - λαό" θα συνεχίσει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή πολιτική του "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ, διαβεβαίωσε προχτές τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Μάλιστα ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά την επιλογή της κυβέρνησής του να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με το λαϊκό κίνημα, τονίζοντας ουσιαστικά ότι ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να κλιμακώσει αυτή την αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή κιόλας της ομιλίας του τόνισε: "Οσες κοινωνικές ομάδες αντιμάχονται την πολιτική μας, από συντεχνιακές ομάδες έως και κατεστημένα συμφέροντα σε διάφορους τομείς της οικονομικής ζωής, ελπίζουν ότι θα μπορούν να ανακόψουν την πορεία μας. Ζήσαμε στην περίπτωση της Ιονικής ή των αναπληρωτών καθηγητών τη σφοδρότητα της αντίδρασης. Ζήσαμε πώς καλλιεργούν μία φθοροποιό αμφισβήτηση σε κάθε ενέργειά μας, πολλές φορές μέσω τρίτων. Προβάλλουν και θα προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι δεν έχουμε την απαραίτητη νομιμοποίηση. Απέναντι σε όλους αυτούς χρειάζεται ένα ηχηρό μήνυμα. Η πλειοψηφία της Βουλής στηρίζει και προωθεί την πολιτική μας. Αυτό είναι το δυνατό μήνυμα προς όλους που ελπίζουν ότι θα ματαιώσουν την πορεία μας. Η προσπάθειά τους δε θα έχει αποτέλεσμα".

Στην ομιλία του - η οποία παρ' όλες τις προσπάθειές του δε χειροκροτήθηκε ούτε μία φορά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - επιχείρησε να τσουβαλιάσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ένα "κοινό μέτωπο των ηγεσιών της αντιπολίτευσης χωρίς θέσεις και αρχές, ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις".

Εμφανίστηκε σίγουρος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και παραθέτοντας μία σειρά από νούμερα, ισχυρίστηκε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος του λαού, το αντίθετο μάλιστα. Βέβαια αξιοποιώντας τη συμφωνία όλων των άλλων - πλην ΚΚΕ - κομμάτων στο στόχο της ΟΝΕ, υπογράμμισε: "Πολλοί πολιτικοί και κόμματα ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ΟΝΕ από εκείνον που ακολουθούμε. Τους προκαλώ επιτέλους να τον υποδείξουν. Διαφορετικά τους λέω ότι είτε ψεύδονται, είτε αγνοούν την πραγματικότητα".

Ενάντια στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια (1997 - 1998) "οι πραγματικές αυξήσεις που δώσαμε στους εργαζόμενους είναι 6,5% δηλαδή υπερτριπλάσιες από αυτές που δόθηκαν το ίδιο διάστημα στην ΕΕ". Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες, αναβάθμισε την υγεία, την παιδεία, αύξησε τα επιδόματα ανεργίας, φρόντισε τους συνταξιούχους και περιόρισε τον ρυθμό ανόδου της ανεργίας. Μετά τα παραπάνω, φυσικό ήταν να ισχυριστεί ο πρωθυπουργός ότι "ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δε δικαιώθηκε τόσο πολύ για το έργο της στην πράξη".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Υπονομεύετε την πορεία προς την ΟΝΕ"!

Εκκληση για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά εμφανίστηκε προχτές στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής,με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, ενώ τον κατηγόρησε για επίλυση εσωκομματικών διαφορών μέσω του Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές τόνισε αναφερόμενος σε ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ πως "είχατε πει πως θα είναι δημοψήφισμα για την πολιτική σας", ενώ "σήμερα διαστρέφετε τα ίδια σας τα λόγια", αφού "η κυβέρνηση αισθάνεται πιο αδύναμη από ποτέ, ο πρωθυπουργός αισθάνεται πιο αδύνατος από ποτέ". Κατέληξε τονίζοντας πως "από εδώ και μπρος η χώρα καλείται να προχωρήσει με έναν αποδυναμωμένο πρωθυπουργό", ο οποίος παίζει "εσωκομματικά παιγνίδια στην πλάτη του Κοινοβουλίου", προκειμένου να κάνει "επίδειξη δύναμης στο κόμμα του" χρησιμοποιώντας "παλαιοκομματικά τερτίπια".

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για "κράτος ανίκανο, αδύναμο να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών" και "αστυνομία ευνουχισμένη από την αναξιοκρατία", καταλήγοντας πως "για το σημερινό τριτοκοσμικό κράτος έχετε ακέραια την ευθύνη".

Πάντως ο αρχηγός της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις γνωστές συναινετικές του προτάσεις, σημειώνοντας ότι η ΝΔ "σπρώχνει την κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση", προτείνοντας "γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", "λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων", επανεξέταση του πανεπιστημιακού ασύλου και αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς. Ειδικά για την ΟΝΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ενοποίησης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι "μόνος σας υπονομεύετε την πορεία προς την ΟΝΕ. Εσείς και η κυβέρνηση που δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο ύψος των περιστάσεων".

Για τις δημοτικές εκλογές ο Κ. Καραμανλής μίλησε για απαράδεκτα φαινόμενα εκβιασμών και μονομερή παρουσίαση του ΠΑΣΟΚ από τα κρατικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει "ολοένα και μικρότερη επαφή με την πραγματικότητα" μετά τη "βαρύτατη προσωπική του ήττα", προσθέτοντας πως "το μήνυμα εστάλη και ήταν ηχηρότατο, αλλά δεν το πήρατε, γιατί πήγε σε ώτα μη ακουόντων".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ακρατη θεσμο-λαγνεία

Χωρίς να αμφισβητήσει το στρατηγικό στόχο της ΟΝΕ, που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης "παίζει με τους θεσμούς" και επιστρατεύει εκβιαστικά τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος για να λύσει προβλήματα σκοπιμότητας του "προσωπικού κύκλου εξουσίας".

Είπε ότι το κόμμα του δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ανέπτυξε μία σειρά προτάσεις, δευτερεύουσας όμως σημασίας, όπως, για παράδειγμα, το αίτημα για αλλαγή του νόμου περί Υπουργικού Συμβουλίου. Κάνοντας φανερό ότι το ζητούμενο του ΣΥΝ είναι, μεταξύ άλλων, και η συμμετοχή στη νομή της εξουσίας μέσω των κεντροαριστερών σεναρίων, είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης "δεν παράγει και δεν προωθεί κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Δεν εξασφαλίζει συναινέσεις και περιφρονεί το διάλογο".

Αναπτύσσοντας το γνωστό ισχυρισμό ότι για την ΟΝΕ υπάρχει και άλλος δρόμος, είπε ότι η κυβέρνηση δεν το "ξεκουνάει από την καθήλωση στο μονόδρομο, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κινούνται πολλά". Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει αναγορεύσει σε μέθοδο πολιτικής συμπεριφοράς τα "εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ναι στον... άλλο δρόμο για την ΟΝΕ

Με ευθύνες για την... ηττοπάθεια που καλλιέργησε στον ελληνισμό χρέωσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ

"Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών" χαρακτήρισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τη διαδικασία συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός "στο βωμό των προσωπικών πολιτικών στρατηγικών θυσιάζει ακόμα και το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών". Παράλληλα δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, αφού "δημιουργήσατε ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό", "στο όνομα των αριθμών αδιαφορήσατε για τους ανθρώπους" και "γιατί μαζί με τη ΝΔ συμβάλατε στην προώθηση της ανιστόρητης και δόλιας θεωρίας περί του τέλους των ιδεολογιών".

Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για πολιτικά ανταλλάγματα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, λέγοντας πως "η χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ για την ένταξή της στη ζώνη του ΕΥΡΩ παρά τις τρομακτικές και κοινωνικά άδικες θυσίες στις οποίες η κυβέρνησή σας και η κυβέρνηση της ΝΔ υπέβαλαν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι' αυτό το οικονομικά ανέφικτο επιχειρείτε να το κάνετε πολιτικά εφικτό στην ΕΕ, για να εντάξουν τη χώρα μας στο ΕΥΡΩ με πολιτικά κριτήρια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ